dež sneg vreme Svet24.si

Pihal bo močan veter, držali boste dežnike, ...

zdravnica, lutka Svet24.si

Za študente in mlade zdravnike plače nizko na ...

38-SDS Necenzurirano

Vodič po korupcijskih in drugih aferah SDS

vila zlatorog stavba-LZS-lovska zveza Reporter.si

To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko ...

anton žlogar, nš mura Ekipa24.si

Mura za novega trenerja potrdila Žlogarja, ...

Ana Maria Mitič Njena.si

Ana Maria Mitič znova v voditeljske čevlje

modric busquets Ekipa24.si

Nepričakovano! 'Odpisani' Modrić vendarle ostaja...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anže Logar in Eva Irgl sta kot dva zlata prinašalca, ki vdano čakata, da ju bo gospodar spustil iz kletke (KOMENTAR)

Deli na:
Anže Logar in Eva Irgl sta kot dva zlata prinašalca, ki vdano čakata, da ju bo gospodar spustil iz kletke (KOMENTAR)

Anže Logar in Eva Irgl - Foto: Primož Lavre

Prav nič velikega se (še) ni zgodilo, pa že leto dni je minilo. Ko so se ena vrata zaprla, druga se še niso do konca odprla. Anže Logar je eno leto po porazu na predsedniških volitvah naredil le dva koraka: ustanovil Društvo Platforma sodelovanja in odstopil s funkcije predsednika sveta SDS. Naredil je tisto, kar se od njega pričakuje. Vse teče po načrtu, samo še (predčasne) volitve se morajo zgoditi. Potem bo čas še za tretji korak, da bo iz društva nastala nova politična stranka.

Anže Logar nabira glasove za Janeza Janšo. To je bistvo politične zgodbe, vse drugo blebetanje okoli Platforme sodelovanja je nepotreben balast. Logar veliko govori in nič ne pove. Uporablja podoben diskurz kot v času predsedniške kampanje. Stokrat obrača ene in iste stavke, govori o sodelovanju in spoštovanju.

Na predsedniških volitvah, ki jih je na koncu sicer izgubil, mu je skorajda uspelo. Tudi zato, ker na nasprotni strani ni bila ravno idealna kandidatka za predsednico države. Z »neodvisno« kandidaturo je nabral več glasov, kot jih je lani na parlamentarnih volitvah prejela SDS. Uspelo mu je nagovoriti tudi del tistih, ki ne volijo Janševe stranke.

V tem je vsa zgodba. Logar nagovarja tiste, ki jih Janša ne more več. To je njegova dodana vrednost. SDS se je v zadnjih letih preveč radikalizirala in ne more več nazaj v sredino. Ima stabilno, a omejeno volilno telo. Ni dovolj, da SDS na volitvah zmaga, Janša mora imeti tudi koalicijske partnerje, da lahko sestavi vlado.

Anže Logar nas želi prepričati, da je neodvisni politik, da je suvereni politik, da vleče poteze sam, da nanj nima vpliva nihče. Dejstva govorijo drugače. Lani na predsedniških volitvah je želel kandidirati tudi s podporo SDS, a mu je Janša (!) svetoval, da kandidira le kot »neodvisni« kandidat.

Če koalicijskih partnerjev ni, jih je potrebno ustvariti. Imaš več želez v ognju, na koncu vsaj ena politična zgodba, bolj kot nobena, lahko uspe. S Pavlom Ruparjem loviš upokojence, z Anžetom Logarjem pa sredinske volivce, neopredeljene, in/ali razočarane volivce Gibanja Svoboda. Medtem ko je SDS vse bolj stranka podeželja, bi bila Platforma sodelovanja usmerjana na urbana področja, kjer imajo volilno bazo leve stranke.

Anže Logar nas želi prepričati, da je neodvisni politik, da je suvereni politik, da vleče poteze sam, da nanj nima vpliva nihče. Dejstva govorijo drugače. Lani na predsedniških volitvah je želel kandidirati tudi s podporo SDS, a mu je Janša (!) svetoval, da kandidira le kot »neodvisni« kandidat. Ko so bile volitve mimo, je to javno razkril sam predsednik SDS v intervjuju za strankarsko revijo.

Potem ko so bile v medije plasirane prosojnice, ki jih je Janša prikazoval na zadnji seji sveta SDS, je po nekaj dneh tudi Logar javno le priznal, da ga je k odstopu z mesta predsednika sveta stranke večkrat pozval Janša. Logar je torej najmanj dvakrat storil tisto, kar je hotel Janša: bil je »neodvisni« predsedniški kandidat in odstopil je s funkcije v stranki na njegov poziv.

Skrivaj posneta fotografija Reporterjevega fotografa Primoža Lavreta, kako Logar s kozarcem v roki sedi ob Janši in steguje glavo proti njegovemu mobilnemu telefonu, pove več kot tisoč besed. Zgodilo se je po prvem krogu predsedniških volitev, in tudi danes razmerje med tema dvema politikoma najbrž ni bistveno drugačno.

Janša in Logar v resnici nista prav nič sprta, čeprav Janša kritično razpravlja v svetu stranke o Platformi sodelovanja. Postopno distanciranje je del skrbno premišljene politične igre. V interesu Janše je, da Platforma sodelovanja zajame volilno telo neopredeljenih in levice in ne volivcev, ki so v dosegu SDS. Da je Logar dodana in ne odvzeta vrednost. To je predsednik SDS v svoji analizi tudi predstavil v zadnjem svetu stranke.

V interesu Janše je, da Platforma sodelovanja zajame volilno telo neopredeljenih in levice in ne volivcev, ki so v dosegu SDS. Da je Logar dodana in ne odvzeta vrednost.

Najbrž tudi ni naključje, da je Logar odstopil ravno zdaj in ne že pred pol leta ob ustanovitvi Platforme sodelovanja. Odstopil je šele potem, ko je strmoglavila podpora vladi in Gibanju Svoboda in ko je njegov strankarski šef Janez Janša spet začel govoriti o predčasnih volitvah. Tudi ni naključje, da se v Platformi sodelovanja še kar pogovarjajo, ali nastopiti prihodnje leto na volitvah v Evropski parlament, pri čemer je Logar že večkrat javno povedal, da sam ne bo kandidiral za evropskega poslanca.

Nastopili bodo, če bo to ustrezalo Janši, če bo Logarjeva lista dodana vrednost, da desna sredina dobi kakega poslanca več. Zdaj ne kaže tako, prej nasprotno, da bi bil njihov nastop prej odvzeta vrednost. Po nekaterih raziskavah javnega mnenja naj bi Platforma Sodelovanja na evropskih volitvah SDS pobrala kar tretjino glasov.

Ker je Anže Logar pred letom napovedal, da smo na pragu velike zgodbe, se javnost sprašuje, ali bo on naslednji predsednik vlade. Lahko njegova nova stranka, ki bo nastala iz Platforme sodelovanja, na naslednjih parlamentarnih volitvah zmaga, dobi več glasov kot SDS? Lahko Logar na ta način »upokoji« svojega političnega učitelja?

Če bi bil suvereni politik, o čemer v svoji knjigi razglablja Borut Pahor, ki s simpatijami gleda na Logarjev projekt, bi gotovo imel takšne politične ambicije. Pa jih ima, je neodvisen od Janše? Dosedanji potek dogodkov kaže, da ne, saj sistematično počne tisto, kar mu sugerira Janša.

Anže Logar in Eva Irgl sta minuli teden večkrat poudarila, da sta desnosredinska politika. Oba tudi ostajata člana SDS in njene poslanske skupine. Sta kot dva zlata prinašalca, ki vdano čakata, da ju bo gospodar spustil iz kletke. Da bosta zanj nabirala glasove, da bo še v četrto postal predsednik vlade.