mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Alarm za Janševega vojaka Tonina: v NSI že iščejo njegovo zamenjavo

Deli na:
Alarm za Janševega vojaka Tonina: v NSI že iščejo njegovo zamenjavo

Blatni minister za obrambo Matej Tonin po vožnji s tankom. - Foto: Twitter

Obrambnemu ministru Mateju Toninu se je po njegovih vojaških igricah začel majati stolček na vrhu stranke. Veliko članov je razočaranih tudi zaradi njegove služabniške vloge v vladi, saj javno zagovarja sporne poteze premierja Janeza Janše, namesto da bi se mu postavil po robu.

Bojijo se, da bo NSI končala pred vrati parlamenta, kot se je to zgodilo leta 2008. Kot kandidata za novega predsednika stranke se že omenjata ministra Jernej Vrtovec in Janez Cigler Kralj, toda verjetnost, da bi Tonina zamenjali še pred volitvami, je zelo majhna.

Morda se bo zaradi Toninovega javnega urjenja povečalo zanimanje za Slovensko vojsko, vprašanje pa je, koliko več odstotkov glasov na volitvah bo zaradi tega dobila stranka, ki jo vodi. Naši sogovorniki iz NSI so prepričani, da bodo s takšnimi nastopi njihovega predsednika prej izgubili kot pridobili volivce.

»Na vsako Janševo neumnost bi se morali odzvati in se javno ograditi ter mu zagroziti z izstopom iz vlade. To bi bila državotvorna drža, tako bi obdržali svoj obraz in ne bi izpadli kot cucki, ki se z vsem strinjamo, kar stori predsednik vlade,« pravi eden od naših sogovornikov v NSI.

V zadnjem mesecu je po mnenju njegovih kritikov naredil tri kardinalne napake: prva je javna podpora vladni razveljavitvi zakonitega postopka izbire evropskih delegiranih tožilcev, druga je njegova najava posebne uredbe o STA, ki se je izkazala za sporno, tretja pa sodelovanje pri ideološki vojni zoper Levico.



Po javnomnenjski raziskavi, ki jo je za Delo opravila Mediana, je NSI v zadnjih dveh mesecih padla s 5,8 na 3,5 odstotka. Pred volitvami so napovedali, da bodo prebili deset odstotkov, zdaj pa se bojijo, da bodo vsi skupaj šli v »maloro«.

Po volitvah bi NSI spet zaigrala na sredinske note in skušala priti v vlado namesto radikalne in destruktivne Levice. Vprašanje pa je, ali jih bodo takratni sestavljavci vlade sploh vzeli zraven, ker so se preveč kompromitirali z nekritičnim asistiranjem Janezu Janši.

Prav tako je vprašanje, ali bo NSI sploh prišla v državni zbor oziroma ali bo tako kot leta 2008 ostala pred njegovimi vrati. Pišemo tudi o vplivnem glavnem tajniku in vodji poslanske skupine, ki je s svojimi izjavami razočaral svoje nekdanje podpornike.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA