stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bavčar verjame v Istrabenz

Deli na:

Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, ki je v ponedeljek odstopil s položaja, je prepričan, da je Istrabenz dober in pomemben slovenski holding, "ki je danes vreden veliko več, kot mnogi mislijo". Holdinška družba je po Bavčarjevih besedah sposobna tudi v novi fazi živeti naprej kot prestrukturirana in uspešna družba.

Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, ki je v ponedeljek odstopil s položaja, je prepričan, da je Istrabenz dober in pomemben slovenski holding, "ki je danes vreden veliko več, kot mnogi mislijo". Holdinška družba je po Bavčarjevih besedah sposobna tudi v novi fazi živeti naprej kot prestrukturirana in uspešna družba.

Kot je Bavčar povedal danes na novinarski konferenci v Kopru, je Istrabenz tudi zdaj, ko je zaradi nesklenitve dogovora z bankami upnicami glede sanacije družbe treba ravnati sladno z zakonom o finančnem poslovanju in upnicam pripraviti načrt za njihovo poplačilo, sposoben uspešno poslovati.

Uprava Istrabenza je, tako Bavčar, v zadnjih treh mesecih in pol, ko so potekala pogajanja z bankami upnicami o finančni konsolidaciji holdinške družbe, storila vse, da bi do dogovora prišlo. "Žal do tega ni prišlo in pred nami je pomembno, zahtevno obdobje, v katerem bo morala uprava predstaviti zahteven načrt finančnega prestrukturiranja," je poudaril.

Bavčar je prepričan, da je premoženja in dejavnosti v družbi dovolj, da bo prišlo do soglasja med upnicami in družbe glede njenega nadaljnjega delovanja. "Pomembno je izpostaviti, da je v principu vsak poskus bank, da bi poenotile svoja stališča pri iskanju rešitve za finančno prestrukturiranja holdinga, dobrodošel in ga pozdravljam," je poudaril Bavčar, ki si želi, da bi današnji dan pomenil začetek iskanja novih rešitev, ki obstajajo. "Želel bi si, da bi se banke upnice o tem zedinile," je poudaril.

Kot je še povedal Bavčar, je s položaja predsednika uprave Istrabenza odstopil zato, da bi bil dogovor med bankami upnicami lažji. Bavčar se je ob odstopu odpovedal odpravnini, funkcijo prvega moža pa bo zaradi opravljanja tekočih poslov opravljal do 15. maja. Nadzorni svet je Bavčarju naložil, da v skladu z zakonskimi roki pripravi poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja.

Bavčar je vodenje holdinške družbe Istrabenz prevzel 1. junija 2002, sedanji mandat bi mu potekel 1. junija 2013.

Skupina Istrabenz je v letu 2008 ustvarila 220,8 milijona evrov čiste izgube, medtem ko so v letu prej zabeležili 116,4 milijona evrov čistega dobička. Prihodki od prodaje so se zvišali za devet odstotkov na 661,7 milijona evrov, je razvidno iz danes objavljenih nerevidiranih konsolidiranih računovodskih izkazov za leto 2008.  

Izguba na ravni skupine je posledica izgube v holdinški družbi Istrabenz, ta pa je nastala zaradi slabitve finančnih naložb. Odhodki za slabitve finančnih naložb, razpoložljivih za prodajo, znašajo skupaj 214,9 milijona evrov. Največji znesek slabitve je nastal s slabitvijo delnic družbe Petrol, in sicer v višini 196,7 milijona evrov.

Višina ugotovljene izgube v holdinški družbi za leto 2008 je povzročila padec kapitala družbe na 8,2 milijona evrov (konec leta 2007 je znašal 346,5 milijona evrov). S tem je padel na raven, ko je družba Istrabenz dolžna začeti izvajati postopke skladno z določili zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, je družba sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.