386253406_17923812026784758_2766310914979407498_n Svet24.si

V Postojni pogrešano osebo našli mrtvo

Sinji lebduh Svet24.si

V Sloveniji opazili zelo redko vrsto ptice

Irena Šinko Necenzurirano

Zadnji razpis ministrice Šinko: za svetovalca ...

cerkev Reporter.si

Duhovnik naj bi se zaljubil v zdravnico: zaradi ...

doncic porsche Ekipa24.si

Se šali?! Kek razkril, da je za noro ceno na ...

nejc-krevs Odkrito.si

Nejc Krevs: BLIŠČ IN BEDA

ante simundza maribor Ekipa24.si

Ante Šimundža bo debitiral na tekmi z Muro, o ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Accetto: Ustavni sodniki nismo bili vajeni shodov pred sodiščem

Deli na:
Accetto: Ustavni sodniki nismo bili vajeni shodov pred sodiščem

Matej Accetto, predsednik Ustavnega sodišča - Foto: M24/Marko Vavpotič

Predsednik ustavnega sodišča Matej Acceto je ob predstavitvi letnega poročila za lansko leto pričakovano opozoril na velik pripad zadev. Število nerešenih zadev so lani z "naporom, ki ni trajno vzdržen", sicer uspeli zmanjšati, "a je pripad vseeno težko obvladovati". Kritičen je bil do poskusov diskreditacije sodišča in sodnikov.

Accetto je danes opozoril, da ustavno sodišče že več kot 15 let opozarja na visok pripad zadev in poziva k spremembam zakonodaje, ki bi ga razbremenilo.

Izpostavil je, da so lansko leto začeli z več kot 2700 nerešenimi zadevami, če odštejejo množične oziroma enakovrstne, pa jih je bilo nekaj več kot 2000. Rešili so 2658 zadev oziroma skoraj 1660 brez množičnih. "Če podatek primerjamo s povprečjem zadnjih sedmih let, je bilo lani rešenih za okoli 40 odstotkov več zadev," je izpostavil.

Opozoril je tudi na čas trajanja postopkov. Lani v začetku leta so imeli na sodišču še sedem zadev, ki so bile vložene leta 2016, skupaj pa je bilo 553 zadev starejših od dveh let. Na koncu leta niso imeli nobene nerešene zadeve več iz let 2016, pa tudi 2017 ne, 315 zadev pa je bilo starejših od dveh let.

Napredek so po besedah Accetta dosegli z dodatnimi napori, ki pa niso trajno vzdržni. Kljub temu pa je nerešenih zadev še vedno veliko, je dejal.


Zato na ustavnem sodišču znova pozivajo tudi druge nosilce oblasti, da prevzamejo del soodgovornosti in naj pomagajo ustavnemu sodišču, po možnosti s spremembo ustave, če to ne bo mogoče, pa zakonodaje, na ustavnem sodišču si želijo tudi kadrovske in prostorske okrepitve.

"Vloga ustavnega sodišča je, da postavlja precedenčne standarde," je opozoril Accetto, zato meni, da mora biti ustavnemu sodišču olajšana možnost, da samo odbere take primere.

Dotaknil se je tudi odzivov na delo ustavnega sodišča. Kot je dejal, so bili nekajkrat priča tudi shodom pred stavbo sodišča, česar prej niso bili vajeni. Še večkrat pa so deležni odzivov tako strokovne kot splošne javnosti na sprejete odločitve. "Da je odziv kritičen, razumemo, celo sprejemamo, pozdravljamo, smo zanj hvaležni," je dejal Accetto in dejal, da je še bolj dobrodošlo, če se argumentirana strokovna stališča pojavijo že pred odločitvijo ustavnega sodišča, če so primerno izražena.

"Problem nastane, ko se kritika prelevi v osebno ali sistemsko spodkopavanje sodišča, ki je škodljivo za institucijo ali žaljivo za sodnike in pomeni diskreditacijo sodišča in sodnikov," je dejal Accetto.

Obrnil se je tudi na medije, ki želijo priti do informacij o odločitvah takoj po sejah sodišča in opozoril, da se delo na zadevi ne zaključi s sejo, saj se lahko tam sprejeta odločitev "še dopolni, ponovno pretehta, pripravijo se ločena mnenja, in ta včasih vodijo do tega, da sodniki ob tem spremenijo kak pogled na zadevo". "Dokler zadeva ne gre iz hiše, zato ustavno sodišče ne more pojasnjevati, kaj je sprejelo na seji, ker se to še lahko spremeni," je pojasnil in dodal, da so vrata sodišča med obravnavo zadev z razlogom zaprta.