908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

celje Ekipa24.si

V Celju nogometni vročinski val, pred tekmo vseh ...

brajde1 Njena.si

Ozadje istrske pesmi Brajde, ki je prevzela ...

roglic Ekipa24.si

Roglič z zlomljenim vretencem, iz Nemčije pa ...

Slovenija

Avstrija zakonca Karner lahko preda ZDA, je potrdilo sodišče v Gradcu

Deli na:

Višje sodišče v Gradcu je danes potrdilo sklep sodišča v Celovcu, da se zakonca Karner, ki sta osumljena spletne prodaje nedovoljenih dopinških preparatov, izroči ZDA oz. zvezni državi Massachusetts. Kot je povedal odvetnik Karnerjevih Roland Grilc, bo o izročitvi odločalo še avstrijsko pravosodno ministrstvo, poroča spletni Večer

Grilc je še povedal, da pritožbe na sklep ni bilo, ob tem pa dodal, da bo o izročitvi odločalo še avstrijsko pravosodno ministrstvo, saj gre za bolj politično odločitev.

To pomeni, da bodo k avstrijskim tožilcem in zakoncema Karner prišli ameriški tožilci in se skušali z njimi pogoditi, kar so nekako že nakazali. To bi lahko pomenilo, da bosta zakonca plačala nekakšno "kazen", Američani pa se bodo odpovedali njuni izročitvi. Tak obisk bi se lahko zgodil v roku treh mesecev, še poroča Večer.

Vnovično odločanje o tem, ali naj Avstrija slovenska državljana, 33-letno Alenko in 36-letnega Mihaela Karnerja, izroči ZDA, kar so slednje zahtevale, se je na višjem deželnem sodišču v Gradcu začelo dopoldne. Alenka Karner je v svojem govoru povedala, da je nedolžna in da z zadevo nima nič, Mihael Karner pa, da neskončna razprava o tem, kdo bi ju lahko komu izročil, ne bo pripeljala nikamor.

Izročitev zakoncev Karner ZDA je že 11. januarja odobrilo deželno sodišče v Celovcu, na kar je obramba vložila pritožbo. Zato je o izročitvi danes znova odločalo višje sodišče v Gradcu.Obtožnico za Karnerjeva je 3. marca 2010 izdalo okrožno sodišče v Massachusettsu, v njej pa zakoncema očitajo, da sta med letoma 2000 in 2008 prodala več sto tisoč doz anabolikov. Na podlagi obtožnice je bil izdan tudi nalog za prijetje.

Mihaela in Alenko Karner je avstrijska policija aretirala 27. decembra lani v okviru sodelovanja z ameriškimi in italijanskimi oblastmi zaradi domnevne prodaje dopinških preparatov prek interneta. Karnerjeva naj bi vodila mrežo preprodajalcev anaboličnih steroidov, z njihovo prodajo pa sta po ocenah avstrijske policije zaslužila okoli 38 milijonov evrov.

Odvetnik Grilc je januarja po odločitvi sodišča v Celovcu menil, da Mihaela in Alenke Karner iz povsem formalnih razlogov ne bi smeli izročiti ZDA.

Kot je pojasnil, ne gre za ista kazniva dejanja v ZDA in v Avstriji, poleg tega je po mnenju obrambe zadeva zastarala, sodišče pa tudi ni upoštevalo nesorazmernosti zagrožene kazni - v ZDA jima grozi do 40 let zapora, v Avstriji pa največ tri leta. Pri slednjem gre po mnenju Grilca tudi za kršenje človekovih pravic.