elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

logar irgl pl Reporter.si

Mora Janša Logarja dobesedno vreči iz SDS, da bo...

slovenija bolgarija Ekipa24.si

Konec čakanja! Slovenija bo danes po 24 letih ...

Aria miha in saša Njena.si

Aria zrasla v lepotico, ob kateri obstane korak

slovenija 3 Ekipa24.si

V stilu! Slovenski nogometaši so navdušili s ...

Slovenija

Afera s sodno palačo na Jesenicah: Švarc Pipanova razrešila uradnika, ki je odločal o usodi stanovanj, zgrajenih ob 5,5-milijonski prenovi!

Deli na:
Afera s sodno palačo na Jesenicah: Švarc Pipanova razrešila uradnika, ki je odločal o usodi stanovanj, zgrajenih ob 5,5-milijonski prenovi!

Skupaj s sodno palačo na Jesenicah so obnovili tudi štiri prazna stanovanja, ki jih ministrstvo namerava prodati. - Foto: Google Street View

Prejšnji teden smo pisali o obnovi sodne stavbe na Jesenicah, za katero je ministrstvo za pravosodje odštelo 5.465.027 evrov. Sodno palačo so obnavljali od 18. avgusta do 24. novembra lani, ko so se vanjo lahko spet vselili okrajni sodniki, gradbena dela pa je izvajala družba Kovinar ST Jesenice v partnerstvu z idrijsko družbo Kolektor Koling.

Po objavi članka smo bili obveščeni, da so na vrhu sodne palače štiri prazna stanovanja, katerih namen ni znan in pravzaprav sploh ne bi smela biti v lasti pravosodnega ministrstva. To so nam potrdili tudi na tem ministrstvu in nam razkrili, da nameravajo ta stanovanja predati v stanovanjski fond in nato prodati.

Kot so nam odgovorili, je bila na ministrstvu za pravosodju leta 2019 sprejeta odločitev, da se prenovi celotno sodno stavbo na Jesenicah, katere del so bila tudi prazna, več desetletij neuporabna stanovanja. Stavba je bila, poleg ugotovitev glede vprašljivosti mehanske stabilnosti, v zelo slabem stanju in je bila potrebna nujne celovite protipotresne, energetske in funkcionalne obnove z ureditvijo dostopa za gibalno ovirane osebe.

Gre za Simona Starčka, ki je bil na ministrstvu do pred kratkim vodja služba za nepremičnine in investicije, dokler ga ni s tega položaja razrešila ministrica Dominika Švarc Pipan po odmevni aferi s spornim nakupom degradirane stavbe za sodišče na Litijski cesti v Ljubljani.

»Sočasno z obnovo so se prenovila tudi štiri stanovanja, ki so v tretjem nadstropju stavbe, ločena od prostorov sodišč. Za prenovo je bilo januarja 2021 pridobljeno gradbeno dovoljenje, uporabno dovoljenje za celoten objekt, vključno s stanovanji, pa konec novembra lanskega leta,« so nam pojasnili na ministrstvu za pravosodje.

In kaj bodo storili s temi stanovanji? »Odločitev glede predloga predaje stanovanj v fond stanovanj stanovanjske komisije pravosodnih organov, še ni sprejeta, saj 12. 10. 2023 novo imenovani predstavnik ministrstva za pravosodje dr. Simon Starček komisiji še ni predlagal predaje in prevzema stanovanj v stanovanjski fond. Prav tako tudi ni podal komisiji predloga odločitve o predaji stanovanj, skladno s sklepom stanovanjske komisije iz leta 2015 glede postopne prodaje praznih stanovanj.«

Gre za Simona Starčka, ki je bil na ministrstvu do pred kratkim vodja služba za nepremičnine in investicije, dokler ga ni s tega položaja razrešila ministrica Dominika Švarc Pipan po odmevni aferi s spornim nakupom degradirane stavbe za sodišče na Litijski cesti v Ljubljani. Kot je znano, je ministrstvo za pravosodje stavbo kupilo za okoli 7,7 milijona evrov, pogodbo je podpisala ministrica Švarc Pipanova, toda posel so pred tem pripravili uradniki na ministrstvu, poleg zdaj že razrešenega generalnega sekretarja Uroša Gojkoviča tudi Simon Starček, ki je bil v času prejšnje vlade namestnik direktorja finančne uprave Ivana Simiča.

Zato bo zanimivo videti, kako bo potekala prodaja stanovanj, za koliko bodo prodana in kdo bodo kupci, zlasti ker v primeru stavbe na Litijski ni vse potekalo tako, kot bi moralo. Gre za konkretne obtožbe, da so posamezni uradniki na ministrstvo namerno oškodovali državni proračun in omogočili protipravno premoženjsko korist.