joža primožič, direktor, zdravstveni dom gornja radgona Svet24.si

Družinska ambulanta je v Gornji Radgoni samo še ...

abortion1 Svet24.si

Francozi kot prvi na svetu v ustavo vpisali ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

To je zmagovalec 58-milijonskega projekta Aste ...

vila sd levstikova pl1 Reporter.si

»Ukradena« vila za štiri milijone! Razkrivamo ...

goran dragic af Ekipa24.si

Kakšna fotka z boljšo polovico: Dragić ...

tomažič, delovna-akcija Njena.si

Največja prenova doslej: Delovna akcija na pomoč...

lovro kos 24 Ekipa24.si

Slovenski dan v Lahtiju! Po Niki si je vso ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Aleš Maver: Logar naj se ne trudi s prepričevanjem »urbanega elektorata«, volivce naj snubi na podeželju

Deli na:
Aleš Maver: Logar naj se ne trudi s prepričevanjem »urbanega elektorata«, volivce naj snubi na podeželju

Anže Logar in partnerka Anja Rustja - Foto: Primož Lavre

Na uspeh pri volivcih v Ljubljani in še nekaterih mestnih središčih lahko Logar pozabi, je prepričan Aleš Maver, zgodovinar in latinist, politični analitik.

Doslej je bilo uspešnih sorazmerno malo političnih projektov, pri katerih so akterji zapičili zastavico in rekli, mi smo sredina. Izjemi sta predvsem dve, lista Gregorja Viranta leta 2011 in politični fenomen Boruta Pahorja, a Pahor se je vendarle potegoval za precej drugačno funkcijo.

Virant pa je bil sorazmerno uspešen, ker se je pojavil v začetnem obdobju »novih obrazov«, ko je izbranec levega bloka Zoran Janković vendarle marsikoga odbijal in je kot sprejemljiva vmesna pot med Janšo in njim marsikoga nagovarjal.

Vprašanje je, ali lahko Anže Logar sedaj računa na podoben učinek. Morda mu lahko koristi, da je levi blok dolgoletna negativna selekcija močno načela in bi bil morda kdo, ki je sicer volil »nove obraze«, pripravljen pomisliti nanj kot sprejemljivo izbiro, kot je bilo deloma pri Virantu.

Bi pa po mojem mnenju Logar naredil napako, če bi se preveč trudil za tako imenovani »urbani elektorat«, volivce predvsem v Ljubljani in še nekaterih mestnih središčih. V trenutnem stanju, ki je posledica dolgoletne Jankovićeve vladavine v prestolnici in deloma tudi strukture volivcev, tam ne bi bila uspešna niti Angela Merkel.

Po mojem mnenju bi si moral prizadevati za okrepitev podpore na podeželju, predvsem na vzhodu Slovenije, kjer je že zmagoval na predsedniških volitvah, in ponekod v osrednji Sloveniji, kjer je na istih volitvah dosegel slabši izid kot Barbara Brezigar leta 2002.