sasa lendero 2 Dobra karma

Svojemu nekdanjemu možu je Saša Lendero dala še...

Yusaku Maezawa Svet24.si

Bogataš bo osmim ljudem plačal pot na Luno

mandarine Reporter.si

Prodajajo nam nevarno hrano (3.): turške ...

policijska ura, slovenija, ljubljana Svet24.si

Slovenci že več kot štiri mesece pod policijsko...

vojko-flis, ukc-maribor Necenzurirano

Prve sankcije v UKC Maribor: zdravnik iz Namibije ...

Jasna Kuljaj Odkrito.si

Jasna Kuljaj: Moj glasbeni okus je rahlo shizofren...

10_sasa lendero 1 Odkrito.si

Kaj za vraga je 'fasala' Saša Lendero?

Slovenija

Alarmantne okužbe cepljenih starostnikov v DSO Ajdovščina: okuženih med 80 in 90 cepljenih varovancev!

Deli na:
Alarmantne okužbe cepljenih starostnikov v DSO Ajdovščina: okuženih med 80 in 90 cepljenih varovancev!

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Še pred dobrimi desetimi dnevi je bilo v domu starejših občanov v Ajdovščini med 90 cepljenimi stanovalci 27 takšnih, ki so se kljub cepljenju okužili s covid-19. Do danes jih je v tem domu okuženih že 80 od 90 cepljenih, z alarmantnimi številkami glede števila okuženih med cepljenimi pa naj bi se soočili tudi v drugih DSO po Sloveniji.

Podatke o številu okuženih med cepljenimi smo preverili v DSO Ajdovščina in direktorica doma Tanja Stibilj Slemič jih je potrdila in obenem povedala, da se zaradi trenutnih težav, ko je tako skokovito narastlo število okuženih med cepljenimi, posvetujejo z NIJZ. Zaenkrat ni zapletov, nekateri stanovalci so medtem že ozdraveli.
 
Z NIJZ, kamor smo naslovili vprašanja glede omenjenih okužb po cepljenju, so nam nemudoma poslali odgovore. Pojasnjujejo, da se zaščita po cepljenju proti covid-19 vzpostavi sedem do 14 dni po drugem odmerku cepiva: » Po prvem odmerku je zaščita le delna. Ker nobeno cepljenje ne zagotavlja 100 % zaščite, obstaja majhna možnost, da zbolijo tudi cepljene osebe, vendar pa je verjetnost, da zbolimo, veliko manjša, kot če ne bi bili cepljeni.Mogoči so seveda primeri, kot še pojasnjujejo na NIJZ, ko je bila oseba v stiku z okuženo osebo že pred cepljenjem in se je torej okužila pred cepljenjem ter nato zbolela po večdnevni inkubacijski dobi. Če je bila oseba v tem vmesnem času od okužbe do pojava bolezni cepljena, jo cepivo še ni moglo zaščititi, ker se v tako kratkem času po cepljenju še ni vzpostavila imunost.

»V primeru, da se okužimo z virusom SARS-CoV-2 po tem, ko smo že prejeli prvi odmerek cepiva proti COVID-19, je priporočljivo cepljenje z drugim odmerkom odložiti najmanj do konca izolacije,« opozarjajo z NIJZ: » Ker podatki kažejo, da so osebe zaščitene 90 dni po preboleli okužbi, se lahko cepljenje odloži do 90 dni po preboleli okužbi, zlasti v času, ko je cepiva malo.«

Loading...