pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anketa: Kapitalizmu bo odklenkalo

Deli na:
Anketa: Kapitalizmu bo odklenkalo

Foto: Primož Lavre

Kapitalizem ne bo preživel, meni skoraj polovica vprašanih v anketi Dela. Večina anketirancev tudi podpira protikapitalistične proteste.

Skoraj štiri petine sodelujočih v anketi Dela (79 odstotkov) je odgovorilo, da vedo, zakaj poteka protest pred Ljubljansko borzo. Med temi, ki so seznanjeni z vzroki, je 86,7 odstotka vprašanih odgovorilo, da podpirajo protest, le 10,7 odstotka vprašanih pa protesta ne podpira, kažejo danes objavljeni rezultati javnomnenjske raziskave Dela.

Na vprašanje, ali vedo, zakaj se pred poslopjem Ljubljanske borze zbirajo protestniki, je 21 odstotkov vprašanih odgovorilo z ne. Tri četrtine vprašanih (75,7 odstotka) je na vprašanje, ali bodo po njihovem mnenju protesti uspešni, odgovorilo, da ne bodo. V uspešnost protestov je prepričanih le 15,8 odstotka odstotka.
 
Polovica vprašanih (49,5 odstotka) meni, da kapitalistični sistem ne bo preživel. Nasprotno, da bo preživel, jih meni 41,2 odstotka.
 
Natančnejši pregled rezultata pokaže, da je odgovor na to vprašanje precej povezan s socialnim položajem anketiranca. Da bo kapitalizem kot sistem preživel, so v večini prepričani anketiranci z višje- in visokošolsko izobrazbo, anketiranci, stari od 36 do 49 let. Nasprotnemu mnenju pa so večinoma naklonjeni šolajoči se, brezposelni in upokojeni.
 
V tokratni raziskavi so anketiranci odgovarjali tudi na vprašanje o prižiganju sveč ob dnevu mrtvih. Velika večina (70 odstotkov) je odgovorila, da jih letos nameravajo prižgati toliko kot lani. Da jih bodo prižgali manj, jih je odgovorila le petina (20,4 odstotka). Nekateri (4,2 odstotka), pa jih nameravajo prižgati celo več kot lani. So pa tudi taki, ki ne obiskujejo grobov; tako jih je odgovorilo 4,6 odstotka.
 
Naročnik ankete je uredništvo Dela, telefonsko anketiranje pa je od 18. do 20. oktobra na reprezentativnem vzorcu 594 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.