irena pan 1 Dobra karma

Znana novinarka verjame, da obstaja še veliko ...

fbf7bf9c1f2e307de371baa2df2af986 Svet24.si

Bogataša sta se izdajala za domorodca, da bi ...

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

avtomobil, krško, stopnišče Svet24.si

FOTO: Voznica zapeljala vzvratno in pristala na ...

3f82f867106de689e316b681d0587208 Necenzurirano

Počivalškov dobavitelj "golfov" ruši Janši ...

Winona Ryder Keanu Reeves Odkrito.si

Winona in Keanu sta poročena skoraj 30 let!

ugodno-oddam-sina-adnan-avdić Njena.si

Ugodno oddam sina: Kaj se je zgodilo z Adnanom?!

Slovenija

Alarmantne okužbe cepljenih starostnikov v DSO Ajdovščina: okuženih med 80 in 90 cepljenih varovancev!

Deli na:
Alarmantne okužbe cepljenih starostnikov v DSO Ajdovščina: okuženih med 80 in 90 cepljenih varovancev!

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Še pred dobrimi desetimi dnevi je bilo v domu starejših občanov v Ajdovščini med 90 cepljenimi stanovalci 27 takšnih, ki so se kljub cepljenju okužili s covid-19. Do danes jih je v tem domu okuženih že 80 od 90 cepljenih, z alarmantnimi številkami glede števila okuženih med cepljenimi pa naj bi se soočili tudi v drugih DSO po Sloveniji.

Podatke o številu okuženih med cepljenimi smo preverili v DSO Ajdovščina in direktorica doma Tanja Stibilj Slemič jih je potrdila in obenem povedala, da se zaradi trenutnih težav, ko je tako skokovito narastlo število okuženih med cepljenimi, posvetujejo z NIJZ. Zaenkrat ni zapletov, nekateri stanovalci so medtem že ozdraveli.
 
Z NIJZ, kamor smo naslovili vprašanja glede omenjenih okužb po cepljenju, so nam nemudoma poslali odgovore. Pojasnjujejo, da se zaščita po cepljenju proti covid-19 vzpostavi sedem do 14 dni po drugem odmerku cepiva: » Po prvem odmerku je zaščita le delna. Ker nobeno cepljenje ne zagotavlja 100 % zaščite, obstaja majhna možnost, da zbolijo tudi cepljene osebe, vendar pa je verjetnost, da zbolimo, veliko manjša, kot če ne bi bili cepljeni.Mogoči so seveda primeri, kot še pojasnjujejo na NIJZ, ko je bila oseba v stiku z okuženo osebo že pred cepljenjem in se je torej okužila pred cepljenjem ter nato zbolela po večdnevni inkubacijski dobi. Če je bila oseba v tem vmesnem času od okužbe do pojava bolezni cepljena, jo cepivo še ni moglo zaščititi, ker se v tako kratkem času po cepljenju še ni vzpostavila imunost.

»V primeru, da se okužimo z virusom SARS-CoV-2 po tem, ko smo že prejeli prvi odmerek cepiva proti COVID-19, je priporočljivo cepljenje z drugim odmerkom odložiti najmanj do konca izolacije,« opozarjajo z NIJZ: » Ker podatki kažejo, da so osebe zaščitene 90 dni po preboleli okužbi, se lahko cepljenje odloži do 90 dni po preboleli okužbi, zlasti v času, ko je cepiva malo.«

Loading...