Rado Mulej Svet24.si

FOTO: Radu Muleju ohromela polovica obraza

Anika Horvat 2021 - foto Jan Koštric (1) Svet24.si

Anika Horvat sporoča, da je srečna

cigler kralj Reporter.si

Zdaj še minister za delo Janez Cigler Kralj (NSi)...

bruslej, policijska ura Svet24.si

Absurd: V petek bo zanje veljala policijska ura ...

DOG342X7R5156 Necenzurirano

Kako je Janša uredil cepivo za zdravnika blizu ...

Vic 2 profi Odkrito.si

Victoria Beckham brutalno zavrnila Justina ...

konec-sveta Odkrito.si

Cenzurirajo jih, a oni nas svarijo! Prihaja ...

Slovenija

Ali Evropski parlament financira propagando SDS? Asistent evropskega poslanca Milana Zvera v nasprotju s predpisi dela za stranko in njen inštitut

Deli na:
Ali Evropski parlament financira propagando SDS? Asistent evropskega poslanca Milana Zvera v nasprotju s predpisi dela za stranko in njen inštitut

Andraž Koželnik in Milan Zver - Foto: Facebook

»Slovenija ne dolguje Bruslju ničesar… Preplačani evropski birokrati, ki so bili rojeni v blaginji, nam ne bodo pridigali o svobodi in demokraciji,« je nedavno tvital slovenski premier Janez Janša. A bruseljskih evrov se njegova SDS ne brani, tudi če ji ti ne pripadajo.

Pred leti smo poročali o primeru evropskih poslancev iz vrst SDS, ki so najeli svoje pisarne kar na sedežu svoje stranke na Trstenjakovi ulici v Ljubljani. Ta vsakemu od njih za okoli deset kvadratnih metrov prostora računa po tisoč evrov najemnine. Trenutno ima SDS dva evropska poslanca: Milana Zvera in Romano Tomc, v prejšnjem mandatu je imela še Patricijo Šulin.

V strankarski reviji SDS so prejšnji teden objavili intervju z novim vršilcem dolžnosti direktorja Inštituta dr. Jožeta Pučnika Andražem Koželnikom. Gre za lokalnega asistenta evropskega poslanca Milana Zvera, ki svoje delo opravlja v Ljubljani, torej v pisarni evropskega poslanca na Trstenjakovi. To pa seveda ni njegova edina uradna zadolžitev, saj ga najdemo tudi med predstavniki stranke SDS za odnose z javnostjo. Po objavi našega članka so s spletne strani SDS Koželnika umaknili kot predstavnika za odnose z javnostmi, s čimer so pravzaprav priznali, da kršijo pravila Evropskega parlament. Ker pa smo vse to predvideli, smo pravočasno naredili posnetek zaslona, ki ga objavljamo.

Vse to pa je seveda sporno in v nasprotju s predpisi Evropskega parlamenta, ki svojim uslužbencem, torej tudi asistentom evropskih poslancev, prepoveduje strankarsko dejavnost, saj bi to pomenilo, da se iz denarja vseh evropskih davkoplačevalcev financira strankarska propaganda. Če sodelujejo v volilni kampanji stranke, si morajo za to vzeti neplačani dopust.

Iz Evropskega parlamenta so nam sporočili, da si lahko poslanke oziroma poslanci izberejo asistente v svoji državi članici, prav tako so poslanke in poslanci odgovorni za svoje asistente, pri čemer morajo poskrbeti za spoštovanje uredbe o kadrovskih pravilih.

»Kot je navedeno v izvedbenih ukrepih C_2015397SL.01000201.xml (europa.eu) statuta poslank in poslancev Evropskega parlamenta, morajo asistenti "podpisati izjavo, ki jo sopodpiše poslanka oziroma poslanec, da v času trajanja pogodbe o zaposlitvi lokalni asistent ne bo posredno ali neposredno opravljal drugih dejavnosti, tudi takih, za katere ne bi dobival plačila, za druge politične organizacije, kot so politične stranke, fundacije, gibanja ali parlamentarne politične skupine, če te dejavnosti lahko vplivajo na učinkovito opravljanje njegovih nalog ali privedejo do nasprotja interesov.“  Prav tako morajo asistenti poslanko ali poslanca nemudoma obvestiti "o svoji nameri o opravljanju plačane ali neplačane zunanje dejavnosti (...)."«

Loading...