Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bavčar ponoči odstopil

Deli na:

Nadzorni svet Istrabenza je na večurni seji, ki se je končala po polnoči, sprejel odstop Igorja Bavčarja, ki pa bo v Istrabenzu ostal še do 15. maja. V tem času bodo oblikovali kadrovsko komisijo, ki bo razmislila o širitvi uprave, v svojih spletnih izdajah poročajo mediji.  

Nadzorni svet Istrabenza je na večurni seji, ki se je končala po polnoči, sprejel odstop Igorja Bavčarja, ki pa bo v Istrabenzu ostal še do 15. maja. V tem času bodo oblikovali kadrovsko komisijo, ki bo razmislila o širitvi uprave, v svojih spletnih izdajah poročajo mediji.

 

Vodstvo Istrabenza bo sicer sklepe seje nadzornega sveta in lanske rezultate poslovanja holdinške družbe in skupine predstavilo danes popoldne na novinarski konferenci v Kopru.

Bavčar je sicer potrdil, da je Istrabenz insolventen, kar pomeni, da je zapadel pod zakon o finančnem poslovanju podjetij. To pomeni, da ima uprava Istrabenza zdaj dva meseca časa, da obveznosti poravna v prisilni poravnavi - sicer čez 60 dni sledi stečaj.

"Nadzorni svet se je seznanil in sprejel odstop Igorja Bavčarja, ki pa bo v Istrabenzu ostal še do 15. maja, saj bi bil drugače Istrabenz brez zakonitega zastopnika. V tem času bomo oblikovali kadrovsko komisijo, ki bo razmislila o širitvi uprave," je po poročanju časnika Finance dejal Tomaž Toplak, ki opravlja funkcijo predsednika nadzornega sveta. Bavčar mora do 15. maja pripraviti sanacijski načrt.

Tako Toplak kot Bavčar sta zatrdila, da novega uradnega predloga bank upnic nista dobila, zato nadzorni svet tudi ni odločal o imenovanju Marka Jazbeca v novo upravo družbe. Bavčarju pa se zdi nenavadno, da so banke štiri dni pred iztekom moratorija na odplačilo dolgov, prejšnji četrtek, dale nov predlog sanacije Istrabenza in zahtevale odstop uprave. "To kaže na določeno mero nesposobnosti dogovora bank," po pisanju časnika pravi Bavčar.

Bavčar je vodenje holdinške družbe Istrabenz prevzel 1. junija 2002, sedanji mandat bi mu potekel 1. junija 2013. Ob prevzemu položaja, na katerem je nasledil dolgoletnega prvega moža družbe Janka Kosmino, je med svojimi ambicijami izpostavil, da "bi postali še večje in močnejše slovensko in mednarodno podjetje".

V Koper je zdaj 53-letni Bavčar prišel po približno poldrugem desetletju udejstvovanja v politiki. Vanjo je vidneje vstopil leta 1988, ko je ustanovil in vodil odbor za človekove pravice, ki je branil znamenito četverico JBTZ. V prvi slovenski vladi po demokratičnih volitvah leta 1990 je bil minister za notranje zadeve. V letu 1991 je vodil posebno koordinacijsko telo pri vladi, ki je usklajevalo delo v sklopu osamosvojitvenega projekta Slovenije, v osamosvojitveni vojni pa je načeloval štabu slovenskih oboroženih sil.

V obdobju med leti 1993 in 1997 je bil Bavčar, sicer eden najvidnejših članov LDS, poslanec, nato pa je bil oktobra 1997 imenovan za ministra za evropske zadeve. Vodilni položaj v Službi vlade za evropske zadeve (Svez) je prekinil junija 2000, v času Bajukove vlade, nato pa je bil po parlamentarnih volitvah oktobru 2000 znova imenovan na položaj ministra za evropske zadeve, ki ga je zapustil decembra 2001.

Čas njegovega vodenja Istrabenza je zaznamovala odprodaja naftne dejavnosti avstrijskemu OMV junija 2004, vstop v živilsko industrijo s prevzemom Kolinske in Droge ter njuno združitvijo, širitev turistične dejavnosti, predvsem pa obnova starega hotela Palace v Portorožu, in energetski projekti.

Holding je vse aktivneje krepil tudi svoje finančne naložbe, najbolj razvpit je bil nakup 15,34 odstotka Mercatorjevih delnic od Kada avgusta 2005. Pozornost je pritegnil tudi načrtovani tudi menedžerski prevzem Istrabenza. Družba FB Investicije, ki je v pretežni Bavčarjevi lasti, je večinski lastnik Maksime Holding, ta pa je lastnica nekaj manj kot 25 odstotkov Istrabenza. Pod drobnogled je lastniške premike glede Istrabenza lani zaradi domnevno usklajenega delovanja več družb vzela tudi ATVP, vendar je postopek nato ustavila.