mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Absurd: Grožnje Leljaku s kroglo v glavo niso kaznivo dejanje

Deli na:
Absurd: Grožnje Leljaku s kroglo v glavo niso kaznivo dejanje

Foto: Primož Lavre

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je zavrnilo kazenski pregon zoper Marijana Pečana, ki je na facebooku Romanu Leljaku grozil s kroglo v glavo, ker da iz zapisa ni mogoče razbrati grožnje oziroma spodbujanja ali razpihovanja sovraštva, nestrpnosti in nasilja.

»Leljak in Janša se gledata na daleč, tako da razmišljam, da bi bila prava kombinacija za ureditev razmer krogla v Leljakovi glavi. In nisem prepričan, da se ne bo našel kdo, ki ga bo pospravil na večni odpad, kamor pravzaprav sodi s tem dosedanjim početjem. Kriminal in kriminal, brez škode ga lahko pihnejo,« je Pečan zapisal 2. ali 3. septembra na facebook profil Franca Jurija.

Leljak je ob ovadbi navedel, da ga je osumljeni s tem ustrahoval in vznemiril, saj mu je resno zagrozil, da bo napadel njegovo življenje ali telo ter prostost, prav tako je s svojim ravnanjem javno spodbujal in razpihoval sovraštvo, nasilje in nestrpnost, ki temelji na družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju ali kateri koli drugi osebni okoliščini in da je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev.

Toda ljubljanska tožilka Janja Plevnik je menila drugače: »Ni dvoma, da je osumljenčev zapis izrazito grob in vsekakor ne obsega ravni, ki bi jo javno objavljena stališča ne glede na kontekst, v katerem so podana, morala dosegati. Vendar pa iz njega ni mogoče razbrati grožnje, da bo pisec sam ali po kom drugem karkoli storil ovaditelju, njegovim bližnjim ali zoper njegovo premoženje. Gre torej za izraz osumljenčevega mnenja, sicer grobega in neprimernega, ne pa za grožnjo v smislu prvega odstavka 135. člena KZ-1.«

Na koncu je tožilka Leljaka poučila: »Če se z odločitvijo ne strinjate, lahko na podlagi 1. odstavka 60. člena ZKP v 8 dneh po prejemu tega sklepa sami začnete kazenski pregon zoper osumljenega tako, da pred Okrajnim sodiščem v Ljubljani predlagate opravo posameznih preiskovalnih dejanj ali vložite obtožni predlog.«

K vsemu zapisanemu se lahko zgolj vprašamo, ali bi tožilstvo podobno ravnalo tudi v primeru, če bi kdo po facebooku na podoben način s »kroglo v glavi« grozil premierju Miru Cerarju ali komu od njegovih ministrov, saj smo pred zakonom vendarle vsi enaki.