Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ali bosta Bojan Požar in Žan Mahnič splavila nastajajočo koruzno koalicijo ali pa je celo Janez Janša vrgel puško v koruzo?

Deli na:
Ali bosta Bojan Požar in Žan Mahnič splavila nastajajočo koruzno koalicijo ali pa je celo Janez Janša vrgel puško v koruzo?

Politik satelitske stranke SDS Bojan Požar je v predvolilni kampanji 2018 odigral ključno vlogo, ko je razkril tajna srečanja med Marjanom Šarcem in Janezom Janšo - Foto: Bobo

»Vsem tistim, ki sprašujete, kako potekajo pogajanja o morebitni novi večinski vladni koaliciji sporočamo, da potekajo, a zadnje 4 dni prepočasi. Na daljavo in prek medijskih objav se resnih zadev ne da usklajevati. @strankaSDS je zato zadnja 2 dni posvetila pripravam na volitve,« so včeraj čivknili v največji parlamentarni stranki.

Sporočilo je mogoče razumeti na dva načina: kot poziv bodočim koalicijskim partnerjem, naj pohitijo z odločitvami, ali kot realna ugotovitev, da v dobrem tednu, kolikor ga je preostalo do izteka roka za vložitev predloga novega mandatarja, stranke ne bodo sposobne oblikovati nove koalicije.

Svet SMC pooblašča predsednika SMC in druge člane, ki jih določi predsednik SMC, da se pogajajo o sestavi nove koalicije znotraj zdajšnjega sklica Državnega zbora Republike Slovenije in da nadaljujejo priprave na morebitne predčasne volitve v Državni zbor Republike Slovenije.

Prav tako je dvoumno sporočilo včerajšnje seje sveta SMC: javnosti je bilo priobčeno, da je predsednik Zdravko Počivalšek  dobil mandat za pogovore za sestavo nove vladne koalicije z Janezom Janšo, toda na spletni strani SMC piše, da svet ni glasoval o nobenih zavezujoči odločitvi, se je pa strinjal s tem, da vodstvo nadaljuje pogovore o oblikovanju nove vlade.

To pomeni bodisi v okviru koalicije, ki jo sestavljajo v SDS, kot tudi v okviru »projektne« koalicije, ki jo je predlagala Alenka Bratušek. Mimogrede, SMC smo zaprosili za originalni sklep sveta, ki ga bomo objavili, takoj ko ga prejmemo.

Foto: Bobo - Zdravko Počivalšek je dobil mandat za pogovore za sestavo nove vladne koalicije z Janezom Janšo

Za SMC je oblikovanje nove koalicije v sedanji sestavi državnega zbora prednostna možnost, še vedno pa se bodo pogovarjali tudi o možnosti skupne liste z LMŠ na morebitnih predčasnih volitvah. Kot je slišati, člani sveta SMC niso o ničemer glasovali, šlo naj bi le za načelno strinjanje, da se morajo pogovarjati z vsemi. Sploh pa niso glasovali o podpori Janezu Janši za mandatarja.

Edini, ki je glasno povedal, da ga ne bo podprl, je bil Jani Möderndorfer, ki je tudi pozneje novinarjem razložil, zakaj »temu človeku ne bi zaupal niti svojega lastnega vrta, kaj šele vodenje države.« To pa še zdaleč ne pomeni, da bo edini, ki Janši ne bo namenil svojega glasu.

V javnosti je zaokrožila informacija, da bo preostalih devet poslancev SMC podprlo prvaka SDS, kar pomeni, da ima Janševa koalicija SDS, SMC, NSI in Desus 47 glasov, z obema poslancema narodnih manjšin pa kar 49. A to velja za koalicijo, ne pa za mandatarja! Poleg Möderndorferja imata po naših informacijah zadržke do Janeza Janše še najmanj dva poslanca.

Zagotovo lahko računa na glas poslanke Monike Gregorčič, ki je menda na seji doživela izliv, kako je Janez fejst fant, Zdravko Počivalšek je razlagal, kako bi bila zgodba z Janšo O.K., Igor Zorčič pa naj bi mu sprva nasprotoval, zdaj pa bi ga podprl, saj naj bi navsezadnje v novi vladi postal minister za pravosodje in bi tako varoval tretjo vejo oblasti pred SDS.

Seja sveta SMC je potekala v senci nedavne prisluškovalne afere, za katero ni nobenih konkretnih dokazov, so jo pa sprožili v SDS, po vsej verjetnosti z namenom, da bi s tem prestrašili bodoče koalicijske partnerje. Toda »mahničevanje«, kot ga je imenoval Mödernfdorfer, se je sprevrglo v lastno nasprotje.

Po naših podatkih naj bi za zasledovanji stali Janševi nekdanji soborci in privrženci iz kroga okoli Slovenskih železnic, ki naj bi pri tem angažirali nekaj detektivskih agencij.

Podpredsednik Knovsa Žan Mahnič je namreč med parlamentarnim nadzorom generalni direktorici policije Tatjani Bobnar zagrozil, naj pomisli na svojo prihodnost, ta pa je novinarjem med drugim potrdila, da so Mahniča zanimali tudi aktualni postopki, ki jih zoper SDS vodi policija.

Če bi imeli v SDS poštene namene, bi v parlamentarni nadzor na policijo poslali poslance drugih strank, ki niso v postopkih policije. Tako pa sta bila poleg Mahniča v skupni Knovsa še poslanec SDS Zvonko Černač  in poslanec Desusa Branko Simonovič, ki je formalno iz vrst aktualne vladne koalicije, dejansko pa se njegova stranka pogaja za vstop v koalicijo z SDS. Z drugimi besedami, preiskovanci so hoteli nadzorovati svoje preiskovalce.

To pa še ni vse. Kot je medijem zaupal Simonovič, so bili podlaga za sume o vohunjenju nad poslanci nepreverjeni članki Bojana Požarja, predsednika stranke Lista novinarja Bojana Požarja, ki je nastopila na volitvah leta 2018, v predvolilni kampanji pa je odigral ključno vlogo, ko je razkril tajna srečanja med Marjanom Šarcem in Janezom Janšo, ki jih je slednji nato potrdil. Skratka, gre za politika satelitske stranke SDS.

Foto: Bobo - Poleg Möderndorferja imata po naših informacijah zadržke do Janeza Janše še najmanj dva poslanca.

Z drugimi besedami, SDS je opravila parlamentarni nadzor na policiji na podlagi nekega zapisa svojega satelitskega politika, v katerem ni bilo nobenih konkretnih dokazov, zato so jih hoteli poiskati kar na policiji. In ker jim policija ni dovolila brskati po zaupnih podatkih z aktualnimi postopki, zdaj policijo obtožujejo, da skriva dokaze za nekaj, kar najbrž niti ne obstaja.

To lahko sklepamo tudi na podlagi Mahničevih izjav o fotografijah, ki naj bi se na čuden način znašle v medijih. Če odmislimo dejstvo, da lahko danes vsakdo z mobilnim telefonom fotografira kogarkoli na ulici, pa ne moremo prezreti, kje so bile omenjene fotografije objavljene. Fotografijo avtomobila Karla Erjavca dan pred kongresom so resda objavile Slovenske novice.

Toda fotografijo predsednice Desusa Aleksandre Pivec v neki družbi na Ptuju je objavil politik Bojan Požar. Ta je na svojem opravljivem portalu tudi objavil fotografijo domnevno tajnega obiska Šarčevega državnega sekretarja Damirja Črnčeca, ki mu taisti politik novinar očita tajno sledenje Janševih potencialnih koalicijskih partnerjev.

Če bo koalicija propadla, preden bo sploh sklenjena, se bo lahko Janša zahvalil Mahniču in Požarju ali pa kar svoji lastni neumnosti. Saj poznate tisto basen o škorpijonu in žabi. Tako kot škorpijon tudi prvak SDS ne more iz svoje kože in piči svoje zaveznike, tudi če se skupaj z njimi sam potopi.

Na Novi24TV, Janševem medijskem »imperiju«, so pred dnevi objavili fotografije odhajajočega premierja Marjana Šarca na sobotnih opravku v sosednji Italiji skupaj z vodjo kabineta Janjo Zorman Macura. Politikis, čigar (nekdanji) lastnik je poslanec SDS Dejan Kaloh, je danes objavil fotografije avtomobila predsednika vrhovnega sodišča Damjana Florjančiča, danes Janša na tviterju objavlja »ekskluzivno« fotografijo Milana Kučana. Skratka, to, kar SDS očita drugim (Šarcu in Črnčecu), v resnici počne sama oziroma njeni ljudje.

Po naših podatkih naj bi za zasledovanji stali Janševi nekdanji soborci in privrženci iz kroga okoli Slovenskih železnic, ki naj bi pri tem angažirali nekaj detektivskih agencij. Ena od njih naj bi tudi spremljala Črnčeca, ki je v včerajšnjem intervjuju za Delu izjavil, da zanesljivo ve, da so ga zasledovali, ni pa konkretno povedal imena agencije in njenega naročnika.

Zato so v NSI veseli, da SDS za svoje rabote tokrat ni (spet) zlorabila njihovega prvaka Mateja Tonina, ki je bil v času parlamentarnega nadzora v Bruslju. »Sam Bog ga je tja poslal,« je slišati iz vrst NSI.

Prvak SNS Zmago Jelinčič, ki je sicer član Knovsa, pa nam je potrdil, da se doslej še ni nikoli zgodilo, da bi parlamentarce, ki so izvedli nenapovedan nadzor na policije, tam pričakali že novinarji: »Če je nenapovedan nadzor, potem zanj ne bi smeli vedeti na policiji, kaj šele mediji. Jasno je, kdo jih je o tem obvestil.«

Foto: tviter profil SDS - Janez Janša lahko računa na glas poslanke Monike Gregorčič, ki je menda na seji doživela izliv, kako je Janez fejst fant, Zdravko Počivalšek je razlagal, kako bi bila zgodba z Janšo O.K.

Seveda je vprašanje, kako se bodo na te »vohunske igre« SDS odzvali njihovi potencialni partnerji, ki so se zgražali že zaradi sobotnega Janševega govora v Murski Soboti, ko je pozival nasprotnike, naj po 75 letih pridejo iz gozda. Večina teh ljudi je že pokojnih ali pa so stari več kot 90 let in se z njimi niti ne more pogajati.

Če bo koalicija propadla, preden bo sploh sklenjena, se bo lahko Janša zahvalil Mahniču in Požarju ali pa kar svoji lastni neumnosti. Saj poznate tisto basen o škorpijonu in žabi. Tako kot škorpijon tudi prvak SDS ne more iz svoje kože in piči svoje zaveznike, tudi če se skupaj z njimi sam potopi.