kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Afera: v 5,5-milijonski obnovi sodne palače na Jesenicah je ministrstvo uredilo tudi štiri stanovanja, ki so še vedno prazna

Deli na:
Afera: v 5,5-milijonski obnovi sodne palače na Jesenicah je ministrstvo uredilo tudi štiri stanovanja, ki so še vedno prazna

Stavba okrajnega sodišča na Jesenicah - obnova je stala kar 5,5 miljona evrov. - Foto: Primož Lavre

Ob obnovi sodne stavbe na Jesenicah so poleg prostorov sodišča obnovili tudi štiri prazna stanovanja, ki so bila neuporabna več desetletij. Še vedno čakajo na stanovalce.

Z ministrstva so nam pojasnili, da jeseniško sodišče zavzema 1570 kvadratnih metrov površine, medtem ko imajo stanovanja površino 105, 113,8, 55,4 in 106,4 kvadratnega metra, pripadajo jim še shrambe v kleti. Stanovanja so v najvišjem, tretjem nadstropju, nad sodniškimi kabineti, stopnišče, ki vodi do stanovanj, ni povezano s sodiščem, izjemoma je pogojno dostopno le v primeru požara. »Stavba je prenovljena v skladu z gradbenim dovoljenjem in ima uporabno dovoljenje za celotni objekt; ko bodo stanovanja zasedena, ne bodo vplivala na delo sodnikov,« so zatrdili.

Glede nadaljnje usode stanovanj pravijo, da naj bi bila predana v stanovanjski fond stanovanjske komisije pravosodnih organov, ki bo tudi odločalo o nadaljnji uporabi teh stanovanj. Za ta fond je pristojno ministrstvo za pravosodje, ki v okviru svojega proračuna zagotavlja sredstva za investicije v stanovanja in upravljanje stanovanj.

Toda odločitev glede predaje v stanovanjski fond še ni bila sprejeta, ker tega še ni predlagal predstavnik ministrstva Simon Starček, ki ga je ministrica Švarc Pipanova po škandaloznemu nakupu stavbe na Litijski razrešila s položaja vodje službe za nepremičnine in investicije. Stanovanjska komisija je sicer leta 2015 sprejela sklep o postopni prodaji praznih stanovanj.

Ob tem tudi ni znano, kje bodo bodoči stanovalci lahko sploh parkirali svoje avtomobile, saj ustreznih parkirnih prostorov ni niti za zaposlene in obiskovalce sodišča. Na ministrstvu pravijo, da na javnih parkiriščih kot že doslej. Na okrajnem sodišču je sicer zaposlenih 35 oseb, od tega osem sodnikov in 27 javnih uslužbencev. V vsakem nadstropju imajo po eno čajno kuhinjo, skupno torej tri, prav tako po štiri stranišča, saj se je prej dogajalo, da so si ga morali moški in ženske deliti.

Na sodišču so tri razpravne dvorane, zasliševalnica, sejna soba, senatna soba, ki je tudi knjižnica ali po potrebi soba za pripravnike. V prostorih, kjer se zadržuje več ljudi, pa so, kot dodajajo na ministrstvu, zagotovili hlajenje prostorov z »multi spliti« sistemom hlajenja.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24