zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anketa Mediane: SDS 25 odstotkov, Virant 19, Janković 14

Deli na:
Anketa Mediane: SDS 25 odstotkov, Virant 19, Janković 14

Foto: Bobo

Če bi bile parlamentarne volitve danes, bi zmagala SDS Janeza Janše s precejšnjo prednostjo pred Državljansko listo Gregorja Viranta in Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića. Parlamentarni prag bi prestopilo le šest strank, kaže raziskava javnega mnenja, ki jo je po poročanju Radia Slovenija izvedel inštitut Mediana.

RTV Slovenija bo do predčasnih parlamentarnih volitev vsako nedeljo objavljala raziskave javnega mnenja. Kot kaže prva raziskava inštituta Mediana, bi SDS prejela 25 odstotkov glasov, Državljanska lista Gregorja Viranta 19 odstotkov, Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija pa 14 odstotkov.

Parlamentarni prag bi prestopilo le šest strank, poleg omenjenih še SD Boruta Pahorja s šestimi odstotki ter DeSUS Karla Erjavca in SLS Radovana Žerjava s po štirimi odstotki.
 
Volitev se zagotovo namerava udeležiti 62 odstotkov volilnih upravičencev, kaže telefonsko anketiranje, izvedeno med 7. in 10. novembrom na reprezentativnem vzorcu 609 oseb. Dodatnih 15 odstotkov vprašanih bo se bo volitev verjetno udeležilo, zagotovo na volišča ne bo odšlo 13 odstotkov anketiranih, šest odstotkov pa je še neodločenih.
 
Med tistimi, ki so odgovorili, da bi se volitev udeležili, bi trenutno SDS dobila 29 odstotkov glasov, stranka Državljanska lista Gregorja Viranta 20 odstotkov in Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija 18 odstotkov. V tem primeru bi v DZ prišli le še SD in DeSUS.
 
Lista Zorana Jankovića je bolj priljubljena med ženskami, medtem ko bi moški bolj volili Državljansko listo Gregorja Viranta. Volivci SDS in SD se po spolu ne razlikujejo. Pri izobrazbi ni večjih odstopanj, nekoliko višji delež visoko izobraženih je med volivci SD.
 
Po starosti pa ima Pozitivna Slovenija najvišji delež mlajših volivcev in SD najvišji delež starejših od 50 let. Najvišji delež med volivci srednjih let, starimi med 30 in 49 let, ima Virantova stranka.
 
Poleg programa stranke, ki najbolj odločilno vpliva na izbiro, se zdijo anketiranim pri odločitvi za podporo stranki pomembno še njeno dosedanje delovanje, njen vodja ter nastopi na soočenjih.