Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

19 mesecev zapora za gojenje konoplje v nekdanji trgovini

Deli na:
19 mesecev zapora za gojenje konoplje v nekdanji trgovini

Foto: Profimedia

Okrožno sodišče v Kopru je 35-letnika, ki je v prostorih nekdanje trgovine v Postojni gojil več kot 2000 sadik konoplje, obsodilo na 19 mesecev zapora, ki ga bo lahko odslužil z delom v splošno korist, poročajo Primorske novice. Moški je krivdo priznal in si tako prislužil milejšo kazen.

Aprila letos so policisti v prostorih nekdanje trgovine v postojnski Kajuhovi ulici odkrili profesionalno urejen laboratorij za gojenje konoplje, v katerem je bilo po navedbah časnika za Primorsko rekordno število sadik.

V nekdanji trgovini je raslo 2140 različno velikih rastlin konoplje, od sadik do že zrelih rastlin. V plastičnih posodah pa je bilo več kot pet kilogramov že obrane konoplje. Prepovedano rastlinje so policisti zasegli, odstranili pa so tudi opremo, potrebno za zalivanje, prezračevanje in ogrevanje. Električna napeljava je bila računalniško vodena.


Koprski kriminalisti so izračunali, da bi lahko osumljeni glede na tržno vrednost konoplje in glede na to, da bi vsaka rastlina dala približno 30 do 50 gramov vršičkov, že z eno žetvijo zaslužil 342.000 evrov. Letno bi lahko računal na štiri žetve. V enem letu bi lahko zaslužil več kot 1,3 milijona evrov. Ob hišni preiskavi je bilo vsaj 780 rastlin v takšni fazi rasti, da bi osumljeni v največ treh tednih pobral pridelek in zaslužil 124.000 evrov.

Sodnik je obdolženega obsodil na 19 mesecev zapora, ki ga bo odslužil z 974 urami dela v splošno korist. V obrazložitvi sodbe je sodnik pojasnil, da je pri kazni sledil predlogu tožilstva ter pri tem upošteval priznanje krivde in nekaznovanost, po drugi strani pa tudi veliko količino zasežene konoplje in dejstvo, da je ta dejavnost trajala dlje časa.

Obtoženi in tožilec sta se odpovedala pravici do pritožbe, sodba je tako postala pravnomočna.