Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

ASK lomasti po Delu

Deli na:

Uprava Dela je proti uredniku Slovenskih novic Bojanu Budji sprožila disciplinski postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ker ni objavil članka z neresničnimi navedbami, je danes za STA povedal Budjev odvetnik Aleksander Čeferin. Z objavo članka, ki bi škodoval ugledu Janše in Golobiča, bi Budja po odvetnikovih besedah tvegal sodni pregon.

Uprava Dela je proti uredniku Slovenskih novic Bojanu Budji sprožila disciplinski postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ker ni objavil članka z neresničnimi navedbami, je danes za STA povedal Budjev odvetnik Aleksander Čeferin. Z objavo članka, ki bi škodoval ugledu Janše in Golobiča, bi Budja po odvetnikovih besedah tvegal sodni pregon.

"Članek z naslovom Nazaj v stare čase, ki ni bil podpisan s celotnim imenom in ni ustrezal novinarski etiki, je govoril o tem, da naj bi lastniki stanovanj, ki so jih kupili po Jazbinškovem zakonu, ta stanovanja morali kupiti še enkrat. Šlo je za popolnoma nesmiseln članek, za poskus škodovanja ugledu premiera Janeza Janše in predsednika Zaresa Gregorja Golobiča," je za STA dejal Čeferin.

Članek, ki operira z "nepreverjenimi in neresnimi podatki", je Budju poslala namestnica odgovornega urednika Patricija Šašek ter od njega zahtevala, da ga objavi v Bulvarju v petek, 5. septembra, je pojasnil.

Budja po Čeferinovih besedah članka ni objavil, nato pa je iz strani predsednika uprave Dela Petra Puhana dobil vabilo na zagovor, v katerem mu sporoča, da je v disciplinskem postopku ter da mu lahko zaradi "neubogljivosti odpove pogodbo o zaposlitvi".

Članek ni bil v skladu z novinarsko etiko, še ocenjuje odvetnik, in dodaja, da je bil tudi podpisan s kraticami nekoga, ki ne obstaja. Glavni razlog, da je Budja zavrnil članek Nazaj v stare čase, pa je bil po njegovih besedah predvsem presoja, da članek nima nobene utemeljitve in da resno obstaja nevarnost kazenskega ali civilnega pregona zoper urednika ali časopis.

Po odvetnikovih besedah pa je "šokantno to, da bi moral urednik zelo branega časopisa po navodilu nadrejenih objavljati neresnične in nepreverjene članke in s tem tvegati lastno civilno in kazensko odgovornost. Če pa tega ne bi storil, ga nadrejeni lahko vržejo iz službe. Gre za zelo nevaren poseg v svobodo novinarskega dela," je prepričan Čeferin.

Pojasnil je še, da je bil članek delno spremenjen objavljen v ponedeljkovi številki Slovenskih novic, 8. septembra. Obenem je odvetnik prepričan, da "v objavo takšnega članka nekoga ni mogoče prisiliti, ne da bi to imelo kakšno ozadje. O tem, kakšno je bilo to ozadje, bi bilo treba vprašati tiste, ki so vztrajali, da se članek objavi in tiste, ki vztrajajo, da se sedaj neutemeljeno vodi disciplinski postopek zoper Budjo".

Budji so po odvetnikovih besedah napisali, da je bilo dogovorjeno, da bo članek objavljen v Bulvarju in je bil napovedan na prvi strani Slovenskih novic. Ker članek ni bil objavljen, naj bi po njihovih navedbah kršil pogodbo, kršitve pa naj bi bile tako hude, da mu zaradi tega lahko odpovedo pogodbo o zaposlitvi iz krivdnega razloga, je še pojasnil odvetnik.

Budja se bo, kot je dejal novinarjev zagovornik, pritožil. "Udeležil se bo disciplinskega postopka in upamo, da jih bo še pred koncem postopka srečala pamet. Sicer bo zadevo reševalo sodišče," je sklenil Čeferin.