900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Aurelio Juri Magajno obtožuje, da je nacionalist

Deli na:

Poslanec SD Andrej Magajna je izstopil iz poslanske skupine stranke, bivši poslanec SD Aurelio Juri pa ga je v pismu primerjal z "nacionalisti, ki so v SNS in SDS". Vodja strankine poslanske skupine Bojan Kontič glede izstopa pravi, da "mu želi vse dobro na njegovi samostojni poti".

Poslanec SD Andrej Magajna je izstopil iz poslanske skupine stranke, bivši poslanec SD Aurelio Juri pa ga je v pismu primerjal z "nacionalisti, ki so v SNS in SDS". Vodja strankine poslanske skupine Bojan Kontič glede izstopa pravi, da "mu želi vse dobro na njegovi samostojni poti".

Magajna je sicer v torek skupaj s poslanci SDS in SNS podpisal predlog za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o RTV Slovenija. Glede te odločitve Magajne je Kontič v izjavi za STA dejal, da "je to njegov prvi korak na njegovi samostojni poti", več pa ni želel komentirati.

Odprto pismo Magajni je danes poslal tudi nekdanji poslanec SD Aurelio Juri. "Tvoja iniciativa, da z Jelinčičem in Zornom sopodpišeš in vložiš zahtevo za razpis referenduma o novem Zakonu o RTV, me je zelo presenetila in zmotila," piše nekdanji poslanec SD. "Da te moti sprememba statusa zavoda in njegovih zaposlenih, še lahko razumem, a ne vidim potrebe po referendumu v trenutku, ko se zaposleni sami, torej domnevno najbolj prizadeti, v tem smislu, vsaj javno, ne izrekajo," dodaja.

"Ne razumem pa s strani krščanskega socialista, že po definiciji človeka strpnosti, humanosti in sožitja, da nasprotuješ uvedbi posebnih oddaj, oziroma programskih vsebin za pripadnike narodnih skupnosti nekdanjih republik SFRJ. Kaj takega od tebe ne bi pričakoval," piše Juri.


"Za nacionaliste, ki so v SNS in SDS, mi je to jasno. Ne morejo se sprijazniti s tem, da smo v Sloveniji z osamosvojitvijo podedovali tudi del etnične pestrosti bivše Jugoslavije in dolžnost, moralno, politično in pravno, da čim bolje poskrbimo tudi za potrebe naših sodržavljank in sodržavljanov, ki pripadajo drugim narodom, narodnostnim in jezikovnim skupinam, enako kot skrbimo, oziroma naj bi skrbeli za avtohtoni manjšini in za Rome," poudarja nekdanji poslanec SD v pismu Magajni.

Kot izpostavlja Juri, "če jih že ne moremo izenačiti v ustavno-pravnem položaju, ker bi potrebovali spremembo ustave, je prav in napredno, da jim zagotovimo večjo vidnost in slišnost vsaj v medijskem prostoru in nov zakon je glede tega korak v pravo smer". Za Jurija je "eno veliko razočaranje", da se je Magajna pridružil Zornu in Jelinčiču, se mu pa zdi "edino prav", da je Magajna, tako kot pred časom on sam, zaradi nestrinjanja s stranko, zapustil poslansko skupino SD.

Vlagatelji zahteve za referendum o zakonu o RTV Slovenija nasprotujejo predlaganemu statusnemu položaju hiše, spremembi statusa zaposlenih in določilom, ki predvidevajo posebne oddaje ali programe za pripadnike narodnih skupnosti nekdanjih republik Jugoslavije.