Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Agencija, ki je zamočila vloge za 68 znanstvenih projektov, se kesa in obljublja, da bo popravila svoje napake

Deli na:
Agencija, ki je zamočila vloge za 68 znanstvenih projektov, se kesa in obljublja, da bo popravila svoje napake

Sedež Agencije RS za raziskovalno dejavnost (ARRS) v Ljubljani - Foto: Google Street View

Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) obžaluje zaplet pri posredovanju znanstvenih projektov tujim recenzentom, do katerega je po njihovih navedbah prišlo zaradi tehnične napake v starem informacijskem sistemu. V sindikatu Sviz pa opozarjajo, da takšno pojasnilo ARRS ne razbremenjuje odgovornosti, ter pričakujejo odpravo škode.

Na ARRS so v današnjem sporočilu za javnost navedli, da je do napake prišlo pri 68 vlogah od 1010, ki so ustrezale razpisnim pogojem v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje raziskovalnih projektov za leto 2021.

V postopku avtomatske priprave gradiva za tuje recenzente se je namreč pri 68 primerih zgodilo, da je sistem recenzentom namesto angleških pripel slovenske različice prilog. Na to so agencijo opozorili tuji recenzenti in prijavitelji, ki so recenzije prejšnji teden dobili v vpogled. Pri slednjem gre za element, ki je del postopka, da lahko prijavitelji tudi sami pred končno odločitvijo o dodelitvi sredstev opozorijo na morebitne napake. Zakaj je letos prišlo do tako velike napake v informacijskem sistemu, na agenciji zaradi kompleksnosti še raziskujejo.

"Zavedamo se resnosti nastalega položaja, zato bomo naredili vse, kar je v naših močeh, da bomo 68 vlog, pri katerih je prišlo do tehnične napake, v čim krajšem času poslali v ponovno ocenjevanje in tako zagotovili čimprejšnjo uspešno izvedbo razpisa," so zagotovili.


V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pa so v današnjem sporočilu za javnost ocenili, da si agencija, ki v našem raziskovalnem prostoru predstavlja najpomembnejšo osebo javnega prava, ustanovljeno prav z namenom zagotavljanja učinkovitosti, kakovosti, strokovnosti in pospeševanja razvoja slovenske znanosti, ne bi smela privoščiti tako ključnega spodrsljaja, kot je nepopolno posredovanje znanstvenih projektov tujim recenzentom.

Omenjena napaka po njihovem mnenju kaže na veliko malomarnost in opuščanje temeljne strokovne skrbnosti agencije. "S površnim in neresnim ravnanjem je ARRS povzročila raziskovalcem in raziskovalkam neposredno škodo, za kar jo Sviz poziva k odgovornosti. Pojasnilo, da naj bi opustitvi ene izmed ključnih nalog agencije botrovala napaka v informacijskem sistemu, ARRS namreč ne razbremeni odgovornosti za neizpolnitev strokovne skrbnosti pri njenem delovanju," so prepričani v Svizu.

Če je šlo za pomanjkljivost v informacijskem sistemu, je po njihovi oceni mogoče hkrati tudi predpostaviti, da so bili v recenzijo neustrezno oddani prav vsi projekti, in ne le omenjenih 68. "Prav tako pa ne gre prezreti dejstva, da je plačilo za delo tujih recenzentov zagotovljeno iz sredstev ARRS, zato se Sviz v luči siceršnjega varčevanja na račun zaposlenih v slovenski znanosti sprašuje, kakšne bodo finančne posledice napovedanega ponovnega recenziranja," so dodali.

Sindikat pričakuje, da bo ARRS nedvoumno pojasnila okoliščine zapleta, obenem pa nemudoma in ustrezno odpravila posledice škode, ki je ob tem nastala nekaterim slovenskim raziskovalcem in raziskovalkam, ter jim povrnila okrnjeno zaupanje.