rok snežič, miha kordiš Svet24.si

FOTO: Rok Snežič v parlamentu z neustrezno masko...

nadija-bičkova, Kai Widdrington Svet24.si

Bo to Nadijo Bičkovo in njenega novega izbranca ...

Brad Pitt Svet24.si

To je nova izbranka Brada Pitta

janez jansa ek Reporter.si

Janševemu človeku je spodletelo in Janša ni ...

20210527-01061753 Necenzurirano

Operacija Sava: dokument, ki Počivalška & Co. ...

daniel-granja Njena.si

Ljubezen na vasi: Videz vara, poraščeni Daniel ...

deportivo Ekipa24.si

ŠOKANTEN PRIZOR: Ograja na tribuni popustila pod ...

Slovenija

Anketa: Levi trojček zasleduje Janšo in SDS, katastrofa za Jelinčiča in Počivalška

Deli na:
Anketa: Levi trojček zasleduje Janšo in SDS, katastrofa za Jelinčiča in Počivalška

Janez Janša na kongresu SDS v Slovenskih Konjicah - Foto: Primož Lavre

Delo vlade podpira 28,3 odstotka vprašanih, nasprotuje ji 62,2 odstotka, kaže anketa, ki jo je za POP TV opravila agencija Mediana. Največ vprašanih bi volilo SDS, ki v primerjavi z oktobrom beleži upad podpore. Na vrhu najbolj priljubljenih politikov ostaja evropska poslanka NSi Ljudmila Novak.

Med strankami največjo podporo (16,1 odstotka) še vedno beleži SDS, ki ji je podpora v primerjavi z oktobrom padla za 2,5 odstotne točke. Na drugem mestu je prav tako še vedno SD z 11 odstotki, kar je 0,5 odstotne točke manj kot prejšnji mesec. Sledita Levica z 7,5-odstotno in LMŠ s 5,3-odstotno podporo. NSi s 4,8 odstotki ostaja na petem mestu.

Sledijo še SAB (4,4 odstotka), Pirati (2,8 odstotka), DeSUS (dva odstotka), Zeleni (1,8 odstotka), Dobra Država (en odstotek), SNS in SLS (po 0,9 odstotka) in SMC (0,7 odstotka). Katero drugo stranko bi volilo 2,4 odstotka vprašanih.

Od oktobra se je za 1,6 odstotne točke povečal odstotek tistih, ki ne vedo, katero stranko bi volili (22,5 odstotka). Nobene od obstoječih strank ne bi volilo 11,3 odstotka vprašanih, 3,7 odstotka vprašanih pa na vprašanje ni želelo odgovoriti.


Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov po podatkih raziskave še vedno ostaja evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak. Na drugem mestu je predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča zamenjal minister za zdravje Janez Poklukar. Zorčič je tako pristal na tretjem mestu, sledi predsednik republike Borut Pahor, peti pa je zunanji minister Anže Logar.

V deseterici so še predsednica SD Tanja Fajon, poslanec SD Matjaž Han, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, predsednik LMŠ Marjan Šarec ter predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin.

Premier in predsednik SDS Janez Janša je tokrat na 15. mestu, predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa 17.

V novembrski javnomnenjski raziskavi Mediane je sodelovalo 710 anketirancev.