kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Arbitražni sporazum potrjen, Slovenija razklana

Deli na:

Po prvih rezultatih so se Slovenci na današnjem referendumu izrekli za arbitražni sporazum o meji s Hrvaško. Zanj je glasovalo 51,48 odstotkov vseh volivcev, proti pa jih je bilo 48,52 odstotkov. Razkol zaradi sporazuma bomo Slovenci dolgo zdravili, je dejal predsednik SDS Janez Janša. Premier Borut Pahor pa po sprejemu vidi "obzorja dobre prihodnosti" za Slovenijo.

Po prvih rezultatih so se Slovenci na današnjem referendumu izrekli za arbitražni sporazum o meji s Hrvaško. Zanj je glasovalo 51,48 odstotkov vseh volivcev, proti pa jih je bilo 48,52 odstotkov. Razkol zaradi sporazuma bomo Slovenci dolgo zdravili, je dejal predsednik SDS Janez Janša. Premier Borut Pahor pa po sprejemu vidi "obzorja dobre prihodnosti" za Slovenijo.

Na predčasnem referendumskem glasovanju o arbitražnem sporazumu s Hrvaško, ki je potekalo od torka do četrtka, je večina volivk in volivcev izrekla podporo uveljavitvi sporazuma. Po neuradnih podatkih Državne volilne komisije je po veliki večini preštetih glasov za glasovalo 51,48 odstotka, proti pa 48,52 odstotka volivcev.

V ponedeljek bodo k izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije. Na izid referenduma pa lahko ob tesnem rezultatu vplivajo tudi glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine, na katere bo treba počakati do 14. junija. Tedaj bodo znani končni, a še vedno neuradni izidi referenduma.

Rezultati bodo dokončni 29. junija, ko bodo izpeljani vsi postopki. "Ocenjujemo sicer, da se po 14. juniju, ko se prištejejo še glasovnice iz tujine, numerični rezultat ne bo spremenil. Možen pa je še kakšen popravek, odprava formalne pomanjkljivosti," pravi Golobič. Pojasnil je še, da naj bi po oceni DVK glasovanje iz tujine doseglo okoli odstotek celotne udeležbe.

Kmalu bo tudi znano, kakšna je bila volilna udeležba na današnjem glasovanju. Do 16. ure je sicer glasovalo 30,47 odstotka volilnih upravičencev. Podatkov o končni udeležbi še ni, saj ti prihajajo skupaj z izidi glasovanja.

Janša: Slovenija je razklana

Že pred zaključkom glasovanja na tem referendumu je jasen en rezultat, to je razklan slovenski narod, je v Bovcu po oddaji glasu na referendumu o arbitražnem sporazumu dejal predsednik SDS Janez Janša.

"Na tem vprašanju se Slovenci nikoli ne bi smeli razcepiti, nobena vlada ne bi smela povzročiti tega," je dejal Janša.

Kakršenkoli bo že rezultat in kamorkoli se bo tehtnica nagnila, bo to razpoka, ki jo bomo zdravili še dolgo, je dejal prvak največje opozicijske stranke.

"Če bo arbitražni sporazum zavrnjen, bomo lahko to razpoko ne samo pozdravili, ampak bomo lahko popravili tudi tveganje, ki je preveliko in ki je s podpisom tega arbitražnega sporazuma Slovence izpostavilo nevarnosti izgube teritorialnega morja, čeprav smo imeli najmočnejšo pogajalsko pozicijo," je dejal.

Če bo arbitražni sporazum potrjen, pa bo po Janševih besedah ta izguba pač dejstvo. Kot je dejal, si v tem primeru ne more predstavljati trenutka, ko bo prišla razsodba, in obrazov tistih, ki danes navijajo za potrditev sporazuma.

Janša je s soprogo Urško glas oddal na volišču v osnovni šoli v Bovcu, kjer je tik pred njim glasoval tudi podpredsednik DZ Vasja Klavora. Ta je dejal, da bo v primeru potrditve arbitražnega sporazuma čas, da se končno posvetimo tudi drugim, pomembnejšim problemom, sicer pa bo treba razmisliti, kaj storiti.

Pahor: Ni me strah prihodnosti

Vlade pridejo in gredo, ampak zelo redko pride do tako prelomnih zgodovinskih odločitev, kot je današnja, je ob oddaji glasu na referendumu dejal predsednik vlade Borut Pahor. Če bo sporazum danes sprejet, premier vidi "obzorja dobre prihodnosti ne samo za Slovenijo, ampak tudi za Hrvaško, celotno regijo in EU ter za ugled Slovenije v svetu".

Še enkrat je ponovil, da ga ni sram, da je podpisal sporazum, in da ga ni strah glede prihodnosti, kaj prinaša ta sporazum. "Arbitražni sporazum je rešitev, ki prinaša pravično mejo, trajen mir, sožitje," je dejal.

Hkrati pa premier opozarja, da se bo Slovenija ob morebitni zavrnitvi sporazuma znova znašla tam, kjer je bila septembra 2008, in sicer z nerešenimi vprašanji tako prejudicev kot tudi nerešenih vprašanj s Hrvaško nasploh. Pri tem pa je sedaj Hrvaška po mnenju premiera "v bistveno boljši moralni in politični prednosti, kot je bila, ko smo dosegli za nas zelo dober sporazum, za Hrvaško pa sprejemljiv". Ob morebitni zavrnitvi sporazuma bodo ostali prejudici v hrvaških pogajalskih dokumentih, ki so bili povod za blokado pristopnih pogajanj Hrvaške z EU, vprašanje pa je, kaj bo alternativa za Slovenijo, pravi Pahor.

Sicer pa poudarja, da bo tudi morebitno odločitev ljudi o nepodpori arbitražnemu sporazumu treba spoštovati. "Ne bo konec sveta, se bo pa treba znajti v izjemno težkem času," ko bodo odnosi s Hrvaško nepredvidljivi. V tem primeru bo zelo težko prepričati Hrvaško in tudi mednarodno skupnost, da bo sploh še s kakršno dobro voljo gledala na nove rešitve, meni premier.