Revija Reporter
Slovenija

A sploh veste, o čem je pel Omar Naber? Bo prihodnja EMA s podnapisi?

Jože Biščak

10. mar. 2017 10:16 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Od osmih finalistov so v slovenščini peli samo Raiven, Sell Out in Nika Zorjan. Na RTV Slovenija pravijo, da bodo v prihodnosti morda poskrbeli za podnapise za tiste, ki ne razumejo angleško.

»V primeru popevk v slovenskem jeziku gre tudi za simbolno razsežnost festivala, zato upamo, da RTV Slovenija glasov, ki opozarjajo na ta vidik, ne bo preslišala,« pravijo na ministrstvu za kulturo, potem ko smo jim poslali dopis ene od naših bralk, ki se je pritožila, da ni razumela besedila večine pesmi, ki so se potegovale za 62. tekmovanje za Pesem Evrovizije 2017 v Kijevu.

Bralka Reporterja je napisala, da njen oče ne zna angleško, zato bi zanj in za druge, ki prav tako ne znajo angleško, pričakovala podnapise, saj zdaj sploh ne ve, kakšno je sporočilo zmagovalne pesmi, ki bo Slovenijo zastopala v Ukrajini. V razvedrilnem programu TV Slovenija pravijo, da ne na radiune na televiziji doslej ni bila praksa, da bi prevajali besedila popularne glasbe med njihovimi oddajami. »Hvala sicer za idejo, v prihodnje bomo morda res poskrbeli za podnapise, ki si jih bodo gledalci lahko vklopili in tako uživali tudi v besedilu in ne samo ob odlični glasbi,« pravijo na TV Slovenija, od koder so nam poslali »neuradni prevod«.

Na ministrstvu za kulturo so povedali, da zakon o javni rabi slovenščine pozna dve izjemi: to sta področji verskih obredov in umetniškega ustvarjanja. Kljub temu razumejo slabo voljo tistih, ki niso razumeli sporočila popevk. »Nenazadnje te predstavljajo slovensko glasbeno ustvarjalnost na evropski ravni. V primeru popevk v slovenskem jeziku pa gre tudi za simbolno razsežnost festivala, zato upamo, da RTV Slovenija glasov, ki opozarjajo na ta vidik, ne bo preslišala,« so dodali.

Za tiste, ki zmagovalca Omarja Naberja niste razumeli, kratka vsebina. Naber sporoča, da ga, čeprav so bili z njim vsi prijazni, pred sončnim vzhodom ne bo več. Gre pač po svoji poti, kjer bo molil, da se ne bo nikoli zlomil. Tolaži ga tudi svet, ki mu pravi, da ga bodo skozi noč vodile luči, a on se še vedno skriva v svoji školjki. Na koncu še sporoči, ej, ja, ja, ej, ja, ja ter da se ne bo več boril in da ga pred jutranjo zoro ne bo več. Vsekakor »spodbudno« sporočilo Evropi: Slovenci se ne bodo borili, ampak bodo zbežali, se skrili v školjko, potem jih ne bo več.