državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anže Kopitar je Stanleyjev pokal predstavil Slovencem

Deli na:
Anže Kopitar je Stanleyjev pokal predstavil Slovencem

Foto: Bobo

Prestižni Stanleyjev pokal, ena najbolj zaželenih športnih lovorik na svetu, je bil včeraj tudi v Sloveniji, seveda po zaslugi najboljšega slovenskega hokejista Anžeta Kopitarja. Ta ima, tako kot vsi člani zmagovalne ekipe v ligi NHL Los Angeles Kings, pravico do enodnevnega začasnega lastništva pokala.

V javnem delu Kopitarjevega druženja s pokalom je bil prestižni pokal na ogled navijačem v njegovem domačem kraju Hrušici dve uri.

Kopitar je na prizorišče slavja ob prihodu pokala, "Placu" na Hrušici, prišel na kočiji, ob pokalu pa sta bila skrbnika pokala, ki sta nenehno bdela nad prestižno lovoriko. Kopitar je s pokalom stopil na oder skozi špalir, ki so mu ga postavili mladi jeseniški hokejisti, nato najprej pozdravil nekaj tisoč zbranih navijačev, visoko dvignil pokal, se jim zahvalil za podporo in jim zaželel še dobro zabavo v družbi pokala.

Kopitar si je nato vzel tudi nekaj minut za sedmo silo in pojasnil, kako je doživljal prihod lovorike v domovino. S pokalom, ki ga je dobil v roke v četrtek zvečer, je preživel včerajšnji petek, večinoma v krogu družine in prijateljev.


"Če povem po pravici, sem slabo spal. Vsak, ki ga dobi, je zelo vznemirjen. Malo sem imel treme, ko sem ga šel iskat na Brnik. A ko ga vzameš v roke, je to res nekaj posebnega in pozabiš na vse," je dejal Kopitar. Še enkrat se je spomnil tudi na navijače, ki so pred mesecem dni žrtvovali spanec, da so lahko spremljali uspehe njegovih kraljev v ligi NHL: "Lahko se samo zahvalim vsem navijačem, ki so vstajali zgodaj zjutraj. Prejšnja leta, ko nisem igral v finalu, sem tudi sam vstajal sredi noči in vem, kako težko je to."

Kopitarjevega imena za zdaj še ni na podstavku pokala, skupaj z imeni soigralcev ga bodo vgravirali septembra pred začetkom nove sezone. V moštvu so izračunali, da bo na pokalu njegovo ime še 57 let, preden bo obroč, na katerem bodo vgravirana imena članov Los Angeles Kings, prišel na vrsto za odstranitev. Na pokalu namreč ni prostora za vsa imena dosedanjih zmagovalcev, zato po določenem času najstarejši obroč s podstavka odstranijo in ga preselijo v muzej, spodaj pa dodajo novega za nove prvake.

"Zjutraj sem ga odnesel na blejski grad, nato sem bil tam z družino, dekletom Ines in prijatelji, z gradu smo šli na atletsko stezo na Bledu, ravno toliko, da je za spomin. Če bodo težki časi, da bom lahko pogledal slike in pomislil, da je vredno. Potem smo jo dali na pletno in smo naredili nekaj lepih slik, v cerkvi sem trikrat zazvonil, kot je treba, in si nekaj zaželel, šel pa sem tudi na en kraj, ki bi ga rad obdržal zase. Nato pa sem bil še doma na Hrušici, kjer se je vse začelo, kjer sta mi oče in stari oče postavila prvi led," pa je opisal, kaj vse je počel s pokalom v 24 urah, ki jih je imel na voljo. Priznal je, da si je podobno kot Dustin Brown in nekateri drugi igralci, iz pokala privoščil tudi zajtrk ...

Na svoj račun pa so nato prišli tudi navijači, zbrani pred odrom, saj so lahko prišli do pokala in se z njim slikali. Tako kot je že napovedal na nedavnem dobrodelnem turnirju v golfu na Bledu, pa je vse skupaj potekalo na varni razdalji, oba skrbnika pa sta pazila, da so se navijači držali pravil hrama slavnih iz Toronta, kjer bdijo nad dragoceno srebrno posodo s podstavkom in kjer zelo neradi vidijo, da se lovorike dotikajo tisti, ki je niso osvojili z zmago na ledu.