fashion 2 Svet24.si

Našli smo šest let stare fotografije Dončićeve...

ženska Dobra karma

Bolezenski znaki se najprej najavijo v sanjah

pernod ricard Svet24.si

Šefi jih silijo, da v službi pijejo liker

uroš rožič, špela gavez Svet24.si

Med delom se je Urošu nož zapičil v dimlje: z ...

V hrvaški prestolnici je potekala maša za Tita Dobra karma

Je Tito umrl kot musliman?

_BVP0088 Njena.si

Kamere zamolčale, zakaj ga Kmetje niso marali

denis toplak Njena.si

Nepredstavljivo: Denis Toplak postal žrtev?

Slovenija

Afera odslužene prostitutke: sodišče obravnavalo Janševo pritožbo na pogojno kazen

Deli na:
Afera odslužene prostitutke: sodišče obravnavalo Janševo pritožbo na pogojno kazen

Janez Janša in Franci Matoz. - Foto: Bobo

Na celjskem višjem sodišču je bila danes javna obravnava pritožbe prvaka SDS Janeza Janše, ki ga je Okrožno sodišče v Celju zaradi razžalitve novinark TVS obsodilo na tri mesece pogojne zaporne kazni. Janšev zagovornik meni, da bi morala biti sodba oprostilna, pooblaščenec novinark pa predlaga zavrnitev pritožbe. Sodba bo izdana pisno.

Celjsko okrožno sodišče je namreč Janšo novembra lani zaradi razžalitve novinark Televizije Slovenija (TVS) Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl nepravnomočno obsodilo na tri mesece enotne pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta. Plačati mora tudi stroške sodnega postopka v zvezi z žaljivim tvitom na račun novinark.

Kot je ob izreku sodbe takrat povedala predsednica sodnega senata Barbara Žumer-Kunc, je bila vsebina Janševega tvita objektivno žaljiva. Šlo je za osebno diskreditacijo omenjenih novinark, je dejala sodnica in dodala, da takšen način izražanja ne pritiče človeku, ki opravlja visoko politično funkcijo.

Janša se je na sodbo pritožil, pritožbo pa je danes obravnavalo celjsko višje sodišče. Janšev zagovornik Franci Matoz je prepričan, da je bila sodba prvostopenjskega sodišča zmotna in bi moralo sodišče izdati oprostilno sodbo. Kot je pojasnil za STA, so v pritožbi zatrjevali "kup kršitev", od kršitve pravice do zakonitega sodnika do tega, da ni bilo ugodeno predlogu za izločitev sodnice zaradi pristranskosti.


Matoz je ponovil, da je bil Janšev zapis na Twitterju namenjen le vrednostni oceni dveh uslužbenk javne televizije oziroma kritiki njunega dela. Janša je namreč v tvitu marca leta 2016 zapisal, da na "neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š.". Kot Janša na novembrskem sojenju, s tvitom ni mislil na spolno, ampak na medijsko prostitucijo.

Pooblaščenec novinark Stojan Zdolšek, ki je danes predstavil odgovore na pritožbo, po drugi strani predlaga, da višje sodišče pritožbo zavrne. Meni namreč, da je pogojna zaporna kazen, dosojena na prvi stopnji, ustrezna.

Višje sodišče bo predvidoma v 30 dneh izdalo pisno sodbo.

Obe novinarki sta Janšo zaradi tvita tožili tudi odškodninsko.

loading...
Loading...