GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Andrej Rahten, zgodovinar in nekdanji veleposlanik na Dunaju o slovenski diplomaciji

Deli na:
Andrej Rahten, zgodovinar in nekdanji veleposlanik na Dunaju o slovenski diplomaciji

Andrej Rahten - Foto: Primož Lavre

V začetku septembra je zgodovinar in diplomat dr. Andrej Rahten na gradu Jable predstavil svojo zadnjo monografijo Med Kakanijo in Wilsonio, ki jo je posvetil slovenskemu diplomatu in politiku Ivanu Šveglu.

Z njim smo se pogovarjali tudi o prelomnem letu 1918 in o njegovih izkušnjah veleposlanika na Dunaju. »Bolj ko bledi spomin na drugo svetovno vojno in na razloge, zakaj je bila pravzaprav ustanovljena evropska povezava, bolj se ob glasni spremljavi populizma razraščajo stari nacionalizmi,« pravi naš sogovornik.
   
Veliko pišemo in govorimo o »revolucionarnem letu 1968«, iz zavesti pa nam uhaja prevratno leto pol stoletja pred tem. Zakaj?



Jubileji, ki so časovno bližje, so verjetno že zato bolj v ospredju. Če že govorimo o letošnjih pomembnih obletnicah, bi na prvem mestu gotovo moralo biti leto 1918. To je tako velika prelomnica v narodni zgodovini, da je ne more zasenčiti nobena druga – vsaj z znanstvenega vidika ne. Gre vendarle za prehod iz državnega okvira, ki so mu Slovenci pripadali več stoletij, v novo državo, spremenila se je celotna struktura našega bitja in žitja v mednarodnem okolju. Upati je, da bo do konca leta ta prelomnica počaščena tako, kot si glede na zgodovinsko težo zasluži. Napovedanih je kar precej znanstvenih srečanj, na nekatera sem vabljen tudi jaz, z veseljem sem se odzval.    

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Rahten poudarja, da je leto 1918 tako velika prelomnica v narodni zgodovini, da je ne more zasenčiti nobena druga; pojasni, kaj je londonski pakt pomenil za Slovence; pojasni, kako migrantska kriza spreminja EU; ugotavlja, da tako kot nekoč tudi danes rastoči nacionalizmi v ospredje postavljajo zgolj interese lastne države oziroma naroda; izpostavi, da je uresničitev ciljev bolj kot od prava odvisna od moči posamezne države.