kozorog Dobra karma

12 astroloških znakov in rastline, ki jim ...

natalija-zubačjova, irina Svet24.si

FOTO: Mačeha mučila 7-letno pastorko. Ne zna ...

janez jansa bobo Reporter.si

Janševa vojna s tiskanimi mediji: kihanje v ...

koronavirus, covid-19, testiranje, test Svet24.si

Včeraj potrdili dve okužbi: v primeru ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lara Kadis (1) Njena.si

Leta 2018 je navdušila na Emi, potem pa izginila

Slovenija

Atentat na podeželje? Mnogi poslanci SDS, ki živijo v mestih, ne bi bili nikoli izvoljeni, če ne bi kandidirali na podeželju

Deli na:
Atentat na podeželje? Mnogi poslanci SDS, ki živijo v mestih, ne bi bili nikoli izvoljeni, če ne bi kandidirali na podeželju

»Kronski princ« Anže Logar, ki stanuje v središču Ljubljane, je bil izvoljen v volilnem okraju Ljubljana Vič - Rudnik IV, ki obsega podeželje od Dobrove do Horjula in Polhovega Gradca. - Foto: Primož Lavre

»Ukinitev volilnih okrajev bi bila atentat na podeželje,« pravi prvak SDS Janez Janša, ki dodaja, da bi sprememba volilnega sistema, po kateri bi izbirali med več kandidati iste stranke v osmih volilnih enotah, povečala centralizacijo države, saj bi imeli kandidati iz večjih krajev več možnosti za izvolitev od kolegov na podeželju.

Toda kar precej poslancev SDS s stalnim bivališčem v mestih je že po sedanjem volilnem sistemu izvoljenih v »podeželskih« okrajih. Denimo Branko Grims je doma iz Kranja, ki je razdeljen na volilna okraja Kranj I in Kranj II, izvoljen pa je bil v okraju Kranj III, ki obsega podeželje okoli Kranja. V tem volilnem okraju je sicer doma Marko Pogačnik, ki pa je bil izvoljen v volilnem okraju Škofja Loka I. 

»Kronski princ« Anže Logar, ki stanuje v središču Ljubljane, je bil izvoljen v volilnem okraju Ljubljana Vič - Rudnik IV, ki obsega podeželje od Dobrove do Horjula in Polhovega Gradca. Če bi kandidiral v domačem volilnem okraju Bežigrad II, ne bi bil izvoljen, saj je tam močno zmagala Levica. Anja Bah Žibert je doma na Brezovici pri Ljubljani, toda izvoljena je bila v volilnem okraju Novo mesto I, ki zajema okolico tega mesta. V volilnem okraju njenega bivališča Ljubljana Vič - Rudnik I pa je bila izvoljena Alenka Jeraj, ki stanuje v istem volilnem okraju, vendar na Igu.

Anja Bah Žibert je doma na Brezovici pri Ljubljani, toda izvoljena je bila v volilnem okraju Novo mesto I, ki zajema okolico tega mesta.

Mariborčan Dejan Kaloh je bil izvoljen v volilnem okraju Maribor III, ki zaobjema Duplek in še nekaj podeželskih vasi, v domačem mestnem volilnem okraju prav tako ne bi bil izvoljen. Nenazadnje tudi prvak SDS Janez Janša, ki si je novo družino ustvaril na podeželju pri »rdečem« Velenju, tam ne bi bil nikoli izvoljen, zato pa na skoraj vsakih volitvah podira rekorde v volilnem okraju Grosuplje, kjer je preživel mladost. Od tam se mu je moral umakniti Andrej Šircelj, ki je bil nato izvoljen v volilnem okraju Logatec. 

Dejstvo je, da veljaki SDS, ki živijo v mestih, nikoli ne bi bili izvoljeni za poslance, če ne bi kandidirali »na podeželju«. Tudi evropska poslanka Romana Tomc, ko je bila poslanka v državnem zboru, ni nikoli nastopila v Ljubljani, kjer ima stalni naslov, ampak »na podeželju«, v volilnem okraju Litija. Preden se je za poslanko potegovala Vipavka Eva Irgl, je v volilnem okraju Ajdovščina nastopal Miha Brejc, ki sicer živi v Domžalah.

Foto: Bobo - Branko Grims je bil lahko izvoljen za poslanca šele potem, ko se mu je v volilnem okraju Kranj III umaknil Franc Čebulj, župan občine Cerklje na Gorenjskem.

Tudi Branko Grims je bil lahko izvoljen za poslanca šele potem, ko se mu je v volilnem okraju Kranj III umaknil Franc Čebulj, župan občine Cerklje na Gorenjskem. Zato je izjava o »atentatu na podeželje« zavajajoča. Nekatere podeželske okraje namreč že zdaj zastopajo poslanci, ki živijo v mestih.

Prav veljavni volilni sistem je povzročil »ruralizacijo« politične desnice, vključno z SDS, da so torej politiki iz vrst desnice praviloma izvoljeni izključno na podeželju, medtem ko po mestih zmagujejo politiki iz vrst levice. Morda je tudi to razlog, da SDS zadnjih deset let nima župana v nobeni mestni občini.  

loading...
Loading...