Interview (Luka Jezersek and family), Cerklje na Gorenjskem, Chef, 23-Mar-2021 - 04 Dobra karma

Iskreni Luka Jezeršek: 'Z ženo ne rabiva ...

aligator Svet24.si

FOTO: V želodcu 200-kilogramskega aligatorja ...

kazalo--I-zvezdan radonjic-pl004 Reporter.si

Sodnik Radonjič gre med odvetnike, še prej pa ...

Gregor Pečan Svet24.si

Potrebna bodo leta, da bodo učenci nadoknadili ...

20130111-00416421 Necenzurirano

Janša se boji le ljudi na ulicah #komentar

Madonna Odkrito.si

Kraljica popa v zelo žgečkljivi modni kombinaciji

Blaž Švab 2 Njena.si

Blaž Švab je za življenje "na koruzi"

Slovenija

Anja Fabiani si je z odstopom s položaja predsednice LDS rešila službo

Deli na:
Anja Fabiani si je z odstopom s položaja predsednice LDS rešila službo

Anja Fabiani - Foto: lds.si

Predsednica LDS Fabianijeva je v torek sporočila, da z mesta predsednice stranke odstopa, ni pa navedla, da ji grozi izguba službe na MZZ.

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) je za STA sporočilo, da jih je Anja Fabiani pisno obvestila o odstopu z mesta predsednice LDS, zato so ustavili postopek, ki so ga uvedli proti njej zaradi kršitev zakona o zunanjih zadevah. Novi predsednik LDS bo znan prihodnji teden.

Zakon o zunanjih zadevah določa, da diplomat ne sme imeti funkcij v političnih strankah. Na to so na ministrstvu opozorili Fabianijevo, ki je kot diplomatka zaposlena v sektorju za javno diplomacijo in mednarodno sodelovanje v kulturi na ministrstvu za zunanje zadeve, po tistem, ko je postala predsednica LDS.

Fabianijeva je v torek sporočila, da z mesta predsednice stranke odstopa, a pri tem kot razlog ni navedla, da ji grozi izguba službe na MZZ, pač pa dejstvo, da se je znašla v konfliktu interesu kot članica zavezništva evropskih liberalcev - Alde. To je namreč s 4. majem postalo prva legalno priznana evropska politična stranka. Statut LDS pa v 11. členu določa, da član LDS ne more biti istočasno včlanjen v drugi politični stranki. "Zato moja predsedniška funkcija, na katero sem bila izvoljena 22. aprila 2017, ni več v skladu s statutom LDS," je navedla v izjavi.


Zapletov na MZZ zaradi njenega političnega udejstvovanja ni komentirala. Ne glede na razlog za njen odstop z mesta predsednice LDS, pa je to razrešilo tudi njeno težavo v službi.

V LDS so za STA pojasnili, da je sedaj na Fabianijevi, da sama imenuje svojega naslednika, ki bo stranko vodil kot vršilec dolžnosti predsednika. Prihodnji teden v sredo se bo sestalo ožje vodstvo stranke in na seji bo naslednik Fabianijeve tudi formalno prevzel to funkcijo. Kdo bi to utegnil biti, na stranki še ne razkrivajo.

Fabianijeva je na čelo zunajparlamentarne stranke LDS stopila na aprilskem kongresu, ko so imenovali tudi nove podpredsednike ter člane sveta stranke in izvršnega odbora. Omenjena organa stranke od tedaj tudi še nista bila konstituirana, to naj bi se zgodilo še v tem mesecu.

V zunajparlamentarni stranki LDS so sicer upali, da jih bo novoizvoljeno vodstvo na čelu s Fabianijevo popeljalo na naslednje državnozborske volitve v letu 2018. Začeli so namreč priprave na volitve in sprejeli izhodišče programa prihodnosti LDS. Kot kaže, pa bodo morali še pred volitvami na kongres, na katerem bodo vnovič volili predsednika s polnimi pooblastili.

Loading...