cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Američani so novi lastniki slovenskih bank Hypo Alpe Adria

Deli na:
Američani so novi lastniki slovenskih bank Hypo Alpe Adria

Foto: Reuters

Koroška finančna skupina Hypo Alpe Adria International tik pred preoblikovanjem v slabo banko prodaja mrežo svojih bank v jugovzhodni Evropi, tudi Sloveniji, ameriškemu investicijskemu skladu Advent International. Manjši delež delnic bo dobila EBRD. Medtem bančne poslovalnice v vseh državah za stranke poslujejo normalno.

Pogodba o prodaji hčerinskih družb v jugovzhodni Evropi še ni podpisana, odobriti pa jo morata še avstrijska država in nekdanja lastnica banke Bayerischen Landesbank, so danes sporočili iz Hypo Alpe Adria s sedežem v Celovcu. Posel naj bi bil sklenjen do konca novembra, višine kupnine za zdaj ne razkrivajo.

Hypo Alpe Adria je bila med letoma 2007 in 2009 v lasti bavarske banke Bayerischen Landesbank, nato pa jo je odkupila Avstrija in podržavila. V finančne težave jo je spravilo kreditiranje tveganih poslov v času ambiciozne širitve na Balkanu. Po zadnjih razpoložljivih podatkih je morala odpisati za približno 17 milijard evrov vprašljivega premoženja, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Prodaja hčerinskih bank je pogoj za preoblikovanje v slabo banko. Hypo Alpe Adria International iz Celovca bo aktivna le še do danes do 17. ure, nato se bo preoblikovala v slabo banko v lasti države ter dobila novo ime: Heta Asset Resolution. Čaka jo likvidacija.

Predmet prodaje je šest bank v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH, Srbiji in Črni gori ter njihova holdinška družba s sedežem v Celovcu s skupaj 1,1 milijona strank in 245 poslovalnicami ter 8,5 milijarde evrov bilančne vsote. Sredi leta so imele skupaj 3950 zaposlenih.


Medtem bančne poslovalnice v vseh Hypo državah, vključno s Slovenijo, za vse stranke poslujejo normalno, so sporočili iz slovenske hčerinske družbe Hypo Alpe Adria v Ljubljani.

Nadzorni svet Hypa je danes nova lastnika Advent in Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD) ocenil kot solidna partnerja. Predsednik nadzornega sveta Herbert Walter je prodajo pozdravil: "Hypo Alpe Adria je prejela več ponudb za nakup Hypo mreže v jugovzhodni Evropi. To kaže na to, da mednarodni investitorji vidijo Hypo Alpe Adria na Balkanu kot enega izmed najboljših finančnih ponudnikov."

Z uspešno prodajo ostaja prihodnost Hypo mreže in njenih 3900 zaposlenih v jugovzhodni Evropi nedotaknjena, je dodal Walter.

O višini kupnine v Hypu za zdaj molčijo. Po poročanju tiskovne agencije APA pa utegne seči do trimestne številke v milijonih evrov, kar bi bilo občutno nad knjigovodsko vrednostjo bank, ki se prodajajo.

Po dodatnih odpisih je knjigovodska vrednost bank v jugovzhodni Evropi sredi tega leta znašala nič več kot 89 milijonov evrov, je poročala APA. Ko se je leta 2012 začel postopek prodaje, je bila knjigovodska vrednost vseh šestih bank ocenjena na nič manj kot 1,5 milijarde evrov.