amber haigh1 Svet24.si

Morilec mlade mamice z motnjami v duševnem ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Đoković Del Potro Ekipa

Velik športnik, velik človek: Đoković uslišal...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Slovenija

ASK razrešena

Deli na:

Na današnji skupščini Dela, d.d., so delničarji družbe razrešili oziroma odpoklicali članico in predsednico UO Andrijano Starina Kosem. Za novo članico upravnega odbora družbe Delo je bila izvoljena Marjeta Zevnik. Sklep je bil sprejet soglasno, saj je zanj glasovalo vseh 667.464 na skupščini prisotnih oz. zastopanih glasov.

Na današnji skupščini Dela, d.d., so delničarji družbe razrešili oziroma odpoklicali članico in predsednico UO Andrijano Starina Kosem. Za novo članico upravnega odbora družbe Delo je bila izvoljena Marjeta Zevnik. Sklep je bil sprejet soglasno, saj je zanj glasovalo vseh 667.464 na skupščini prisotnih oz. zastopanih glasov.

Skupščina časopisne družbe Delo je danes razrešila predsednico upravnega odbora družbe Andrijano Starino Kosem, so sporočili iz družbe. Lastniki naj bi Starino Kosmovo razrešili zaradi različnih pogledov na vodenje družbe, je STA izvedela iz virov blizu Dela. V upravni odbor je bila imenovana Marjeta Zevnik iz Uniona.

O vodenju družbe bo v ponedeljek odločal tudi upravni odbor Dela. Zaenkrat se še ne ve, kdo naj bi vodil Delo, kot možen kandidat pa se omenja Peter Puhan, ki je vodil Delo pred Starino Kosmovo, in je zdaj član upravnega odbora.

Starina Kosem, ki je Delo vodila od leta 2008, velja za eno najtesnejših sodelavcev nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško in večinskega lastnika podjetij okrog Laškega, kamor sodi tudi Delo, Boška Šrota. Tega so nadzorniki prejšnji teden odstavili s položaja prvega moža Laškega, na čelo družbe pa so imenovali Dušana Zorka.

Zorko je v pogovoru za sobotno Delo napovedal, da se bo v tem tednu srečal s predsednico upravnega odbora Dela Andrijano Starina Kosem, po tem srečanju pa naj bi bilo več jasnega o njeni usodi na vrhu Dela.

Po neuradnih informacijah naj bi zamenjavo Starine Kosem zahtevala uprava in nadzorni svet Laškega, kar nakazuje tudi sklep skupščine, saj je bila Zevnikova potrjena soglasno oz. z vsemi glasovi na skupščini. Laško je 100-odstotni lastnik Dela.

Starina Kosmova je za časnik Finance je povedala, da so razlogi za njeno razrešitev lahko zgolj politični, saj so bili rezultati poslovanja Dela pod njenim vodstvom nadpovprečni.

Spomniti velja, da je v teh dneh prišlo do spremembe lastništva v verigi Pivovarne Laško. Šrot je namreč italijanski družbi Iniziative Generali 96, ki jo vodi Pierpaolo Cerani, prodal večinski delež v družbi Kolonel, ki je posredno lastnik največjega posamičnega lastnika Pivovarne Laško, družbe Infond Holding.

Starina Kosmova je Delo vodila od decembra 2008, ko je družba prešla na enotirni sistem upravljanja. Pred tem je bila od maja 2007 predsednica Delovih nadzornikov, nadzorni svet pa je v času njenega predsedovanja za predsednika uprave Dela imenoval Petra Puhana. S prehodom na enotirni sistem upravljanja je Puhan postal član upravnega odbora Dela.

V času vlade Janeza Janše je Starina Kosem prevzela položaj državne sekretarke na ministrstvu za gospodarstvo. Hkrati je sedela tudi v večih nadzornih svetih, med drugim je od januarja 2005 vodila nadzorni svet Kapitalske družbe. Ta je septembra 2005 dala zeleno luč za prodajo delnic Mercatorja.

Starina Kosmova je, kot trdi, bila navzoča tudi na razvpitem sestanku pri tedanjemu premieru Janezu Janši 12. avgusta 2005, na katerem naj bi se dogovorili o prodaji Mercatorja Istrabenzu in Pivovarni Laško. Na sestanku naj bi bila navzoča tudi tedanja prva moža Istrabenza in Laškega, Igor Bavčar in Boško Šrot, po nekaterih informacijah pa naj bi se sestanka udeležil tudi direktor KD Group Matjaž Gantar.

Poti Starine Kosmove in tedanjega premiera Janše so se kasneje razšle, Starina Kosmova pa je maja 2007 odstopila z mesta državne sekretarke na gospodarskem ministrstvu. Medtem ko je Janša večkrat zanikal, da so se na omenjenem sestanku dogovorili o prodaji Mercatorja, pa je Starina Kosmova dejala, da so se o prodaji Mercatorja dogovorili na avgustovskem sestanku in da je "na neki točki premier želel, da se neha pisati zapisnik. In nadaljevanje seje kot neformalno nadaljevanje seje je bilo daljše od tistega dela, o katerem se je pisal zapisnik".