Revija Reporter
Slovenija

Sekretar Piratov o zadnji Tarči o JEK 2: Ustvarjanje afere, ki to ni

I. K.
3 325

19. okt. 2024 6:00

Deli na:

Erika Žnidaršič, Gregor Golobič in Matej Tašner Vatovec

X/Jasmin Feratović

V oddaji Tarča so predvajali avdio posnetek dogovarjanja med vodjo poslanske skupine Svobode Nataše Avšič Bogovič in poslanca SDS Tomaža Lisca o referendumskem vprašanju glede gradnje JEK 2 na sestankih parlamentarnih strank v državnem zboru. Jasmin Feratović, sekretar Piratov, pa na omrežju X piše, da gre za ustvarjanje afere, ki to ni.

Ker so bili ti sestanki zaprti za javnost, se poraja vprašanje, kdo je snemal in kako so posnetki sploh prišli do TV Slovenija. Poslanec SDS Žan Mahnič je za to okrivil Levico, ki med poslanskimi skupinami edina nasprotuje referendumskemu vprašanju in gradnji drugega bloka nuklearke nasploh.

Še več, takšno snemanje je bilo nezakonito, zato je na omrežju X spraševal, ali je policija že obiskala vodjo poslanske skupine Levice Mateja Tašnerja Vatovca in strokovnega sodelavca Levice. Ob tem pa je priložil še besedilo 148. člena Kazenskega zakonika, ki govori o neupravičenem prisluškovanju in zvočnem snemanju.

»Kdor neupravičeno s posebnimi napravami prisluškuje pogovoru ali izjavi, ki mu nista namenjena, ali ju zvočno snema, ali kdo takšen pogovor ali takšno izjavo neposredno prenaša tretji osebi, ali ji takšen posnetek predvaja ali kako drugače omogoči, da se z njim neposredno seznani, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta,« piše v prvem odstavku omenjenega člena.

Zanimivo, da Levica v svojem odgovoru na X ni demantirala Mahničevih obtožb: »Tarča razkrije vlogo SDS pri nepravilnostih in spet mi krivi.«