900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Avstrija na desno

Deli na:

Na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah v Avstriji so po zadnjih začasnih rezultatih največ glasov dobili socialdemokrati (SPÖ), in sicer 29,71 odstotka, sledi jim ljudska stranka (ÖVP) s 25,61 odstotka glasov. To so hkrati najslabši rezultati obeh strank po drugi svetovni vojni, je povedal politični komentator Peter Filzmaier.

Na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah v Avstriji so po zadnjih začasnih rezultatih največ glasov dobili socialdemokrati (SPÖ), in sicer 29,71 odstotka, sledi jim ljudska stranka (ÖVP) s 25,61 odstotka glasov. To so hkrati najslabši rezultati obeh strank po drugi svetovni vojni, je povedal politični komentator Peter Filzmaier.

Glede na začasne rezultate, ki jih je posredovala avstrijska notranja ministrica Maria Fekter, sta največji zmagovalki volitev postali skrajno desni svobodnjaki (FPÖ) in Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ), poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Po začasnih izidih je FPÖ prejel 18,01 odstotka glasov, BZÖ pa 10,98. Če bodo začasni rezultati potrjeni, bo FPÖ zasedel 35 poslanskih sedežev, medtem ko jih je na volitvah leta 2006 zasedel 21, BZÖ pa 21, medtem ko jih je leta 2006 sedem.

Omenjeni stranki doslej spričo preteklih prerekanj nista načrtovali strnitve vrst, je pa vodja BZÖ Jörg Haider v nedeljo izjavil, da je to nekaj, o čemer velja razmisliti. Vodja FPÖ Heinz-Christian Strache je namignil, da je zainteresiran za položaj kanclerja.

Porast desnice na nedeljskih volitvah so politični analitik napovedali. Hkrati pa so menili, da to ne pomeni nujno, da Avstrija postaja skrajnejša. Volivci so po njihovem mnenju verjetno razočarani nad sedaj vladajočo koalicijo SPÖ in ÖVP ter inflacijo.

"Ne gre za vprašanje ideologije," je po poročanju AP zatrdil komentator Filzmaier. "Med delavci vlada veliko razočaranje, ni pa nobenih levo usmerjenih strank, ki bi pobrale njihove glasove, lahko pa to storijo desno usmerjene stranke," je dodal.

SPÖ bo glede na začasne izide v novem parlamentu zasedel 58 sedežev, deset manj, kot doslej. ÖVP naj bi število sedežev zmanjšal s 66 na 50. Na volitvah so izgubili tudi Zeleni, ki so z 9,79 odstotka glasov zasedli 19 sedežev v primerjavi z dosedanjimi 21, kažejo začasni izidi.

Spričo dejstva, da na volitvah nobena stranka ni dobila zadostne večine, bodo morali v Avstriji znova oblikovati koalicijsko vlado. Novi vodja SPÖ Werner Faymann je ob tem že zavrnil možnost sodelovanja s katerokoli desničarsko stranko. "Vztrajam pri ne," je poudaril pozno v nedeljo zvečer.

Ob tem se je zahvalil volivcem in jim obljubil, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bi znova pridobil zaupanje tistih socialdemokratov, ki tokrat niso volili za SPÖ. Po podatkih instituta SORA je v nedeljo doma ostalo več deset tisoč tradicionalnih podpornikov SPÖ.

Vodja ÖVP Wilhelm Molterer je medtem izgubo svoje stranke na volitvah označil za "zelo bolečo" in "zelo dramatično". "To je najslabši rezultat v zgodovini Avstrijske ljudske stranke," je dejal. Ob tem ni izključil možnosti odstopa s čela stranke.

Vodstvo ÖVP se bo že danes popoldne sešlo na srečanju, na katerem bodo spregovorili o posledicah volilnega izida. Prav tako danes se bo sešlo tudi vodstvo BZÖ. Vodstva SPÖ, FPÖ in Zelenih se bodo sešla v torek.

Na nedeljskih volitvah so avstrijskih volivci izbirali skupaj 183 poslancev. Volitev se je udeležilo okoli 4,5 milijona od 6,3 milijona volilnih upravičencev. Med volivci so bili v skladu z novo avstrijsko zakonodajo prvič tudi 16- in 17-letniki. Okoli 96.300 glasovnic je bilo neveljavnih, je sporočila notranja ministrica Fekterjeva. Dokončnih izidov volitev ni pričakovati pred 6. oktobrom.