Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

AVP: Podatki o prometni varnosti so spodbudni, vendar leta še ni konec

Deli na:
AVP: Podatki o prometni varnosti so spodbudni, vendar leta še ni konec

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Ker so naše ceste v začetku leta zaznamovali številni tragični dogodki, je agencija za varnost prometa od poletja okrepila aktivnosti in uvedla dodatne ukrepe za zaustavitev negativnega trenda. Tako od 1. julija do 31. oktobra beležimo najnižje število umrlih v prometnih nesrečah v primerjavi s katerim koli drugim štirimesečnim obdobjem.

Kot so sporočili iz agencije, je v tem obdobju umrlo 26 oseb, v enakem obdobju lani jih je umrlo 41 oz. 58 odstotkov več. Podatki tudi kažejo, da je skupno število poškodovanih v tem letu najmanjše v zadnjih petih letih.

Agencija se je povezala z vsemi ključnimi akterji prometne varnosti na nacionalni, regionalni in tudi mednarodni ravni. S civilno družbo - zavodoma Varna pot in Vozim, Zvezo ZŠAM, AMZS, DrogArt - so pripravili projekt Varno v poletje. Okrepili so aktivnosti predvsem v Posočju in v Savinjski regiji, kjer so s policijskimi silhuetami, številnimi dogodki, razdeljevanjem prikazovalnikov hitrosti in preventivnimi materiali, umirjali promet in predvsem motoriste.

Na agenciji so povezali še policijski, inšpekcijski in strokovni nadzor ter okrepili nadzor nad delom šol voženj. S temi in ostalimi novimi in dodatnimi aktivnostmi so do jeseni uspeli zajeziti negativni trend in izboljšati stanje prometne varnosti na cestah, so poudarili.

Pregled stanja varnosti v cestnem prometu od 1. januarja do 31. oktobra je pokazal, da je bilo do 30. junija na cestah 40 odstotkov več umrlih kot v enakem obdobju lani (40 lani, 56 letos), konec oktobra pa je bilo stanje umrlih enako kot konec oktobra lani (82).

Od 1. julija do 31. oktobra je bilo število umrlih v prometnih nesrečah eno najnižjih. Do konca oktobra se je v nesrečah poškodovalo 6131 oseb, kar je najmanj v zadnjih petih letih (6627 v 2018). Število hudo poškodovanih je za 11 odstotkov manjše kot v enakem obdobju lani - do konca oktobra se je hudo telesno poškodovalo 654 (736 v 2018) oseb. Pri lažje telesno poškodovanih so prav tako zabeležili zmanjšanje za sedem odstotkov. Skupaj se je letos lažje poškodovalo 5477 udeležencev (5891 v 2018).


Manj je umrlih voznikov osebnih vozil, in sicer 23, v enakem obdobju lani je bilo 28 žrtev, kar predstavlja izboljšanje za 18 odstotkov. Še posebej izstopa obdobje od 1. julija do 31. oktobra, ko je umrlo sedem voznikov, v enakem obdobju lani 14. Manj je tudi umrlih voznikov tovornih vozil, v tem letu sta umrla dva, v enakem obdobju lani pa pet.

Zajezitev negativnega trenda med umrlimi udeleženci prometnih nesreč je najbolj izstopajoča pri starostnih skupinah med 18. in 24. letom ter med 25. in 34. letom. V obeh starostnih skupinah je skupaj kar 60 odstotkov manj smrtnih žrtev. Od 12 umrlih letos jih je pet umrlo zaradi nesreče, povzročene zaradi alkohola.

Največji napredek v prometni varnosti v primerjavi z lanskim obdobjem beleži podravska statistična regija, saj se je število umrlih oseb zmanjšalo s 17 na 9, to pomeni kar 47 odstotkov manj.

Vzroki za črno statistiko so najpogosteje alkohol, neprilagojena hitrost in vožnja z motorjem.

Leta še ni konec, prihajajo hladni dnevi, bliža se praznično razpoloženje - martinovanje in praznovanja ob koncu leta, zato agencija opozarja, da alkohol in neprilagojena hitrost ostajata ključna dejavnika tveganja za nastanek prometnih nesreč.

Agencija vse voznike motornih vozil poziva k pravočasni menjavi pnevmatik, saj 15. novembra nastopi obdobje obvezne uporabe zimske opreme.