stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

220 milijonov izgube

Deli na:

Skupina Istrabenz je v letu 2008 ustvarila 220,8 milijona evrov čiste izgube, medtem ko so v letu prej zabeležili 116,4 milijona evrov čistega dobička. Prihodki od prodaje so se zvišali za devet odstotkov na 661,7 milijona evrov, je razvidno iz danes objavljenih nerevidiranih konsolidiranih računovodskih izkazov za leto 2008.

Izguba na ravni skupine je posledica izgube v holdinški družbi Istrabenz v višini 222,1 milijona evrov, ta pa je nastala zaradi slabitve finančnih naložb. Odhodki za slabitve finančnih naložb, razpoložljivih za prodajo, znašajo skupaj 214,9 milijona evrov. Največji znesek slabitve je nastal s slabitvijo delnic družbe Petrol, in sicer v višini 196,7 milijona evrov.

Kot je danes na novinarski konferenci v Kopru povedal izvršni direktor Istrabenza za finance in razvoj Aldo Gabrijel, je bilo premoženje delnic holdinške družbe, med katerimi je najpomembnejša delnica Petrol, zaradi nesklenitve dogovora med bankami ovrednoteno po borzni ceni ob koncu leta (delnica Petrola je lani na vrednosti izgubila 70 odstotkov). Če bi se banke dogovorile, bi bilo to premoženje namreč vrednoteno po ocenjeni vrednosti.

Višina ugotovljene izgube v holdinški družbi za leto 2008 je povzročila padec kapitala družbe na 8,2 milijona evrov (konec leta 2007 je znašal 346,5 milijona evrov). S tem je padel na raven, ko je družba Istrabenz dolžna začeti izvajati postopke skladno z določili zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, je družba sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, ki je v ponedeljek odstopil s položaja, družbo pa bo vodil še do 15. maja, je pojasnil, da je na podlagi padca kapitala krepko pod 21 milijonov evrov, kolikor znaša osnovni kapital družbe, in ugotovitve insolventnosti holdinške družbe uprava Istrabenza dolžna pripraviti načrt finančnega prestrukturiranja, ki v resnici pomeni načrt prisilne poravnave.

Neto poslovna sredstva skupine Istrabenz so konec leta 2008 znašala 1,03 milijarde evrov, kar je 14 odstotkov manj kot konec leta 2007. Lastniški kapital skupine Istrabenz znaša 94,7 milijona evrov, finančni dolg pa 929,3 milijona evrov. Neto dolg skupine je medtem znašal 679,6 milijona evrov. Neto dolg skupine je izračunan tako, da je od finančnega dolga odšteta vrednost portfelja vrednostnih papirjev in obveznic v posesti družbe Istrabenz, poleg tega pa še kratkoročna finančna sredstva ter denar in denarni ustrezniki na ravni skupine Istrabenz.

Poslovni prihodki skupine Istrabenz so sicer lani dosegli 677,6 milijona evrov, osem odstotkov več kot v letu 2007 ter 14 odstotkov več, kot je bilo načrtovano. Višji prihodki so po pojasnilih uprave predvsem rezultat rasti prodaje na področju prodaje elektrike, plinov ter prehrane.

Ustvarjeni dobiček iz poslovanja (EBIT) znaša 42,4 milijona evrov. To predstavlja 27-odstotno rast glede na leto 2007 ter osemodstotno preseganje poslovnega načrta. Poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) pa je lani znašal 85 milijonov evrov, kar je za dobro desetino več kot v letu 2007 ter skladno z načrti.

Podjetja v skupini Istrabenz so porazdeljena na pet področij - prehrana, energetika, turizem, informacijske tehnologije ter druge naložbe. Levji delež prihodkov v skupini je ustvarila prehrambena dejavnost, ki jo zavzema skupina Droga Kolinska. Poslovni prihodki so se povečali za tri odstotke na 387,8 milijona evrov, EBIT pa za dva odstotka na 25,2 milijona evrov. Čisti dobiček se je več kot prepolovil na 6,2 milijona evrov.