mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anketa o Jankoviću

Deli na:

Ljubljanski župan Zoran Janković si je za delo v drugem letu mandata po mnenju meščanov zaslužil povprečno oceno 3,7, je pokazala raziskava agencije Ninamedia. Z županovim delom je zadovoljnih 83,8 odstotka vprašanih, nezadovoljnih pa 14,6 odstotka, kar bistveno ne odstopa od rezultatov ankete v letu 2007. Janković je z rezultatom zelo zadovoljen.

Ljubljanski župan Zoran Janković si je za delo v drugem letu mandata po mnenju meščanov zaslužil povprečno oceno 3,7, je pokazala raziskava agencije Ninamedia. Z županovim delom je zadovoljnih 83,8 odstotka vprašanih, nezadovoljnih pa 14,6 odstotka, kar bistveno ne odstopa od rezultatov ankete v letu 2007. Janković je z rezultatom zelo zadovoljen.

Ninamedia je med 9. in 15. decembrom naredila telefonsko anketo na splošni populaciji Ljubljančanov, v kateri je sodelovalo 1519 anketirancev. Županovo delo so ocenjevali s številkami od ena do pet, pri čemer je ena nezadostno in pet odlično. Ocene od tri do pet so upoštevali kot zadovoljni, oceni ena in dva pa kot nezadovoljni.

Oceno odlično je županu prisodilo 27,1 odstotka vprašanih, 35,7 odstotka mu je dalo oceno prav dobro in 21 odstotkov oceno dobro, kar skupaj pomeni 83,3 odstotka zadovoljnih anketirancev. Zadostno oceno mu je namenilo 7,8 odstotka vprašanih in nezadostno 6,8 odstotka, kar je skupaj 14,6 odstotka nezadovoljnih anketirancev.

Delo župana nekoliko boljše od povprečja ocenjujejo ženske, najmlajši anketiranci, srednješolsko izobraženi, dijaki in študentje ter prebivalci četrtnih skupnosti Moste in Bežigrad. Med anketiranci, ki delo župana slabše ocenjujejo, pa od povprečja nekoliko odstopajo anketiranci v starosti od 46 do 60 let, poklicno izobraženi ter prebivalci četrtnih skupnosti Črnuče, Dravlje in Šentvid, je pokazala anketa.

Velika večina vprašanih (66,2 odstotka) meni, da Janković do sedaj najuspešneje opravlja delo župana. Sledita Jože Strgar (12,2 odstotka) in Vika Potočnik (7,2 odstotka). Z vračilom sredstev, ki jih je prejšnja vlada z novelo zakona o financiranju občin vzela MOL, se strinja 71,6 odstotka vprašanih, nasprotuje pa 18,5 odstotka, je pokazala anketa.

75,2 odstotka vprašanih po izidih ankete meni, da župan dela v korist mesta in meščanov, na glede na to, da pri svojem delu sprejema odločitve, s katerimi se nekateri posamezniki in skupine ne strinjajo. Nasprotnega mnenja je 19 odstotkov anketiranih, kar je po Jankovićevih besedah manj, kot je mestne opozicije, k temu pa je treba prišteti še vse civilne iniciative.

Meščani pa so lahko svojo oceno in mnenje med 9. in 15. decembrom povedali tudi na brezplačni telefonski številki, kamor jih je poklicalo 239, od tega okoli 70 odstotkov upokojencev. Te odgovore je Ninamedia obdelala posebej.

Kot je pojasnil direktor Ninamedie Nikola Damjanić, je županova ocena 3,7 izjemna, saj je taka kot ocena predsednika republike Danila Türka v njihovih anketah Vox populi. Glede na lanskoletne rezultate ankete pa je Damjanić ocenil, da so meščani bolj kritično vrednotili delo župana.

"Izjemno dober rezultat in sem zelo zadovoljen," je dejal Janković. Po njegovih besedah je rezultat odraz dela vseh mestnih služb, Ljubljančanom pa je hvaležen za tak odgovor. Župan je še poudaril, da gredo naprej s celotnim volilnim programom.

Ocena županovega dela je tudi osnova za izplačilo njegove plače. Letos si bo izplačal 83 odstotkov plače, 17 odstotkov pa bo dal v dobrodelne namene. Novembrska bruto plača župana je znašala 4745 evrov bruto oz. 2589 evrov neto. V letošnjem letu je Jankovič doniral 26.000 evrov, k temu pa je po njegovih besedah treba prišteti še 14 odstotkov lanske plače, ki jo je januarja dal v dobrodelne namene.

Naročnik ankete je Lista Zorana Jankovića, stala pa je 3500 evrov brez DDV.

Sicer pa je župan na novinarski konferenci med drugim povedal, da so v ponedeljek dobili okoljevarstveno poročilo za gradnjo stadiona in večnamenske dvorane v Stožicah. Gradbeno dovoljenje po njegovih besedah pričakujejo v januarju 2009.

Še pred novim letom pa naj bi Janković podpisal pogodbo z Islamsko skupnostjo v Sloveniji o prodaji zemljišča za džamijo. Ob tem je župan ponovil, da mestni svet ne bo razpisal referenduma o džamiji, tudi če bo pobudnik, svetnik Liste za čisto pitno vodo Mihael Jarc pobudo ustrezno dopolnil.