Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Afera NPU: Dunajski Millenium cenejši od Pogačarjeve palače

Deli na:

Cena najema pisarniških prostorov v uglednem Millenium Towru na Dunaju je nižja od cene najema prostorov v stavbi Igorja Pogačarja na Dimičevi ulici 16 za Nacionalni preiskovalni urad.  

Cena najema pisarniških prostorov v uglednem Millenium Towru na Dunaju je nižja od cene najema prostorov v stavbi Igorja Pogačarja na Dimičevi ulici 16 za Nacionalni preiskovalni urad.  

V zvezi s škandaloznim najemom stavbe na Dimičevi ulici16 v Ljubljani za 136 tisoč evrov mesečno, ki jih MNZ pod vodstvom Katarine Kresal plačuje podjetju Ram Invest ministričinega prijatelja Igorja Pogačarja, zbijajo skrb tudi mednarodne primerjave.

Na Dimičevi sicer davkoplačevalci plačujejo 13 evrov za bruto kvadratni meter površin, v katere so vštete tudi garaže, klančine, stopnišča, hodniki … Ob upoštevanju realnih cen drugih površin (na primer garaže se pri najemih sploh ne plačujejo po kvadratnih metrih, temveč po številu mest, preračunana cena za kvadratni meter je tako v povprečju vsaj dvakrat nižja od pisarniških prostorov)  je dejanska cena najema za neto pisarniške prostore na Dimičevi vrtoglavih 23 evrov za kvadratni meter mesečno. Poznavalci ob tem opozarjajo na primer na cene najema pisarniških prostorov na Dunaju, za katerega nihče ne more trditi, da je poceni. Po ponudbi svetovno znane nepremičninske posredniške hiše CB Richard Ellis se da v širšem centru Dunaja najeti pisarniške prostore v novih stavbah celo po nižji ceni od tistih na Dimičevi. Tako smo našli ponudbo za oddajo prostorov v najvišjem avstrijskem nebotičniku Millenium Tower ob Donavi v širšem centru Dunaja (51 nadstropij, višina 202 metra).

 V imenitni stavbi, ki jo je projektiral znameniti slovenski arhitekt Boris Podrecca, se da najeti pisarniške prostore že po ceni od osem evrov za kvadratni meter mesečno naprej (za najdražje pisarniške prostore v njej bi odšteli 19,5 evra za kvadratni meter mesečno). CB Richard Ellis je sicer izredno ugledna in verodostojna družba s sedežem v ZDA, cene, ki jih oglašuje za najem pisarniških prostorov na Dunaju, pa so presenetljivo povsem primerljive (pogosto celo nižje) od cen v Ljubljani, čeprav se glede na poslovni potencial za najemnike naša prestolnica nikakor ne more primerjati z avstrijsko. V uglednih stavbah, ki so nekoliko bolj oddaljene od središča Dunaja, se da najeti pisarniške prostore že od sedem evrov za kvadratni meter mesečno navzgor.