Revija Reporter
Slovenija

Afera rdeče jopice: poslanka SD se je izognila sodišču

STA

8. jun. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Afera, v katero se je z nakupom flis jopic za občinski denar zapletla poslanka SD Bojana Muršič, je dobila epilog.

Potem ko je mariborski tožilec umaknil zahtevo za preiskavo, je Okrožno sodišče v Mariboru izdalo sklep o zavrženju zahteve za preiskavo, poroča spletni portal Žurnal24. Odločitev je pravnomočna.

Poslanka SD in nekdanja občinska svetnica v Občini Ruše se je namreč znašla v predkazenskem postopku zaradi spornega naročila flis jopic za stranko iz proračuna občine Ruše. Afera se je po poročanju spletnega portala zanjo ugodno zaključila, saj se ji ne bo treba zagovarjati na sodišču.

Začasna vodja tožilstva v Mariboru Januša Kušar Rotman je za Žurnal24 pojasnila, da tožilec zahtevo za začetek sodne preiskave umaknil po opravljenih zaslišanjih. "Povzročena škoda je bila neznatna. Ta je znašala 341,13 evra, a je na koncu poravnala celoten znesek računa v višini 642 evrov, poleg tega pa je 1000 evrov nakazala še v dobrodelne namene Rdečemu križu," je odločitev pojasnila začasna vodja tožilstva in dodala, da je poslanka, ki prej ni bila še nikoli kaznovana, dejanje obžalovala.

Tožilec, ki je primer vodil, je poslanko in še eno osebo sicer sumil zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in suma ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Muršičeva je namreč z naročilnico svetniške skupine SD Ruše naročala pisarniški in potrošniški material v vrednosti 641,88 evra, po pregledu kodnih številk pa se je izkazalo, da gre poleg pisal še za 30 jop iz flisa v vrednosti 341,13 evra. S tem je kršila pravilnik o porabi proračunskih sredstev.

Poslanka je zaradi spornega nakupa odstopila z mesta podpredsednice DZ in občinske svetnice Občine Ruše, poslanski funkciji pa se ni odpovedala.