Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Angelika Mlinar bi lahko že danes dobila slovensko državljanstvo

Deli na:
Angelika Mlinar bi lahko že danes dobila slovensko državljanstvo

Angelika Mlinar - Foto: Bobo

Angelika Mlinar, ki jo v SAB predlagajo za kohezijsko ministrico, bi lahko že danes na upravni enoti pridobila odločbo o državljanstvu. Mlinarjeva pa bo z Dunaja v Ljubljano morala prispeti najpozneje do 10. ure, saj se delovni čas ljubljanske upravne enote danes izjemoma izteče predčasno.

Vlada je na četrtkovi seji ugotovila, da obstaja interes Slovenije za sprejem Angelike Mlinar v državljanstvo. Na podlagi tega mnenja in ob izpolnjevanju ostalih zakonsko določenih pogojev ministrstvo za notranje zadeve izda odločbo o državljanstvu.

Mlinarjeva je sicer najprej prosila avstrijsko državo za dovoljenje, da pridobi dvojno državljanstvo, a postopek tam še ni končan, rok za imenovanje novega ministra po odstopu Iztoka Puriča pa je 7. januar. Zato se je Mlinarjeva odločila zaprositi za slovensko državljanstvo še pred končanim postopkom v Avstriji in hkrati računa na to, da ji Avstrija ne bo odvzela avstrijskega državljanstva.

Če želi državljanstvo pridobiti še danes, pa bi Mlinarjeva v Ljubljano morala prispeti že sredi dopoldneva. Kot je navedeno na spletni strani ljubljanske upravne enote, ki naj bi ji odločbo vročila, bodo namreč vse njene izpostave danes izjemoma odprte le do 10. ure, in ne kot običajno.



Razlogov za skrajšani delovni čas niso ne pojasnili. Bržkone pa bi lahko bil razlog v udeležbi zaposlenih upravne enote na srečanju z ministrom za javno upravo Rudijem Medvedom, ki je v napovedi ministrovih aktivnosti najavljeno za 11. uro v ljubljanskem BTC.

Če bo Mlinarjeva slovenska državljanka že danes, bo predsednik vlade Marjan Šarec njeno kandidaturo lahko že poslal v parlamentarni postopek. Kot je navedeno v poslovniku DZ, je zaslišanje pred pristojnim parlamentarnim odborom nato lahko sklicano že v treh dneh, najpozneje pa v sedmih dneh.

Tako je zaslišanje Mlinarjeve na pristojnem odboru DZ in morda tudi že glasovanje o njej na plenarni seji pričakovati že prihodnji teden, tudi v primeru, če bi Mlinarjeva do državljanstva prišla šele v ponedeljek.