Revija Reporter
Slovenija

Avstrijski die Presse o Janševih simpatijah do Gibanja identitarcev

A. Ž.

3. apr. 2019 13:20 Osveženo: 14:10 / 03. 4. 2019

Deli na:

Die Presse

arhiv

Nekdanji slovenski premier Janez Janša nima nobenih strahov za navezovanjem stikov z Gibanjem identitarcev – prav nasprotno: deli njihove tvite. Prihaja celo do skupnih nastopov politikov stranke SDS z identitarci, piše avstrijski časnik Die Presse.

Medtem ko je vodja ÖVP Sebastian Kurz svojo koalicijsko partnerico FPÖ pozval k prekinitvi stikov z identitarci, kaže, da njegova slovenska sestrska stranka SDS nima nobenih prevelikih strahov do navezovanja stikov oziroma povezovanja s tamkajšnjim gibanjem identitarcev.

Nekdanji premier Janša je tako delil tvite »Generacije identitete«, prav tako prihaja do številnih skupnih nastopov politikov SDS in identitarcev.

Janša je tako delil zadnji tvit identitarcev, in to potem, ko so se ti jasno postavili v bran svojemu avstrijskemu kolegu Martinu Sellnerju, ki mu je avstrijska policija zaradi domnevne teroristične donacije preiskala dom.

»Zdi se, da se celo desnopopulistična vlado pod Sebastianom Kurzem in Heinz-Christianom Strachejem najbolj boji domoljubnih glasov iz civilne družbe, ki jo ni moč nadzorovati. Za vlado Sebastiana Kurza je to sramotno dejanje.« Tako die Presse, ki se sklicuje na avstrijsko agencijo APA, povzema tvit slovenskih identitarcev.

Čeprav obe strani – SDS in Gibanje Identitete - zavračata povezave, nista storili ničesar, da bi skrili svoje medsebojne simpatije, še piše die Presse. Tako Janša redno deli tvita "Generacije identitete" na svojem zelo branem tviter računu.

Janša je tako delil zadnji tvit identitarcev, in to potem, ko so se ti jasno postavili v bran svojemu avstrijskemu kolegu Martinu Sellnerju, ki mu je avstrijska policija zaradi domnevne teroristične donacije preiskala dom.

V ponedeljek je tako delil prvoaprilsko šalo identitarcev. Ti so napisali: »Na volitvah za Evropski parlament podpiramo @strankalevica. V Evropi si želimo kulturne obogatitve migrantov iz tretjega sveta, želimo si mavrično Evropo. Priznamo krivdo za kolonializem, zato želimo 90% naše plače nameniti za odškodnine Afričanom.«

Tudi drugi vidni člani SDS na družbenih omrežjih kažejo simpatije do gibanja. Tako je poslanec DZ in predsedujoči podmladka SDS Žan Mahnič prejšnje leto objavil tvit, in sicer na dan zaprisege nove vlade, na kateri je fotografija knjige Manifest za domovino, ki jo je prinesel v dvorano DZ. Ta knjiga, v kateri je razlaga programa gibanja identitarcev, je izdala založba, ki je blizu SDS, piše die Presse.

Decembra lani, ko je podmladek SDS praznoval 28-letnico obstoja, je poleg Janše na proslavi sodeloval tudi predstavnik identitarcev. To je bilo izrecno omenjeno v sporočilu za javnost podmladka SDS. Poleg tega je območna organizacija SDS v Kranju skupaj z identitetarci organizirala panelno razpravo o migracijah in človekovih pravicah

Gibanje identitarcev odkrito podpira tudi nacionalistično-populistična SNS Zmaga Jelinčiča. SNS je lani novembra na tvitu objavila, da 100% podpira identitetno gibanje. Po poročanju RTV Slovenije je na vratih poslanske pisarne SNS prilepljena nalepka identitarcev z besedilom. »Domoljubje ni zločin«.

Gibanje identitarcev podpira tudi nekdanji Janšev državni sekretar Bernard Brščič, prek katerega bi lahko gibanje identitarcev dobila povezave še z eno desno stranko. Brščič je tudi napisal uvod v knjigo identitarcev Manifest za domovina. Brščič, ki se je v zadnjem času profiliral kot ideolog alt-right gibanja, velja za nekakšen zaščitni znak pred kratkim ustanovljene skrajnodesne stranke Domovinska liga.

Nova stranka, ki se po Ligi Mattea Salvinija ne zgleduje samo s svojim imenom, do zdaj javnosti ni veliko razkrila o sami sebi. Po medijskih poročilih želi sodelovati na evropskih volitvah.

Članek v avstrijskem dnevniku

Die Presse