testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Auerjeva kapitalska hobotnica

Deli na:

Županski kandidat Stojan Auer sam in preko svojih prijateljev in mestnih svetnikov z njegove liste obvladuje lep del mariborskega gospodarstva. Auer ima v Mariboru razpredeno celo mrežo lastniških deležev, tudi v medijih, kar pride še kako prav v času volitev.

Županski kandidat Stojan Auer sam in preko svojih prijateljev in mestnih svetnikov z njegove liste obvladuje lep del mariborskega gospodarstva. Auer ima v Mariboru razpredeno celo mrežo lastniških deležev, tudi v medijih, kar pride še kako prav v času volitev.

Predsednik Liste za pravičnost in razvoj Stojan Auer sicer velja za glavnega favorita za vstop v drugi krog z mariborskim županom Francem Kanglerjem (SLS), toda na televiziji RTS so ga razporedili za soočenje z drugo ligo kandidatov. To je po svoje razumljivo, kajti njegov glavni tekmec, ki bi prav tako lahko vstopil v drugi krog (če Kangler ne bo zmagal že v prvem), je županski kandidat Desusa Janez Ujčič, direktor družbe Tele 59, ki predvaja RTS.

Ujčič je sicer izstopil kot družbenik Tele 59, po drugi strani pa se je vrnil kot družbenik podjetja Komunikacija, ki je polovični lastnik Tele 59. Toda tudi Auer ima svojo televizijo, čeprav uradno ni več njen lastnik. Uradna lastnika Net TV sta Jakob Stramšak in podjetje Sivent, v njem še vedno najdemo osebe, ki so skupaj z Auerjem sodelovale pri ustanovitvi te televizije, Auer pa je še vedno njen programski direktor.

Poleg tega ima Auer še vedno v lasti Radio Net, ki ga po mnenju mnogih Mariborčanov večkrat zlorablja za svoje politične interese. Direktor Radia Net je Samo Kranjc, ki se pojavlja tudi kot eden od nadzornikov TV Net. Ne glede na to so bilančni podatki o tej radijski postaji zelo skrb zbujajoči; lani je imel Radio Net 53.653 evrov izgube, leto prej 30.951 evrov izgube. Če bo šlo tako naprej, bo moral poleg televizije prodati še radio, a najbrž ne bo tako hudo, če bo ta tudi prišel v prijateljske roke.


Auer je še vedno lastnik in direktor družbe Triceps, poleg tega pa je tudi solastnik Zavoda za izobraževanje in zastopanje malih delničarjev. Kot zastopnik družbe Pauli je izstopil, prav tako tudi iz Glasbene unije. Zanimivo je tudi, da je kot zastopnik politične stranke Lista za pravičnost in razvoj odprl račun pri banki Kärntner Sparkasse in ne pri domači, mariborski banki.

Zelo podjetniški so tudi njegovi mestni svetniki, ki se tudi tokrat potegujejo za mestni svet: Primož Juhart, Lidija Divjak Mirnik, Maja Kranjc Ružič in Simon Žunič so solastniki v brežiškem podjetju Skupina Tojeto. Poleg tega je Žunič solastnik podjetja Sfera It, ki prejema izdatna posojila Skupine Tojeto. Sfera It pa zelo tesno sodeluje, ne boste verjeli, z družbama Ultra in Margento storitve, katerih neposredni oziroma posredni solastnik je Gregor Golobič, visokošolski minister in predsednik stranke Zares.

Po naših podatkih, ki jih dokumentirane hranimo v uredništvu, je Sfera It od Ultre maja lani prejela malo manj kot 96 tisoč evrov, od 8. aprila do 8. junija lani pa je od Margenta prejela malo manj kot 60 tisoč evrov. Zanimivo je, da je Sfera It prejela 8.400 evrov od Študentske organizacije Univerze v Ljubljani v istem obdobju, ko so v Margentu sklenili posel glede študentske prehrane po GSM-telefonih. Morda gre za naključje ali pa tudi ne. Spomnimo na izjavo mariborskega župana Franca Kanglerja v zadnjem intervjuju za Reporter, da Auer igra pomembno vlogo na levem polju. Morda je zato hotel pred nogometnim derbijem v Stožicah ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću podariti vijolični šal mariborskih viol.