ženska Dobra karma

Bila bi milijonarka, če bi za ta stavek vsakič ...

doris Zorman Svet24.si

33-letna Doris je izginila!

alenka-bratušek Reporter.si

Čestitamo in pozdravljamo! Danes slavi Alenka ...

trgovina, sofija, maska Svet24.si

Infektologinja Bojana Beović o tem, zakaj je ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Orban je na cilju, kdaj bo Janša?

jelena karleuša Odkrito.si

Jelena Karleuša - Jo je mož res surovo pretepel?!

nikolina 2 Njena.si

Nikolina po poroki: 'Nisi zame, nehaj se truditi!'...

Slovenija

Rado Pezdir o letu odprtega lova na rente za politiko in interesne skupine (KOLUMNA)

Deli na:
Rado Pezdir o letu odprtega lova na rente za politiko in interesne skupine (KOLUMNA)

Rado Pezdir - Foto: Primož Lavre

Leto 2020 nikakor ne bo dolgočasno. Prav nasprotno, politika in vse interesne skupine vstopajo v obdobje, ko se lahko začnejo uveljavljati posebni interesi, lov na rente je tako odprt.

Leto 2020 bo v slovenskem gospodarstvu moralo prinesti nekaj pomembnejših odločitev. V določenih ozirih se bodo verjetno dokončno zložile nekatere lastniške sestavljanke, poleg tega pa bomo najbrž videli tudi, do katere točke je sposobna vladna politika intervenirati v gospodarstvo. Poglejmo si nekatere, po mnenju avtorja, najbolj verjetne dogodke.

Najprej se bo morala končati obalna turistično-nepremičninska vojna, ki že nekaj časa poteka v varnem zakulisju vladnega kaosa. Govor je seveda o Istrabenzu turizmu in vsemu, kar zraven spada, posebno zemljišča, ki so skrita v družbi Adriafin, večinski lastnici Vinakoper.

V tej bitki so prisotni prav vsi, ki danes v gospodarskem šahu štejejo za resna omrežja. Igralci se namreč razporejajo v širokem portfelju od Miodraga Kostića do oseb, povezanih z ACH in Hermanom Rigelnikom. Kljub temu da se bo vojna končala, pa je že danes zelo jasno, da bo šlo za zelo dolgotrajen in kompliciran postopek rekonfiguracije lastniške strukture.

Druga zanimiva točka v slovenskem gospodarstvu bo Sava Re. Ta je malo pred iztekom evropskih zavez, ki jih je morala sprejeti NLB, odkupila zavarovalnico NLB Vita. Za glavne igralce v Savi Re, Jamnikovo Modro zavarovalnico, SDH in Republiko Slovenijo, je jasno, da bodo s kombinacijo politično-gospodarskih akcij začeli ustvarjati nov imperij, voden iz vlade in v konkurenci s trgom. Kadarkoli se je zgodilo nekaj podobnega, je vedno imelo dobiček omrežje. Kdo natančno igra v zakulisju in na čigav račun, bi moralo biti jasno v letu 2020.

Tu je tudi bančni sektor. Guvernerju banke Slovenije bodo letos ali »zrasla jajca« ali pa bo postal patetična marioneta bančnega podzemlja. Po mojem mnenju je Vasle idealen kandidat za marioneto. Problemi z DBS in Hranilnico Lon namreč kar ne gredo stran, ne glede na to, kaj počne viceguverner Bošnjak in česa ne počne guverner Vasle. Pričakujem pa, da bo Vasle v tem letu dočakal svojo prvo kazensko ovadbo zaradi opuščanja delovne dolžnosti in malomarnosti. To je vsekakor bolje kot zvoniti po regulatorski toči, potem ko pride do nepovratnega.

Največje tveganje bo na bančni trg v letu 2020 vnesla NLB, ki se je odločila pogoltniti 450 milijonov evrov vreden zalogaj v podobi srbske Komercialne banke. Prevzem, ki se je začel s plazom diskretnih groženj in zavajanj, je za ekipo, ki vodi banko, malo preveč. Ne samo da je predrag, ampak je tudi bizaren odmev starih časov, ko je NLB s svojimi podružnicami dobesedno kurila svoj kapital. Posebno zanimivo bo novo balkansko ekspedicijo gledati v povezavi s konsolidacijo med NKBM in Abanko. Prav lahko se namreč zgodi, da bo NLB v 2020 izvažala kapital v Srbijo, medtem ko ji bo domači trg požrla navezava med NKBM in Abanko.

Pomirjujoče je zgolj dejstvo, da se vsi ti kleptomani zdaj igrajo z bistveno manjšim delom gospodarstva.

V letu 2020 bi se moralo tudi dokončno razjasniti, v kakšni podobi bomo videli Safti 3.0. Likvidacija KB1909 bo počasi prešla v zadnjo fazo, v kateri se ne more zgoditi nič drugega kot mirovanje, medtem pa lahko po stari saftijevski navadi pričakujemo, da se bo kapital, ki sta ga nekoč skrbno kupčkala Udba in partija, vrnil na nekem povsem nepričakovanem koncu.

Drugače od prejšnjih iteracij danes vemo, kje jih moramo čakati. Bodisi v najbolj donosnih panogah, zdravstvu, bančništvu, finančnem posredništvu in zavarovalništvu, ali za partijo najpomembnejših panogah, denimo v medijih. Morda vsaj tokrat ne bomo zgolj samo zgodovinarji vzporednega mehanizma. Osebno stavim, da bodo njihove poteze očitne pri različnih fiduciarjih in skladih. Skratka nikoli več ne bodo nevidni.

Leto 2020 bo drugo leto Šarčeve vlade. Tipično je to leto, pri vsaki vladi, rezervirano za masivne intervencije v uprave in nadzorne svete v podjetjih, v katerih ima država pomemben delež. Pričakujemo lahko klasične diskrecijske poteze, vsaj za Luko Koper in Krko. To je v bistvu klasika, ki se ji redkokatera vlada lahko upre, seveda običajno tudi začetek konca stabilnosti v vladi. Ob vsem tem je tu še Petrol, za katerega se zdi, da karte še vedno niso dokončno porazdeljene in kjer odprtost pozicij grozi, da se bo odprl celoten politično-gospodarski pekel.

Leto 2020 bo prelomno tudi za DUTB. Če se bodo nore in nevarne ideje o tem, da slaba banka postane gradbeno podjetje, nadaljevale, bomo čisto lahko dočakali paradoksno situacijo, ko bo institucija, ki je bila ustanovljena za sanacijo slabih terjatev, zajahala val nepremičninskega balončka in sama nasedla.

Glede na to, da bi morali računati na zrelost politike, da takšne poslovne širitve ne dopusti, ampak zgolj zahteva takojšnjo odprodajo preostalega portfelja terjatev, nihče ne more biti ravno optimističen. Slovenske vlade so običajno butaste, in takšne ideje, kot jih ima te čase DUTB, se zato lahko zelo verjetno spremenijo v realnost.

V 2020 bi morali počasi vsi skupaj tudi začeti razumevati, da Mercatorja ni več in ga ne bo nikoli več v obliki, kot je obstajal, preden je s svojim balonom finančnega in poslovnega dolga počil v verigi balkanskih prevarantov. Ta lekcija ni slaba, saj nikoli več ne bo podjetja, ki bi v šahu s svojimi faliranimi poslovnimi modeli držal dobršen del slovenskega gospodarstva, kmetijstva in bančništva.

Leto 2020 torej nikakor ne bo dolgočasno. Prav nasprotno, politika in vse interesne skupine vstopajo v obdobje, ko se lahko začnejo uveljavljati posebni interesi, lov na rente je tako odprt. Pomirjujoče je zgolj dejstvo, da se vsi ti kleptomani zdaj igrajo z bistveno manjšim delom gospodarstva.

loading...
Loading...