Revija Reporter
Slovenija

Astronomska plača direktorja STA

Igor Kršinar

7. mar. 2012 6:42 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Bojana Veselinoviča je vlada Boruta Pahorja za brutalni obračun z Borutom Meškom, zaradi česar je morala STA plačati poravnavo, nagradila še z eno mesečno plačo. Veselinovičeva mesečna plača naj bi znašala kar 6300 evrov bruto.

Sodeč po uradnih in neuradnih podatkih, ima direktor STA Bojan Veselinovič precej višjo plačo kot generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli, ki vodi neprimerljivo večji javni zavod. Pravzaprav ga težko doseže tudi predsednik vlade ali katerikoli njegov minister. Bojan Veselinovič po naših podatkih prejme okoli 6300 evrov bruto mesečne plače, nekdanji premier Borut Pahor je prejšnji mesec prejel okoli 5400 evrov bruto plače, generalni direktor RTVS pa približno 4800 evrov bruto plače. Predsednik vlade odgovarja za vso državo, generalni direktor RTVS za okoli 2000 zaposlenih, direktor STA pa zgolj za 84 zaposlenih.

Čeprav smo Veselinoviča večkrat prosili, naj nam zaupa, kolikšna je bila njegova bruto in neto plača, odkar je direktor STA, nam je trikrat poslal podatke le za »pripadajoče izplačane plače« v zadnjih treh mesecih. Januarja letos in decembra lani je ta znašala 3229,59 evra, novembra pa 3151,56 evra. Gre seveda za neto zneske, pri čemer ni navedel dodatkov. Po našem dodatnem poizvedovanju je potrdil, da si je januarja izplačal še za 600 evrov potnih nalogov. Kot pravi, gre za skupaj pet opravljenih poti v januarju: »dve poti v Maribor (enkrat otvoritev Evropske prestolnice kulture, enkrat gost na prireditvi in sprejemu časopisa Večer – naročnika STA), v Bruselj, na Bled in Obalo.«
 
Koliko je bilo takih Veselinovičevih potnih nalogov ali drugih dodatnih zaslužkov na račun davkoplačevalcev v prejšnjih obdobjih, bomo skušali še izvedeti. Glede takratnih plač se izgovarja, da ni nobene pravne podlage, da bi nam te podatke zaupal: »Je pač tako, da veljavni predpisi o prejemkih direktorjev v gospodarskih družbah v večinski lasti države poslovodske plače obravnavajo kot poslovno skrivnost, tako da prejšnjemu odgovoru lahko dodam in vam tako odgovorim to, da se v obdobju, ki ga navajate v vašem vprašanju,  povprečno izplačana plača ne odmika od zgoraj navedenih zneskov.«
 
Potrdil je tudi, da je v zadnjih dveh letih prejel nagradi »za uspešnost poslovanja«, in sicer leta 2010 v višini 3070 evrov, lani pa je bil direktorju izplačan »spremenljivi del plačila v višini 1753,56 evra«.  Kot je znano, je Veselinovič leta 2009 brutalno odpustil nekdanjega odgovornega urednika Boruta Meška (pol leta pozneje je umrl zaradi hude bolezni), zaradi česar je naslednje leto njegovi družini izplačal poravnavo. Za to okrutno dejanje in finančno oškodovanje STA ga je torej Pahorjeva vlada sklenila nagraditi še z eno mesečno plačo!
 
Kot smo že omenili, je v STA zaposlenih 84 ljudi, prav toliko je bilo zaposlenih lani, leto prej 81. Povprečna izplačana plača (torej neto) STA je lani znašala 1324 evrov (neuradno naj bi bilo to okoli 2100 evrov bruto). Koliko dobijo za honorarje študentje, ki za STA garajo napol zastonj, nam ni zaupal, ker »gre za tako različne vrste dela in število ur znotraj opazovanega obdobja, da izračun povprečnega plačila študenta na mesec ne bi imel nobene primerjalne vrednosti.« Se pa neuradno govori, da 19 študentov za svoje delo na STA povprečno zasluži okoli 400 evrov na mesec.
 
Poleg plač za zaposlene so po novem zakonu o STA strošek tudi člani nadzornega sveta, ki za vsako sejnino prejmejo 150 evrov bruto (v tem primeru je direktor Veselinovič navedel bruto znesek, zase pa ne). Državni zbor v prejšnji sestavi je na predlog prejšnje vlade za nadzornike STA izvolil Marka Hočevarja, Aleša Živkoviča in Andraža Teršaka (zavrnili  so Nikolo Damjanića), svet delavcev pa Aljošo Reharja. Doslej so zasedali dvakrat, vsakdo je torej davkoplačevalce stal 300 evrov, vsi štirje pa 1200 evrov. Ko bodo poslanci izbrali še petega nadzornika, bo še ta prejemal sejnino. In več kot bo sej, več bo sejnin – in še bolj prazna bo proračunska malha.
 
Če torej držijo naše neuradne informacije o 6300 evrov visoki Veselinovičevi bruto plači, potem je davkoplačevalce od aprila 2009, ko je funkcijo prevzel, do zadnjega meseca stal najmanj 220.000 evrov. V tej vsoti niso všteti potni stroški in različni dodatki. Zanimivo, prejšnja direktorica STA Alenka Paulin naj bi imela 4800 evrov bruto mesečne plače, kar je v primerjavi z Veselinovičevimi zneski veliko manj. Preroško so se izpolnile sanje zloglasnega zastopnika novinarjev STA Mihaela Šuštaršiča (njegove plače nam direktor ni hotel razkriti, češ da gre za varovani osebni podatek), ki je nekoč govoril o zaslužkih posameznikov v STA, ki se lahko primerjajo s Kramarjevo odpravnino in velikanskimi zaslužki v NLB.