900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Andrej Čuš v koaliciji in NSi našel podporo zaprtju trgovin ob nedeljah

Deli na:
Andrej Čuš v koaliciji in NSi našel podporo zaprtju trgovin ob nedeljah

Andrej Čuš - Foto: Bobo

Nepovezani poslanec Andrej Čuš bo danes s podpisi poslancev koalicije in NSi v postopek DZ vložil predlog novele zakona o trgovini, po kateri bi bile trgovine z nekaj izjemami ob nedeljah zaprte.

Prvo obravnavo predloga na plenarni seji DZ pričakuje v novembru, nato pa v decembru sprejetje novele.

Čuš je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal, da so podpise pod predlog za splošno razpravo o predlogu, ki je bil v DZ vložen 4. oktobra, prispevali poslanci SMC, DeSUS in SD ter NSi, tako da bo šel predlog v splošno razpravo na plenarno sejo DZ. To kaže, je dodal, da razumejo problematiko in cilje zakona, kaže pa tudi na neko stopnjo podpore. Odziva ni dobil le od strank SDS in Levica.

Okoli 5000 podpisov, ki jih je doslej zbral s spletno peticijo, po njegovih besedah kaže na dobro podporo med ljudmi.

V koaliciji Liste Andreja Čuša in Zelenih Slovenije bodo naredili vse, da "delavkam in delavcem omogočimo vsaj en prost dan v tednu", predlog pa so pripravili tudi zato, ker so večkrat videli "zgarane, tudi 'skurjene', preobremenjene obraze v trgovinah", je dejal Čuš.

Problematično je tudi to, da osnovna plača trgovcev ne dosega niti minimalne plače; to dosežejo šele z dodatki.

Prizadevali si bodo, da v zakonodajnem postopku zakon ustrezno amandmirajo in sprejmejo ter po 14 letih uveljavijo referendumsko voljo ljudi, je povedal poslanec. Pričakuje, da bi lahko bila prva obravnava na plenarni seji DZ v novembru, nato pa v decembru obravnava na matičnem odboru in sprejem v DZ.

Podporo predlogu je na novinarski konferenci ob Čušu izrazil tudi ekonomist Jože P. Damijan, "ker ljudem, ki delajo v dejavnosti, ki ni življenjsko nujno potrebna, omogoča, da vsaj nedeljo preživijo z družino".

"Kam gre ta svet, ta povečan konzumerizem ... Da niti ob nedeljah ne moremo najti časa za svoje aktivnosti in svojo družino, vodi v povsem napačno smer," je dejal Damijan in dodal, da tudi najbolj razvite evropske države spodbujajo tradicionalne družinske vrednote in imajo trgovine ob nedeljah zaprte.

Tudi v Sloveniji je bilo v času, ko trgovine ob nedeljah niso bile odprte, mogoče kupiti vse potrebne stvari, poleg tega je sistem dežurnih trgovin dobro deloval, je dejal Damijan in dodal, da podobne možnosti predvideva tudi predlog zakona.



Ta bi določal, da trgovec ne bi smel določiti obratovalnega časa prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki so dela prosti dnevi, razen v primeru posameznih prodajaln, ki bi bile lahko po lastni presoji trgovca odprte do največ šest nedelj oz. praznikov v letu. Poleg tega bi med izjeme uvrstil prodajalne z omejeno površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov, kjer trgovsko dejavnost izvaja neposredno nosilec dejavnosti oz. njegovi ožji družinski člani. Med izjeme bi dodal tudi prodajalne na bencinskih servisih na servisnih prometnih površinah avtocest in hitrih cest.

Damijan je navedel podatek, da trgovska dejavnost ob nedeljah ustvari osem odstotkov celotnega prometa, medtem ko so stroški približno enaki kot ostale dni. "V večini trgovskih podjetij se ta ekonomika ne izide," je dejal in dodal, da se v dejavnosti tega zavedajo. Nekateri trgovci se za nedeljsko poslovanje niso odločili, med drugimi pa po njegovih besedah nihče noče prvi zapreti trgovin ob nedeljah, ker da se bojijo, da bodo kupci nato tudi ostale dni kupovali v drugih trgovinah.

Damijan je še povedal, da se trgovci v 13 letih niso uspeli sami dogovoriti, kdaj bodo katere trgovine odprte, tako da bi lahko bil ta zakon dobra iztočnica, da bo do tega dogovora prišlo.

Glede morebitne ustavne presoje - Trgovinska zbornica Slovenije predloga ni podprla, ker da posega vsaj v tri z ustavo zagotovljene pravice, in sicer v svobodno gospodarsko pobudo, v načelo poštene in svobodne konkurence in v načelo enakosti pred zakonom - je Čuš ocenil, da bo zakon, tudi z dopolnili, pripravljen tako, da bo upošteval dosedanje odločitve ustavnega sodišča glede odprtja trgovin ob nedeljah.

Kot je po sestanku koalicije dejal predsednik DeSUS Karl Erjavec, v stranki še niso opravili razprave o predlagani noveli. Sam bi sicer rešitve iskal v smeri, da bi bili zaposleni za delo ob nedeljah dobro plačani, da bi se sami odločili, ali bodo delali in imeli npr. prosto soboto ali ponedeljek. Zanj je namreč problem, če ob nedeljah pride do izkoriščanja delavcev in če je moteno družinsko življenje. "Nisem proti, podpiram pa neke razumske rešitve," je dodal.

V poslanski skupini SD so se po besedah vodje poslanske skupine Matjaža Hana dogovorili, da prispevajo podpise za splošno razpravo. Zadeva namreč po njegovem ni črno bela, opraviti je treba tudi dialog s socialnimi partnerji.

Tudi v SMC so za čim širšo javno razpravo, med drugim s predstavniki sindikatov in zbornice. Po pojasnilih vodje poslancev SMC Simone Kustec Lipicer so za to, da se pogovori o tem, ali je možno nedeljsko delo na nek način zamejiti in regulirati, vendar pod pogojem, da bodo ustrezne varovalke v samih rešitvah, česar v Čuševem predlogu ni. O Čuševem predlogu je povedala še, da je to predlog, ki je bil "dobesedno vzet z mize ministra za gospodarstvo".

Vodja poslanske skupine Levica Luka Mesec je STA povedal, da predlog novele podpirajo. Podpisov za splošno razpravo v DZ pa niso prispevali, ker je to vprašanje procedure - pričakovali so, da koalicija predlogu ne bo naklonjena, zato so se nameravali prizadevati za razpravo o predlogu na matičnem odboru DZ, kamor bi lahko povabili tudi civilno družbo, sindikate in zainteresirano javnost ter poskusili prepričati poslance.

V poslanski skupini SDS zadeve zaenkrat ne komentirajo.