Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ali bo šef Fursa Ivan Simič pregledal sumljive prihodke svojega prijatelja Bojana Požarja?

Deli na:
Ali bo šef Fursa Ivan Simič pregledal sumljive prihodke svojega prijatelja Bojana Požarja?

Finančno upravo vodi Požarjev prijatelj Ivan Simič, ki je večkrat nastopal v njegovih oddajah kot komentator. - Foto: Primož Lavre

Propadli politik Bojan Požar se pogosto vtika in javno komentira plače novinarjev, sam pa svoje nikoli ni razkril. Kot smo že pisali, njegov portal Pozareport izdaja družba Lanaka Media, kjer je direktor, lastnica pa je njegova hči Maša Požar.

Družba je tudi lastnica njegovega stanovanja Hacquetovi ulici v Ljubljani in hiše v Hočah pri Mariboru. Po podatkih Ajpesa je imela lani družba 417.188 evrov prihodkov od prodaje, čistega dobička je imela 167.227 evrov, bilančnega dobička pa dober milijon (1.137.528) evrov.

Bojan Požar ustvarja milijone s portalom v lasti svoje hčerke, katerega branosti si ne upa dati javno izmeriti

Kot še izhaja iz podatkov Ajpesa, je imela stroškov dela 29.509 evrov. Ker je edini zaposleni Požar, gre za njegove bruto bruto plače. Poleg stroškov pokojninskih zavarovanj, drugih socialnih zavarovanj in drugih stroškov dela, je imela družba 22.232 evrov stroškov za plače.

Navedena vsota predstavlja Požarjevo letno bruto plačo. Če jo delimo z dvanajst meseci, dobimo 1852 evrov mesečne bruto plače. To pomeni, da je po plačilu vseh obveznosti, kot so socialno in zdravstveno zavarovanje ter dohodnina, Požarjeva plača nekje med 1100 in 1200 evrov neto.

Seveda se bo marsikdo vprašal, kako je mogoče, da Požar s takšno plačo živi na veliki nogi, potuje po svetu in se hvali po družbenih omrežjih z luksuznim življenjem. Zato uradna plača skoraj zagotovo ni edini prihodek, od katerega živi opravljivi predsednik stranke Lista novinarja Bojana Požarja.

Odgovor se verjetno skriva v kratkoročnih posojil te družbe, ki jih je bilo lani 933.109 evrov, leto prej pa 966.907 evrov. Davčni strokovnjaki, s katerimi smo se pogovarjali, so prepričani, da obstaja utemeljeni sum, da si dana posojila Lanake Medie v resnici izposoja Bojan Požar.

Po njihovem mnenju je sporna že sama visoka številka danih posojil, zato bi morala biti na te zapise pozorna Finančna uprava in sama po sebi preveriti, komu je družba Lanaka Media posodila več kot 933 tisoč evrov. Če jih je posodila Požarju, to zagotovo ni poslovni razlog. Ker gre za povezane osebe (podjetje posoja direktorju, hči očetu), je to toliko bolj sporno.

Furs bi moral tudi preveriti, kako je z vračanjem posojil. V kolikor bi se izkazalo, da si denar izposoja Požar in da znesek predstavlja njegovo neobdavčeno plačo, bi Furs ta znesek obdavčil okoli 50 odstotkov, kar pomeni, da je Lanaka Media lani plačala najmanj 450 tisoč evrov premalo davka.



Seveda je zdaj na potezi Finančna uprava, ki jo vodi Požarjev prijatelj Ivan Simič, ki je večkrat nastopal v njegovih oddajah kot komentator. Simič je sicer sprva zatrjeval, da bo vršilec dolžnosti le pol leta, pred kratkim pa se je prijavil na razpis za polni mandat. Hkrati še vedno vodi zasebno podjetje, ki se ukvarja z davčnim svetovanjem, kako plačati čim manj davka. Tako je tudi sam v koliziji interesov.

Na zahtevo Ivana Simiča objavljamo popravek:

    * ko je Ivan Simič, kot stalni komentator, nastopal v oddajah Bojana Požarja ni bil v.d. generalnega direktorja Fursa in ni imel nobene prepovedi nastopanja, razen, če novinar g. Igor Kršinar ima svoj seznam in pravila kaj lahko kdo počne v svojem življenju,
    * zakaj sem si premislil in sem se prijavil na razpis bi moral novinar g. Igor Kršinar že vedeti, saj o meni ve tisto, kar tudi sam ne vem,
    * ne drži, da vodim svoje podjetje, kajti podjetja vodijo poslovodje (tako ZGD), jaz pa nisem poslovodja v nobenem od mojih podjetij, kar g. Ivan Kršinar lahko preveri v sodnem registru,
    * ne drži, da se moje podjetje ukvarja s tem, kako plačati čim manj davka, temveč se ukvarja s tem, kako plačati toliko davka kot to zahtevajo predpisi,
    * novinar g. Igor Kršinar med pred objavo članka ni kontaktiral in vprašal kaj je res,
    * novinar g. Igor Kršinar prav tako ni navedel, da je moj, še večji prijatelj kot Bojan Požar, lastnik Reporterja Martin Odlazek, ki je moj prijatelj že od leta 1988.

     Ivan Simič