Alya in mama Cvetka Dobra karma

Osupljivo, kaj vse doživljata Alya in njena ...

žena, varanje, google-street-view Svet24.si

FOTO: Ženo z Googlovim uličnim pogledom zalotil ...

aleksandra pivec desus bobo9 Reporter.si

Zakaj je Desus sam po sebi anomalija veliko hujša...

jankovic jansa-pl Svet24.si

Obstaja tihi dogovor med Janšo in Jankovićem?

_GIL4051 Necenzurirano

Tajni sestanek šefa tožilstva pri Janši

pitt-aniston-jolie Odkrito.si

Jenn je bila boljša od Angie

Špela Grošelj Njena.si

Špela Grošelj prosi za pomoč, išče osebi, ki ...

Slovenija

AVP: V zimo trezno in z opremo ustrezno

Deli na:
AVP: V zimo trezno in z opremo ustrezno

Pomembno je, kako se zimska pnevmatika odziva v snegu. - Foto: Dreamstime

Agencija za varnost prometa vse voznike motornih vozil vnovič poziva k menjavi pnevmatik, saj je 15. novembra nastopilo obdobje obvezne uporabe zimske opreme.

Agencija podaja tudi uporabne napotke za varno vožnjo v jesenskih in zimskih razmerah. Ker se zimskim razmeram ne moremo izogniti, se je potrebno na spremenjene vozne okoliščine dobro pripraviti že jeseni, prav tako pa je potrebno pripraviti tudi svoje vozilo in ga temeljito pregledati. S pravilno pripravo vozila bodo vozniki lahko prišli varneje na cilj.

V jesenskih in zimskih razmerah so ustrezne pnevmatike ključnega pomena za varno vožnjo

Agencija poudarja, da so pnevmatike edini stični del vozila z voziščem, zato moramo poskrbeti, da bo ta vedno optimalen. Prav zaradi različnih lastnosti zimskih in poletnih pnevmatik je priporočljivo, da namestimo zimske pnevmatike, saj poletne ne omogočajo optimalnega oprijema cestišča, kar je še posebej izraženo ob nižjih temperaturah in na spolzkem cestišču.

·        Profil pnevmatik mora biti globok najmanj 3 mm. Globino lahko preverimo z ustreznim merilnikom oz. kovancem za 1 EUR (njegov zlati rob je namreč širok 3 mm) ali s pomočjo oznak, ki so na pnevmatiki. Globino je smiselno preverjati bolj pogosto, še posebej, če je zima blaga, saj je pri višjih temperaturah tudi obraba večja.
·        Samo zimske pnevmatike na vseh kolesih omogočajo uspešno speljevanje in pospeševanje, učinkovito zaviranje, nespremenjeno smer pri zaviranju in varno vožnjo skozi ovinke.
·        Pospeševanje, zavijanje in zaviranje z vozilom je v veliki meri odvisno od oprijema pnevmatik z voziščem, zato vedno zagotovite, da so vaše pnevmatike v dobrem stanju ter pravilno napolnjene po priporočilih proizvajalca.
·        Snežne verige zagotavljajo najboljši oprijem za ekstremne zimske razmere, kot je močno sneženje. V kolikor so potrebne oz. obvezne, morajo biti na pogonskih kolesih. Bodite pozorni na cestne odseke, označene s prometnim znakom »Uporaba snežnih verig«, kjer morate obvezno uporabiti snežne verige. Z nameščenimi verigami vozite največ 50 km/h.

·        Varnostno razdaljo je priporočljivo povečati. Pomembno je tudi, da poskrbite za zadostno bočno razdaljo ob morebitnem prehitevanju pešca, ali kolesarja, pri tem pa pazite, da ga ne poškropite s snežno brozgo.

·        Tehnika zaviranja na mokrem, zasneženem ali poledenelem cestišču je spremenjena. Nenadno zaviranje in zavijanje povzroči, da lahko pnevmatike izgubijo že tako slab oprijem na cesti, s tem pa lahko vozilo zdrsi. Na zasneženem in poledenelem vozišču se je težje ustaviti v sili, prav tako se lahko pot ustavljanja podaljša (prikaz na spodnji sliki).

Pripravite se na vožnjo in poskrbite za pripravo vozila

·        Preverite informacije o stanju na cestah, preden se odpravite na pot, saj se boste tako izognili morebitnim zastojem. Od doma odidite pravočasno, da se izognete vožnji v časovni stiski, saj nas ta lahko sili v tvegano vožnjo. Vožnja v jesenskih in zimskih razmerah, še posebej po spolzkem, poledenelem in zasneženem vozišču, je lahko zelo zahtevna in od voznika zahteva veliko večjo osredotočenost na vožnjo. Če so vremenske razmere takšne, da se pri vožnji ne počutite suvereno, potem je bolje uporabiti javni prevoz ali počakati, da se razmere izboljšajo.·        Brezhibno delovanje zavor je nujno za varno vožnjo, zato redno preverjajte nivo zavorne tekočine, zamenjate pa jo najmanj vsaki dve leti.

·        Uporaba žarometov podnevi je v Sloveniji med vožnjo z motornim vozilom obvezna. Prižgani žarometi omogočajo večjo vidljivost in vidnost. Poskrbite, da so vaši žarometi čisti in da delujejo brezhibno.

·        Vožnja v megli je pozimi zelo pogosta in izredno poslabša vidljivost. Ko je vidljivost manjša od 50 m, je najvišja dovoljena hitrost 50km/h. Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali meglenke (ali kombinacijo teh žarometov).

·        Pred vožnjo dobro očistite vsa stekla in očistite z vozila led in sneg. Pozimi se vidljivost zaradi sneženja in rosenja zelo poslabša. Očiščena stekla omogočajo primerno vidljivost, zato je potrebno preveriti izrabljenost metlic brisalcev vetrobranskega stekla in jih po potrebi zamenjati. Potrebno je tudi preveriti, ali imamo v rezervoarju za vodo zimsko čistilo za steklo, ki preprečuje zmrzovanje stekla ob njegovi uporabi.

Agencija izpostavlja posebnosti pri vožnji tovornih vozil in avtobusov

Zaradi večje teže tovorna vozila in avtobusi potrebujejo daljši čas, da se ustavijo. Zaradi tega morajo vozniki v tem letnem času posebno pozornost nameniti zagotovitvi tehnične brezhibnosti teh vozil. Nujen je pregled strehe celotnega tovornega vozila ali avtobusa, saj s strehe padajoče snežne in ledene plošče lahko ogrožajo druge udeležence v prometu, zato jih je potrebno v celoti odstraniti. Priporoča se, da imajo zimske pnevmatike globlji profil od predpisanega. Preverite tudi ustreznost tlaka v pnevmatikah, saj je to ključnega pomena za dober oprijem.  

Neprilagojena hitrost in alkohol ostajata ključna dejavnika tveganja v prometu

Agencija opozarja, da neprilagojena hitrost in alkohol ostajata ključna dejavnika tveganja za nastanek prometnih nesreč. V promet se zato podajte le s trezno glavo, upoštevajte pravila in predpise ter vozite strpno, odgovorno in pametno, svetuje agencija, ki vnovič opozarja na posebno previdnost pri vožnji v jesenskih in zimskih razmerah. V tem času so zaradi dežja in snega ceste pogosto mokre in spolzke, na vozišču so večje količine odpadlega listja, vidljivost zmanjšuje megla, nižje temperature pa prinašajo poledico. Dan je vse krajši, zato je vidljivost še slabša.

Ključnega pomena za vse udeležence v prometu je, da so dobro vidni in s tem tudi bolj varni, kar v teh letnih časih še posebej velja za pešce in kolesarje. Priporoča se uporaba različnih svetlobnih in odsevnih teles, da boste za druge udeležence v prometu bolj vidni. Nevarnost predstavljajo tudi zasnežene ceste, ko vozniki motornih vozil veliko težje pravočasno ustavijo. Vidnost, previdnost, upoštevanje predpisov in cestnih razmer nam lahko zagotovijo varnejše poti, tudi v neugodnih vremenskih pogojih jeseni in pozimi.

Loading...