zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anketi Episcentra in Mediane: Vlada, SDS, Pahor in neopredeljeni

Deli na:
Anketi Episcentra in Mediane: Vlada, SDS, Pahor in neopredeljeni

Foto: Bobo

Delo vlade Mira Cerarja po marčevski anketi podpira dva odstotka več vprašanih kot februarja, in sicer 34 odstotkov. Skoraj dve tretjini, 63 odstotkov, Cerarjeve ekipe ne podpira, kaže anketa Planet TV. Če bi bile volitve danes, bi SDS podprlo slabih 29 odstotkov vprašanih. Delo vlade Mira Cerarja podpira skoraj tretjina vprašanih, več kot polovica vprašanih meni, da dela slabo. Dobra desetina je neodločenih, pa kaže anketa Mediabe za POP TV.

EPISCENTER

Če bi bile volitve danes, bi SDS podprlo slabih 29 odstotkov vprašanih, kar je malenkost manj kot februarja. Razlika med SD in SMC se je zmanjšala in SMC je v primerjavi s prejšnjim mesecem ponovno prevzela drugo mesto.

Če bi bile volitve danes, bi se v DZ uvrstili že ZL, z nekoliko nižjo podporo kot prejšnji mesec, ter NSi in DeSUS. Največ sedežev bi dobila SDS, in sicer 30, SMC bi jih dobila 16, SD bi imela 14 poslancev. V primerjavi s prejšnjimi volitvami bi se število sedežev podvojilo NSi, ki bi jih imela 10, za stranko DeSUS bi se število stolčkov prepolovilo, ostalo bi jim jih pet.

Po rezultatih ankete sicer politikom ne zaupa 87 odstotkov vprašanih. Med poklici najbolj zaupajo policistom in zdravnikom, je še pokazala anketa, ki jo je za televizijo opravil Episcenter.

MEDIANA

Med strankami prva ostaja SDS, a z nižjo podporo kot minuli mesec. Če bi bile volitve to nedeljo, bi SDS volilo dobrih 11 odstotkov volivcev. Druga je vladajoča SMC, ki prav tako izgublja, prepričala je sedem odstotkov volivcev. Skok na tretje mesto je uspel stranki SD, ki je podvojila podporo glede na februar. Na četrto mesto se je prebil DeSUS, peta je ZL, šesta je NSi, ki ji sledi neparlamentarna SLS.

Še vedno pa je največ neopredeljenih. Vsak deseti državljan Slovenije se volitev ne bi udeležil, vsak peti ne ve, koga bi izbral, skoraj vsak četrti ne bi izbral nobene od obstoječih strank.

Med politiki je glede na rezultate ankete najbolj priljubljen predsednik države Borut Pahor, druga najbolj priljubljena ostaja evropska komisarka Violeta Bulc, tretja je evropska poslanka Tanja Fajon. Sledi predsednik SD Dejan Židan, peti je predsednik DZ Milan Brglez, premier Miro Cerar zaseda sedmo mesto. Na sredino lestvice se je vrnil Zmago Jelinčič, prvak SDS Janez Janša je na 19. mestu, 20. zaseda Alenka Bratušek.

Anketo je za POP TV na vzorcu 713 državljanov opravila Mediana Pulse.