900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Babica Kučan in kilavo dete levice

Deli na:

Milan Kučan in Marta Kos Marko  želita v politiko pripeljati nove obraze, zato že iščeta ustreznega voditelja in dovolj denarja za politično kampanjo.

Milan Kučan in Marta Kos Marko  želita v politiko pripeljati nove obraze, zato že iščeta ustreznega voditelja in dovolj denarja za politično kampanjo.

Organizatorji nove stranke iščejo voditelja, ki bi povezoval vse pobude in ugledne osebnosti, prav tako tudi finančne pokrovitelje. Če tega ne bodo našli med uglednimi gospodarstveniki, naj bi v skrajni sili nastopil Zoran Janković, čeprav je ta za precejšen del akterjev nesprejemljiv. Zato obstaja tudi precejšnja verjetnost, da se bodo pobudniki med sabo sprli in nazadnje nova stranka sploh ne bo ustanovljena.

Da gre za več pobud, sta v javnosti potrdila Marta Kos Marko in Sebastjan Jeretič, ki sta med iskalci novih obrazov v politiki. Oba pravita, da pobude prihajajo tako z leve kot z desne strani, a verjeti je, da predvsem z leve, saj je ta tista, ki ji predvolilne ankete kažejo slabo. Imen ljudi, s katerimi se pogovarjajo in kdo so njuni naročniki, tega ne izdajata.

Jeretič pa je večkrat dejal, da želijo v politiko pritegniti uspešne župane, podjetnike in gospodarstvenike ter ugledne osebnosti iz civilne družbe. Nekdanji Pahorjev svetovalec v intervjuju za Reporter pojasnjuje, da bodo na koncu morali pobude združiti pod skupnim voditeljem, ki ga očitno za zdaj še niso našli.

Neresne in resne pobude
Prvo tako pobudo so že predstavili prvega junija. Gre za Zvezo za voljo ljudstva, katere jedro so medijska voditeljica in igralka Violeta Tomič, bohinjski župan Janez Kramar, neznani Bojan Krajnc (ni televizijski urednik) ter pevec skupine Sausages Goran Breščanski. Na predstavitvi je bil tudi kontroverzni igralec Ivo Godnič, vendar v zvezi pravijo, da ni njihov član.

Na njihovi zadnji tiskovni konferenci je nastopil tudi ustavni pravnik Andraž Teršek, ki se je drl, da je treba staro politično elito zamenjati tudi s kazenskimi pregoni in prisilo: »Če sami v sebi ne prepoznajo, in seveda ne bodo prepoznali te etične drže, da bi se sami odpovedali oblasti, jih je treba zamenjati, tudi s prisilo, če je potrebno. Lahko tudi tako, da se vstopi v njihove pisarne, v njihove sobane in se jih z rokami odnese na cesto.«

Njegov poziv nekoliko spominja na Maovo kulturno revolucijo, saj v demokratični družbi politike menjavajo volivci na neposrednih volitvah. Zato je Zveza za voljo ljudstva bolj kot resna alternativa videti kot parodija nanjo oziroma na novo stranko.

Bolj resno zadeve koordinira Marta Kos Marko, ustanovne članice Kučanovega Foruma 21, ki v zadnjem času dela predvsem za ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Dobro obveščeni pravijo, da njeno delovanje predvsem pomeni iskanje možnosti za županov nastop na državnih volitvah, Kučan naj bi sodeloval zgolj z nasveti, ki pa jih velikokrat tudi ne upoštevajo.

Kakšna je vloga nekdanjega predsednika vlade in šefa SDV Janeza Zemljariča, ki ima kot podjetnik velik vpliv na gospodarstvo, ni znano, je pa zelo verjetna. Nova stranka potrebuje veliko denarja, tega pa lahko zagotovi le gospodarstvo, interes za novo stranko pa imajo predvsem gospodarstveniki iz Kučanovega oziroma Zemljaričevega omrežja. Z novo stranko želijo preprečiti zmago največje opozicijske stranke na volitvah oziroma oblikovati tako parlamentarno večino, da Janševa SDS ne bi mogla prevzeti oblasti.

VEČ V TISKANI IZDAJI