5e9d33b68d7cedf47d21454a0eba9337 Svet24.si

Letni dodatek bo večina upokojencev prejela ...

kača, plaža Svet24.si

Šok, kopalko na splitski plaži v nogo šavsnila ...

polerert7678 Necenzurirano

Zakaj Nina Krajnik ne mara "levih privatizerjev"

janez jansa dz1 Reporter.si

Janši ne diši biti poslanec: v DZ dobil ...

dragic Ekipa24.si

Dragić spet kapetan, toda ... Pred vrnitvijo tega...

chan1 Odkrito.si

60 let prvega filma Kitajskega zmaja

jumbo visma roglic Ekipa24.si

Joj, samo tega ne ... Tik pred Tourom iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ali kriptovalute prihajajo s planeta Kripton?

Deli na:
Ali kriptovalute prihajajo s planeta Kripton?

Supervaluta ustvarjena s strani Supermanov je bila verjetno plačilna valuta na planetu Kripton. Namišljeni planet, s katerega je prišel lik v ameriških filmih o Supermanu, ki je s svojo supermočjo reševal svet. Sprejeli smo tako Supermana kot tudi kriptovalute.

Kriptovalute so postale priljubljene zaradi razširjenosti po svetu, izmenjave vrednosti brez regulacije in izredne priljubljenosti tako v varčevalnem kot potrošniškem sistemu. Najbolj znana valuta med njimi je bitcoin, ki je s svojo hitro rastjo na borznem trgu v hipu postala želja marsikaterega Zemljana.

Pa vendar ima bitcoin tudi svojo minljivost. Ko bo dosegel število 21 milijonov, jih bodo prenehali rudariti. Ali ga lahko potem še vidimo kot valuto ali kot nekaj, kar je doseglo vrhunec in lahko postane historična vrednost?

V Evropi je  bilo v preteklosti največ nakovane kriptovalute na Kosovu, in sicer na območju Mitrovice, kjer je bil večinoma strošek elektrike na strani države in ne posameznika. Država je z letošnjim letom prepovedala rudarjenje kriptovalut zaradi visokih stroškov elektrike tudi izpada le-te. Posledično prihaja do množične razprodaje opreme za rudarjenje, ki ni več dolgoročna naložba. Trenutno je narudarjenih približno 19 milijonov bitcoinov, torej do končne številke ni več veliko, slaba 2 milijona.

Na borznem trgu vlada sedaj »bear market« oziroma medvedji trg, ko padejo delnice za 20 in več odstotkov. Temu sledijo tudi kriptovalute. Po izkušnjah borznega trga medvedje obdobje, ko delnice stagnirajo, traja eno do dve leti. Pri trgovanju s kriptovalutami obstaja še rizik davčne regulacije. Torej se je začel boj za obstanek.

Zlato ima podobne lastnosti kot bitcoin, le da je stabilen že skozi stoletja, ohranja svojo vrednost skozi turbulentna obdobja in tudi količina je omejena. Količina pa ni odvisna od elektrike in matematičnega algoritma, ampak predvsem od matere narave in iskanja novih nahajališč. Nedavno je  Uganda razglasila novo nahajališče izkopa zlata v vrednosti dobrih 12 bilijonov evrov oziroma 31 milijonov ton zlate rude

Tetragram projekt, d .o. o.
Tehnološki park 20
1000 Ljubljana
GSM: 030-709-998

Tudi v Sloveniji najdemo nahajališča zlata v naplavinah Drave in Mure. To nahajališče je bilo predvsem atraktivno v preteklosti, lahko pa ga z vztrajnim iskanjem najdemo še danes. Za časa Marije Terezije je bilo dano stalno dovoljenje za izpiralce zlata ob omenjenih rekah. Dovolilnice so bile preklicane šele po drugi svetovni vojni. Danes lahko dovolilnico dobite za en dan iskanja zlata.

Skupna točka bitcoina in zlata je »prirojeno« pomanjkanje. Za razliko od papirnega denarja, ki se lahko tiska v neomejenih količinah in s tem izgublja svojo vrednost, zlato z omejeno količino pridobiva vrednost. Za zlatom se lahko s pustolovskim duhom zaženete kje v bližini tudi sami, lahko pa ga varno kupite tudi pri nas v raznih oblikah.

Naša prednost je v hitri in diskretni dobavi. Podkrepljeni smo z dolgoletnim strokovnim znanjem tako borznega trga kot prodaje zlata. Ponujamo vam osebno svetovanje v naših poslovnih prostorih. Med široko ponudbo naložbenih palic in naložbenih kovancev si vedno lahko izberete tisto, ki ustreza vašim željam.