osenar Odkrito.si

Kaj se dogaja z Nino Osenar? Pogrešamo jo že ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 26. maja

zvezda Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 27. 5. do ...

taksi ljubljana Svet24.si

Poklical taksista in izkoristil njegovo ...

76D02321-A027-4E57-AED0-504B9FF1A92F Svet24.si

Ines Erbus: »To je moja droga«

ema lpd Njena.si

Prizadeta Ema v solzah razkrila svojo zgodbo

viljem julijan Njena.si

Slovenski pevec se je zavedno poslovil od sina

Slovenija

Anketa: LMŠ bi volilo kar 31,3 odstotka vprašanih, SDS je podpora opazno upadla

Deli na:
Anketa: LMŠ bi volilo kar 31,3 odstotka vprašanih, SDS je podpora opazno upadla

Foto: Primož Lavre

Po februarski javnomnenjski raziskavi Ninamedie Vox populi sta LMŠ in njen predsednik Marjan Šarec na lestvici strank in politikov še okrepila vodstvo. LMŠ bi volilo 31,3 odstotka vprašanih, drugouvrščeno SDS pa 11,6 odstotka. Delo Šarčeve vlade po februarski anketi kot uspešno ocenjuje 69,9 odstotka vprašanih.

Ocena dela vlade je v tokratni anketi še precej zrasla v primerjavi z januarsko, ko je s 56,1 odstotka dobila do takrat najvišjo oceno od imenovanja. Kot neuspešno delo vlade ocenjuje 24 odstotkov vprašanih, 6,1 pa jih je odgovorilo z ne vem.

Prav tako je precej narasla podpora stranki LMŠ. Januarja bi jo volilo 18 odstotkov vprašanih, tokrat pa 31,3 odstotka. Medtem pa je podpora SDS z januarskih 16,9 odstotka padla na 11,6 odstotka.

Na podlagi takšnih rezultatov bi glede na zgolj tiste volivce, ki so se opredelili, LMŠ v DZ zasedla 38 sedežev, SDS pa 14. Z 11 poslanci bi sledila SD, ki jo je v anketi izbralo 8,9 odstotka vprašanih. Za Levico se je opredelilo 6,2 odstotka vprašanih, kar bi ji prineslo osem poslancev, NSi pa bi 3,9-odstotna podpora prinesla pet poslancev.


Po štiri poslance bi v DZ dobile DeSUS, SAB in SMC; prvi dve je v anketi izbralo 2,9 odstotka vprašanih, SMC pa 2,7 odstotka.

Druge stranke se v parlamentarne klopi ne bi uvrstile. Za SNS in SLS se je sicer opredelilo po 2,5 odstotka volivcev, 0,7 odstotka jih je izbralo druge stranke, 19,7 odstotka vprašanih je odgovorilo, da ne vedo, koga bi volili, 4,2 odstotka pa, da ne bi volili.

Na lestvici priljubljenosti politikov Šarec ostaja pred predsednikom republike Borutom Pahorjem, sledijo pa evropska poslanka Tanja Fajon, evropska komisarka Violeta Bulc, poslanka NSi Ljudmila Novak ter predsednik DZ in SD Dejan Židan.

V telefonski javnomnenjski raziskavi, ki jo za časnik Dnevnik in RTV Slovenija pripravlja Ninamedia, je sodelovalo 700 anketiranih, opravljena pa je bila med 12. in 14. januarjem.

Loading...