jernej tozon Dobra karma

Napoved: do poletja 2023 se bo Čuku Jerneju ...

PinkBlackGreen_FINAL Svet24.si

RAZKRITO: S tem telefonom boste dobili največ za ...

planet1 - foto jaka koren Svet24.si

Najprej se je videlo iz vesolja, kar zdaj ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Šerbi Njena.si

Naprodaj hiša pokojne Šerbi

Slovenija

49-letni ugrabitelj avtobusa je lani grozil z razstrelitvijo v kranjskem Ajpesu, bil je že hospitaliziran

Deli na:
49-letni ugrabitelj avtobusa je lani grozil z razstrelitvijo v kranjskem Ajpesu, bil je že hospitaliziran

Trola - Foto: Bobo

Moškega, ki je v četrtek zvečer od voznika avtobusa v Ljubljani z grožnjami zahteval, naj skrene s predvidene trase, je policija v preteklosti že večkrat obravnavala zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja. Kaj je razlog, da je moški pozneje umrl, še ni jasno, to bo pokazala sodna obdukcija. Dogodek bo obravnavala tudi posebna komisija policije.

Vodja oddelka za organizirano kriminaliteto pri Policijski upravi Ljubljana Stojan Belšak je na današnji novinarski konferenci razkril nekaj več informacij o incidentu na avtobusu Ljubljanskega potniškega prometa (LPP), ki se je zgodil v četrtek zvečer. Potrdil je, da je 49-letnik iz Kranja grozil vozniku in ga prisilil, naj skrene s poti. Policija tako dogodek obravnava v luči suma kaznivega dejanja ugrabitve. Njegova edina zahteva je sicer bila, da ga voznik odpelje na določeno lokacijo, drugih zahtev ni izpostavil.

Policija je bila o incidentu obveščena nekaj pred 21. uro. Avtobus sta najprej opazila policista, ki sta videla, da je voznik zapeljal čez rdečo luč na semaforju, pri tem pa je nase opozarjal tudi z uporabo utripajočih luči in mahanjem. Policista sta se zato odpravila za njim in ga prestregla, preden se je avtobus vključil na avtocesto. "Voznik je dobro reagiral in ni ogrozil nikogar," je danes večkrat poudaril Belšak. Izpostavil je voznikovo prisebno ravnanje, ki je vozil varno kljub grožnjam in skrbel za varnost potnikov in drugih udeležencev v prometu.

V tem času so prejeli tudi več klicev občanov, ki so poročali, da je na avtobusu moški, ki vozniku grozi z izvijačem in ga je prisilil, da je zapeljal proti obvoznici in skozi križišča pri rdeči luči. Belšak je ob tem zavrnil očitke, da se policija ni odzvala klicu ene od potnic. Kot je dejal, je operativno-komunikacijski center Ljubljana v tem času zabeležil 21 klicev na številko 113 - takoj so odgovorili 19, druga dva pa so poklicali nazaj.

Belšak je potrdil tudi, da je osumljenec po tistem, ko je policija ustavila avtobus, poskušal uiti, ko je zamahnil proti policistoma, pa sta ta uporabila plinski razpršilec, ki je osumljenca začasno toliko onesposobil, da sta uspela uporabiti druga prisilna sredstva in ga na tleh vkleniti.

Ko so osumljenca obvladali, so na kraj prispele še druge patrulje in skupaj so začeli zbirati obvestila od potnikov, medtem pa je osumljenec začel kazati znake zdravstvenih težav in neodzivanja, zato so policisti takoj odstranili prisilna sredstva in začeli oživljanje. Takoj so poklicali reševalce. Ko so ti prišli, je bil osumljenec še živ, vendar je kasneje žal preminil, je pojasnil.


Tudi v ljubljanskem kliničnem centru (UKC) so na Twitterju potrdili, da je ob 21.05 dispečerski center prejel klic policije. Odzvali so se reševalci UKC in zdravnik splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana. "Ob prihodu na kraj so prevzeli postopke oživljanja, ki so jih vršili policisti. Po 45 minutah neuspešnega oživljanja je bila oseba razglašena za mrtvo," so navedli.

Gre sicer za isto osebo, ki se je lani zaprla v stavbo kranjske izpostave Ajpesa, zaradi psihičnih težav pa je bil v preteklosti tudi hospitaliziran. Po Belšakovih besedah je moški tudi tokrat deloval zmedeno, nerazsodno, "kar bi lahko bila posledica uporabe kakšnih substanc", a tega pred končano obdukcijo ne morejo potrditi.

Belšak je danes razkril tudi, da so že pred dogajanjem na mestnem avtobusu policisti dobili podobno prijavo voznika avtobusa, ki je peljal iz Ljubljane proti Kranju. Ta jim je povedal, da je bil na avtobusu moški, ki je po telefonu ves čas omenjal "specialce, nato pa izvlekel izvijač in z njim začel mahati". Na prvi postaji v Ljubljani je izstopil, za sabo pa pustil nahrbtnik. Prav po vsebini tega so ugotovili, da gre za istega moškega.

Direktor LPP Peter Horvat je zatrdil, da se voznik avtobusa dobro počuti. "Gre za tragičen dogodek, ki se je žalostno končal, pokazal pa je, da so policisti in vozniki usposobljeni za takšne primere," je izpostavil in dodal, da je Ljubljana še vedno varno mesto.

Tudi on je izpostavil pametno ravnanje voznika. Ta sicer ni uporabil gumba za nujne primere, saj ga je napadalec ves čas opazoval, je pa drugače opozoril nase. Horvat je dodal, da na LPP doslej takšnega primera še niso imeli; nekajkrat letno se vozniki srečajo s primeri verbalnih deliktov in razburjenimi potniki.

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je po dogodku že imenovala petčlansko komisijo, ki bo natančno preučila vse okoliščine. To je sicer, kot so pojasnili na policisti, običajno v primerih, "ko uporaba prisilnih sredstev privede do posledic". Informacij o tem, kakšen razpršilec so policisti uporabili, Belšak danes še ni imel, zagotovil pa je, da doslej niso beležili smrtnih primerov po uporabi takšnih prisilnih sredstev.

loading...
Loading...